Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:44 | 13/01/2017

Μερικές χιλιάδες ευρώ θα πρέπει να καταβάλει το κράτος σε αστυνομικό ο οποίος προσέφυγε στο δικαστήριο και δικαιώθηκε. Ο εν λόγω αστυνομικός προσέβαλε την απόφαση που λήφθηκε τον Οκτώβριο του 2013, με την οποία ο Αρχηγός της Αστυνομίας αρνήθηκε να του επιστρέψει το σύνολο των μισθών και επιδομάτων που κατακρατήθηκαν για την περίοδο που βρισκόταν σε διαθεσιμότητα εκκρεμούσης ποινικής υπόθεσης εναντίον του.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, λόγω του ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός αντιμετώπιζε κατηγορίες για διάπραξη διαφόρων ποινικών αδικημάτων, τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τις 20.2.2007 μέχρι τις 7.6.2012, περίοδο κατά την οποία λάμβανε τις μισές από τις απολαβές του. Στην ποινική υπόθεση που εκκρεμούσε εναντίον του αθωώθηκε, ενώ σε πειθαρχική υπόθεση που αντιμετώπισε τού επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο για ανάρμοστη συμπεριφορά και πειθαρχική μετάθεση.

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, ο αστυνομικός αξίωνε ποσό πέραν των 50.000 ευρώ που είχε κατακρατηθεί κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητάς του. Τον Οκτώβριο του 2013 ο Αρχηγός της Αστυνομίας αποφάσισε ότι θα επιστρέφονταν μόνο 8.000 ευρώ. Η απόφαση αυτή δεν τον άφησε ικανοποιημένο και άσκησε προσφυγή.

Το Δικαστήριο έκρινε πως από τη στιγμή που ο αστυνομικός αθωώθηκε στην ποινική υπόθεση, εδικαιούτο να λάβει τους μισθούς που του αποκόπηκαν. Όπως επί του προκειμένου σημειώνεται στην απόφαση «οι απολαβές και τα επιδόματα του αιτητή από το στάδιο λήξης της πειθαρχικής υπόθεσης εναντίον του μέχρι και την επιστροφή του στα καθήκοντά του μετά τη λήξη της ποινικής υπόθεσης θα έπρεπε να του καταβληθούν χωρίς να υπάρχει το δικαίωμα άσκησης της διακριτικής εξουσίας, εφόσον δεν προέκυψε πειθαρχική διαδικασία εναντίον του συνεπεία της ποινικής υπόθεσης». Σημειώνεται ότι με βάση τους κανονισμούς, η ποινική καταδίκη αποτελεί αυτομάτως πειθαρχικό παράπτωμα.

Ο αστυνομικός λοιπόν δικαιούται να λάβει τους μισθούς που του αποκόπτονταν για την περίοδο μεταξύ Ιουλίου 2007, που έληξε η πειθαρχική διαδικασία, μέχρι τον Ιούνιο του 2012, που αθωώθηκε στην ποινική υπόθεση, και επιπλέον τα έξοδα της προσφυγής που άσκησε, τα οποία καθορίστηκαν σε 1.400 ευρώ και καλείται να πληρώσει η Δημοκρατία.

Γράφει: Νέαρχος Κυπριανού

www.philenews.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis