Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:16 | 17/10/2019

Η αναγνώριση, η ολιστική αποδοχή και η ανάδειξη του μεταναστευτικού ζητήματος από την Πολιτική Ηγεσία, ως μείζον πρόβλημα διαχείρισης, που επηρεάζει τόσο την εσωτερική έννομη τάξη, όσο και τις διεθνείς-διακρατικές σχέσεις της Χώρας μας, ως επαγγελματίες αστυνομικούς που (οι περισσότεροι εξ ημών) διανύουμε ήδη 17 και πλέον έτη ευδόκιμου υπηρεσιακού βίου από την κατάταξή μας στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, διαχειριζόμενοι από το ξεκίνημά του το πρόβλημα αυτό, με υπευθυνότητα, ζήλο και αποτελεσματικότητα, μας έχει καταστήσει υπεύθυνους να Σας αναφέρουμε - θέσουμε υπόψη Σας τα ακόλουθα:

Είναι δεδομένο εκ μέρους μας και ασμένως αναμέναμε, ότι  ένα από τα πρώτα κυβερνητικά μέτρα, που θα καταδείκνυαν τη βούληση της Πολιτείας για άμεση και ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, θα ήταν, η ενίσχυση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής τόσο με ανθρώπινο δυναμικό, όσο και με τον απαιτούμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Είναι γεγονός πως με θεσμικές παρεμβάσεις το Υπουργείο μας επιχειρεί αφενός να αλλάξει την εικόνα της αστυνόμευσης στην Αττική και αφετέρου να αυξηθεί θεαματικά και να εμπεδωθεί στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η εξαγγελία της πολιτικής και φυσικής Ηγεσίας για την αποδέσμευση Αστυνομικών από τη φύλαξη υψηλών προσώπων και εγκαταστάσεων, τη μείωση των αστυνομικών που υπηρετούν στα επιτελεία, αλλά και την επιστροφή των αστυνομικών που είναι διατιθέμενοι σε άλλες Υπηρεσίες μακριά από την οργανική τους θέση,  σε συνδυασμό με την εξαγγελθείσα αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών, έτσι ώστε αφενός να εξοικονομηθούν δυνάμεις και αφετέρου να ενισχυθούν οι Υπηρεσίες πρώτης γραμμής (μάχιμες) στην καθημερινή μάχη κατά του εγκλήματος, την οποία τόσο εμείς, όσο και το κοινωνικό σύνολο αξιολογούμε ως θετική πρωτοβουλία.

[custom:google-ads]

Στην ίδια, επίσης κατεύθυνση οδηγεί και η απόφαση πρόσληψης 1.500 ειδικών φρουρών για την ενίσχυση των μάχιμων Υπηρεσιών, την οποία και αναφανδόν επικροτούμε.

Στη συνέχεια των ανωτέρω πρωτοβουλιών αναμέναμε (και ευλόγως) από τη Διοίκηση  να λάβει - είτε με την έκδοση κανονιστικής πράξης είτε με  διαταγές της Υπηρεσίας - περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης και της Δ/νσης Αλλοδαπών Αττικής ως την κατ’ εξοχήν μάχιμη Υπηρεσία πρώτης γραμμής για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος στην ολότητά του. Αντίθετα διαπιστώσαμε πως με τη δημοσίευση του π.δ. 89/2019 (ρύθμιση θεμάτων αστυνομικού προσωπικού) τροποποιήθηκαν διατάξεις του π.δ. 100/2003 (Α΄- 94), όπως αυτές τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του π.δ. 88/2019 που αφορούν στις τοποθετήσεις των νεοεξελθέντων αστυφυλάκων, καθόσον προβλέπεται ότι το προσωπικό αυτό θα τοποθετείται πλέον (έχει ήδη τοποθετηθεί τις προηγούμενες ημέρες) εκτός των Αστυνομικών Τμημάτων και Σταθμών, στη Δ.Α.Ε.Α., στην Δ/νση Άμεσης  Δράσης , στη Δ/νση Μεταγωγών Δικαστηρίων, στη Δ/νση Τροχαίας, όχι όμως και στη Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής.

Κύριε Αρχηγέ,

Οι προαναφερόμενες δυνάμεις κατανεμήθηκαν στις συγκεκριμένες Υπηρεσίες, οι οποίες αναμφίβολα χρειάζονταν ενίσχυση - παραλείποντας όμως από τον υπηρεσιακό σχεδιασμό και την ενίσχυση  της  Υπηρεσίας  μας (Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής), για την οποία άπαντες –και εσείς προσωπικά κ. Αρχηγέ- αναγνωρίζουν ότι  έχει πάρει στις πλάτες της το μεταναστευτικό, ενώ  τα τελευταία χρόνια έχει αποδεδειγμένα αποδυναμωθεί, για να μην πούμε αποδεκατιστεί, καθώς ικανός αριθμός αστυνομικών έχει  μετακινηθεί σε Υπηρεσίες εντός Γ.Α.Δ.Α. και σε αυτοτελείς Υπηρεσίες, ενώ  μεγάλος  αριθμός αστυνομικών έχει μετακινηθεί και εκτός  Γ.Α.Δ.Α. ,αλλά  και συνταξιοδοτηθεί.

Τα τελευταία χρόνια, με τη γιγάντωση του μεταναστευτικών ροών, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής ήταν, είναι και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης αυτού του φαινόμενου, πρωτίστως είτε με τις υπηρεσίες Ασύλου (βλέπετε, εκτός των άλλων και  την εφαρμογή της συνθήκης του Δουβλίνου σε καθημερινή βάση), είτε με τα τμήματα Διαχείρισης  Μετανάστευσης (Συνοριακά) τα οποία ασχολούνται εκτός των άλλων , με τη διαχείριση των ΔΟΜ, τη διαχείριση των αλλοδαπών  από την Υποδιεύθυνση πεζών περιπολίων, που συγκεντρώνονται απ’ όλες τις αστυνομικές δράσεις στο κέντρο της πόλης, , από τις δράσεις της ΔΙ.ΑΣ. και της Άμεσης Δράσης, κ.λπ. Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες συνεπάγονται  υποδοχή προσαγόμενων, σχηματισμό δικογραφιών, μεταγωγές, παρουσία στα δικαστήρια, μεταφορά σε νοσηλευτικά ιδρύματα, φύλαξη, διοικητική μέριμνα, κ.τ.λ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Φωτογραφία: Τι βρήκαν οι αστυνομικοί μετά από έρευνα σε αποθήκη στα Εξάρχεια 


Επιπρόσθετα, το Τμήμα Επιστροφών μεριμνά για την διαχείριση των κρατουμένων , για τις μεταγωγές στην επαρχία και στη νησιωτική χώρα, για τις   επιστροφές στις χώρες προέλευσης (τελευταία εξαγγελία του πρωθυπουργού αναφέρεται σε αύξηση των επιστροφών σε 10.000 άτομα), τα ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Ταύρου και Αμυγδαλέζας για την φύλαξη και διαχείριση των κρατουμένων, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης για την καταπολέμηση της παράνομης  διακίνησης, πλαστογραφίας κ.τ.λ., τα  Τμήματα Αλλοδαπών με τα τμήματα Ομογενών και Ευρωπαίων Πολιτών και την καθημερινή διαχείριση 60 και πλέον αλλοδαπών  (από την Υπηρεσία Ασύλου ) και τα τμήματα  Διαβατηριακού  Ελέγχου στα λιμάνια.

Πέραν των αδιαμφισβήτητων στοιχείων που προαναφέρονται, η Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής εισφέρει δυνάμεις για τη γενική αστυνόμευση και ενίσχυση άλλων Διευθύνσεων (ενδεικτικά,  βλέπετε στατική δύναμη (βαν) στην οδό  Μουρούζη, φύλαξη εγκαταστάσεων στην Μ. Ασίας, ενίσχυση δυνάμεων περιοχής  Αν. Λιοσίων, στο χώρο διάθεσης καυσίμων Δυτικής Αττικής, κ.λπ.), προσέτι δε και για την ενίσχυση της Διεύθυνσης Μεταγωγών- Δικαστηρίων, για την καταγραφή των προσφύγων καθημερινά  στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στην ανοιχτή δομή του Σχιστού.

Όλες οι ανωτέρω Υπηρεσίες και ενασχολήσεις του προσωπικού της Δ/νσης Αλλοδαπών εκτελούνται αγόγγυστα από τους συναδέλφους με αγάπη, αυταπάρνηση  και προσήλωση στο καθήκον , πολλές φορές σε βάρος του ελεύθερου χρόνου τους, σε βάρος των υποχρεώσεών τους και των οικογενειών τους.

Το κυρίαρχο, όμως, είναι ότι δεν ασχολούνται με τα κύρια καθήκοντά τους, όταν διατίθενται για την εκτέλεση αλλότριων καθηκόντων, ενώ και η υπερκόπωση συνιστά λίαν αρνητικό παράγοντα αύξησης της παραγωγικότητας, ουσιαστικής και λεπτομερούς εκτέλεσης των καθηκόντων , χωρίς λάθη και παραλείψεις, με κίνδυνο έκθεσής σε ποινικές, πειθαρχικές ή και αστικές διαδικασίες. 

Κύριε Αρχηγέ ,

Επειδή εξ όλων των προαναφερόμενων, κρίνεται  αναγκαία, πραγματική και επιτακτική όσο ποτέ  άλλοτε  η  ενίσχυση και ανανέωση σε ανθρώπινο δυναμικό της Δ/νσης Αλλοδαπών Αττικής,  αφενός γιατί  προσλήψεις Συνοριακών Φυλάκων έχουν να γίνουν από το 2002 και τοποθέτηση νεοεξερχόμενων αστυφυλάκων από το 2013, αφετέρου επειδή η εν λόγω Διεύθυνση, ως εκ της αποστολής της, αλλά και του θεσμικού ρόλου που της  έχει αναθέσει η Πολιτεία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Διαχείρισης του μεταναστευτικού –προσφυγικού  προβλήματος.

Επειδή με τις διατάξεις του Π.Δ. 100/2003, όπως ισχύουν μετά τη δημοσίευση των Π.Δ. 88/2019 και 89/2019, καθίσταται αδύνατη πλέον η ενίσχυση (τοποθέτηση) με προσωπικό της Δ/νσης Αλλοδαπών Αττικής.

Για τους λόγους αυτούς

Σας παρακαλούμε όπως με εντολή Σας, επανεξεταστεί η κρίσιμη ως άνω διάταξη του Π.Δ. 100/2003 (όπως  τροποποιήθηκε με τα ΠΔ 88/19 και 89/19), ώστε να συμπεριληφθεί και η Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής στις (μάχιμες)  Υπηρεσίες και εφεξής να τοποθετούνται οι νεοεξερχόμενοι αστυφύλακες  και στα  Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης.

Ομοίως παρακαλούμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα να τοποθετηθεί μέρος των  νεοδιορισθέντων  ειδικών  φρουρών στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής,  πιθανόν και με δική τους βούληση.

Γνωρίζετε κάλλιον όλων, λόγω και της πολύχρονης εμπειρίας Σας  τις επιτακτικές και ανελαστικές ανάγκες όλων των Υπηρεσιών της Χώρας. Ευελπιστούμε, όμως, και προσδοκούμε ότι θα κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή αποφάσεων για την ενίσχυση της Υπηρεσίας μας με το απαιτούμενο προσωπικό, αλλά και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, αφού είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι ημέρες, οι μήνες, ίσως και τα έτη που θα ακολουθήσουν, θα εντείνουν το πρόβλημα και τη θέση της Χώρας μας έναντι του διεθνούς παράγοντα. 
 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΟΖΙΑΡΗΣ ΘΩΜΑΣΤΣΙΜΠΙΔΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis