Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:01 | 11/08/2021

«Οι αποφάσεις των επιτροπών που διενεργούν τις επιλογικές διαδικασίες (υγειονομικές - ψυχοτεχνικές - αθλητικές) στους υποψήφιους Επαγγελματίες Οπλίτες είναι μη αναθεωρήσιμες και δεν γίνονται δεκτές "ενστάσεις", αλλά σε κάθε περίπτωση ισχύουν τα καθοριζόμενα από τις διατάξεις του ν.2690/1999 (Α΄45). Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του ως άνω νόμου, εάν από σχετικές διατάξεις δεν προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης ειδικής διοικητικής ή ενδικοφανούς προσφυγής, ο υποψήφιος για την αποκατάσταση υλικής ή ηθικής βλάβης των εννόμων συμφερόντων του που προκαλείται από ατομική διοικητική πράξη μπορεί για οποιονδήποτε λόγο, με αίτησή του, να ζητήσει από τη διοικητική αρχή η οποία εξέδωσε την πράξη, την ανάκληση ή την τροποποίησή της, ουσιαστικά δηλαδή να καταθέσει αίτηση θεραπείας. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα ύστερα από γραπτή αίτηση να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων. Εν προκειμένω, για όσες αιτήσεις θεραπείας έχουν υποβληθεί προς τα Γενικά Επιτελεία, αυτές εξετάζονται αρμοδίως από τις επιτροπές και οι ενδιαφερόμενοι τυγχάνουν αντίστοιχης ενημέρωσης, εγγράφως ή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ενώ παράλληλα εφόσον διαπιστωθεί ότι απαιτείται πράγματι θεραπεία, αυτή λαμβάνει χώρα άμεσα».

Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Αδυναμία υποβολής ενστάσεων και αδιαφάνεια στη βαθμολόγηση της Επιτροπής Επιλογής Υποψηφίων Επαγγελματιών Οπλιτών» και 5 βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με θέμα :«Πρόσληψη προσωπικού κατηγορίας ΕΠΟΠ».

Παράλληλα παρατήρησε ότι «η μοριοδότηση διενεργείται με αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς να έχουν καταγραφεί προβλήματα, ενώ τα περί "αδιαφάνειας" αποτελούν αυθαίρετες διαπιστώσει,ς οι οποίες δεν στοιχειοθετούνται ούτε ακροθιγώς».

Περαιτέρω ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «με τις διατάξεις της προκήρυξης δίνεται η δυνατότητα, όπως άλλωστε σε κάθε δημόσιο διαγωνισμό, πρόσβασης των υποψηφίων σε στοιχεία που αφορούν τους λοιπούς συνυποψήφιούς τους, τηρουμένων των διατάξεων περιορισμών που θέτει ο ευρωπαϊκός Κανονισμός 2016/679 και ο ν. 4624/2019 (Α΄137) που ρυθμίζουν τα θέματα των προσωπικών δεδομένων.

Τα στοιχεία των υποψηφίων που περιλαμβάνονται στους πίνακες καταλλήλων και ακαταλλήλων αναρτώνται με μέριμνα των Γενικών Επιτελείων στις ιστοσελίδες τους, οι δε υποψήφιοι οφείλουν να εισέλθουν, με δική τους ευθύνη και ύστερα από ταυτοποίησή τους με προσωπικούς κωδικούς taxisnet, για να λάβουν προσωποποιημένη πληροφόρηση επί των ως άνω στοιχείων. Ομοίως αναρτώνται και οι βαθμολογίες των υποψηφίων κατά ειδικότητα.

Με την προσωποποιημένη είσοδο των υποψήφιων στην επίσημη ιστοσελίδα των Γενικών Επιτελείων εξασφαλίζεται αφενός μεν η ενημέρωσή τους επί των αναγραφόμενων στοιχείων στους πίνακες καταλλήλων, ακαταλλήλων και βαθμολογίας, που τους αφορούν, αφετέρου δε η προστασία των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, χωρίς να διαταράσσεται η δυνατότητα των ενδιαφερομένων να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των συνυποψήφιων τους, υπό τους όρους και προϋποθέσεις, που θέτει η κείμενη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να ικανοποιείται και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαφάνεια, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η αποφυγή τυχόν παραπόνων τα οποία, εάν υπάρχουν, δεν εδράζονται σε αντικειμενική βάση», σχολίασε περαιτέρω.

Την ερώτηση υπέγραψαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, Ελευθέριος Αβραμάκης, Αθανάσιος (Νάσος) Αθανασίου, Τρύφων Αλεξιάδης, Σωκράτης Βαρδάκης, Καλλιόπη Βέττα, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Γκιόλας, Θεόδωρος Δρίτσας, Νίκος Ηγουμενίδης, Διονύσιος - Χαράλαμπος Καλαματιανός, Χαρούλα( Χαρά) Καφαντάρη, Χαράλαμπος(Χάρης) Μαμουλάκης, Κωνσταντίνος Μάρκου, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Αθανάσιος (Θάνος) Μωραΐτης, Παναγιού (Γιώτα) Πούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Σαρακιώτης, Παναγιώτης (Πάνος) Σκουρολιάκος, Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, Χρήστος Σπίρτζης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Σωκράτης Φάμελλος, Δημήτριος (Τάκης) Χαρίτου και Μιλτιάδης (Τάκης) Χατζηγιαννάκης.

Την ερώτηση υπέγραψαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης, Αχμέτ Ιλχάν, Ανδρέας Λοβέρδος, Ευαγγελία Λιακούλη και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis