Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:38 | 06/08/2019

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται λόγος για την πρόθεση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της υπαγωγής του Τμήματος Ειδικών Αποστολών Κρήτης (πρώην Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ο.Ε.Α.) στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.) και η μετονομασία της σε Ε.Κ.Α.Μ. Κρήτης (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα).

Ως γνωστόν η ΕΚΑΜ έχει ως αποστολή την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων (όπως τρομοκρατικές ενέργειες, πειρατείες σε μέσα μεταφοράς, απαγωγές ομήρων, συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών, αντιμετώπιση οχυρωμένων προσώπων, προστασία σε πρόσωπα υψηλής επικινδυνότητας κ.λπ.), καθώς και την επέμβαση σε επικίνδυνες περιοχές που έχουν σκόπιμα μολυνθεί από χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες ή έχουν ρυπανθεί από ραδιολογικές ή πυρηνικές ουσίες. Στο ευρύτερο πλαίσιο της αποστολής της η ΕΚΑΜ υποστηρίζει και συμμετέχει όταν κληθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε δύσβατες ή επικίνδυνες περιοχές, καθώς και στον απεγκλωβισμό θυμάτων σε μεγάλες φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές ή μεγάλα ατυχήματα.

Το προσωπικό απαρτίζεται από εθελοντές αστυνομικούς που επιλέγεται με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια και τρίμηνη δοκιμασία. Στα επίλεκτα στελέχη της ΕΚΑΜ περιλαμβάνεται εκπαιδευμένο προσωπικό από όλες τις απαραίτητες ειδικότητες προκειμένου να αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις ή ένοπλους κακοποιούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Περιφέρειας Κρήτης από το 2013 κιόλας, όντας στα πρώτα στάδια της τότε πολιτικής ηγεσίας για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. συμπεριλάμβανε στις προτάσεις της την μετονομασία της ΟΕΑ Κρήτης σε ΕΚΑΜ Κρήτης και την υπαγωγής της στη ΔΕΑΔ καθότι από τότε είχαμε ως σωματείο αντιληφθεί τη δεινότητα της συγκεκριμένης επιχειρησιακής ομάδας.
[custom:google-ads]

Η ΟΕΑ Κρήτης συστάθηκε το Νοέμβριο του 2008 μετά από εισήγηση της τοπικής αστυνομίας της Κρήτης στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και ήδη μέχρι το 2013 είχε δείξει απτά δείγματα γραφής σε όλες τις δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές που κλήθηκε να φέρει εις πέρας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλοί από τους συναδέλφους μας που στελεχώνουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία είχαν υπηρετήσει κατά το παρελθόν στην ΕΚΑΜ στην Αθήνα, ενώ μάλιστα κάποιοι από αυτούς ήταν και εκπαιδευτές. Μάλιστα θα πρέπει να τονισθεί ότι από το 2008 μέχρι και σήμερα ποτέ δεν χρειάστηκε να επιχειρήσει η ΕΚΑΜ από την Αθήνα στο νησί. Απεναντίας η ΟΕΑ πολλές φορές κλήθηκε να επιχειρήσει εκτός Κρήτης.

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο και αυτό αξίζει να υπογραμμιστεί ότι οι συνάδελφοι που επανδρώνουν την ΟΕΑ δεν υπολείπονται σε κατάρτιση από τους άνδρες της ΕΚΑΜ. Άλλωστε για να ενταχθούν στην ΟΕΑ θα πρέπει πρωτίστως να έχουν περάσει το σχολείο που απαιτείται για να ενταχθεί κάποιος αστυνομικός στην ΕΚΑΜ. Μάλιστα οι αστυνομικοί της ΟΕΑ, σε πολλές εκπαιδεύσεις των ειδικών δυνάμεων του Στρατού που έχουν λάβει μέρος έχουν σημειώσει υψηλότατες βαθμολογίες ενώ πολλοί εξ αυτών έχουν καταλάβει πρώτες θέσεις.

Για εμάς εδώ στην Κρήτη η ΟΕΑ αποτελεί την αιχμή του δόρατος της τοπικής αστυνομίας σε επιχειρησιακό επίπεδο. Τα στοιχεία αυτά τα γνωρίζει βεβαίως πολύ καλά ο νέος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιατράτηγος κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης ο οποίος διεύθυνε αρκετά χρόνια τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης.

Η Ένωσή μας χαιρετίζει αυτή την πρωτοβουλία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. η οποία φαίνεται να υλοποιείται 6 χρόνια μετά την πρόταση του σωματείου μας.
 

penaa.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis