Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:31 | 14/02/2017

Στο Δικαστήριο προσέφυγε γυναίκα η οποία αποκλείστηκε το 2014 από τη διαδικασία εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος, η υποψήφια από την Κύπρο αποκλείστικε επειδή δεν πληρούσε το ελάχιστο όριο ύψους, που ήταν τότε για τις γυναίκες το 1 μέτρο και 63 εκατοστά.

Μετά τον αποκλεισμό της η θιγόμενη προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο, που αποφάνθηκε ότι η επιβολή σωματικών ή ηλικιακών κριτηρίων για υποψήφια μέλη των σωμάτων ασφαλείας δεν συνιστά ανεπίτρεπτη διάκριση, πλην όμως, η επιβολή τέτοιων κριτηρίων πρέπει να αιτιολογείται ώστε να καταδεικνύεται η αναγκαιότητά τους.

Μελετώντας την υπόθεση, η Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου, Μαρίκα Καλλιγέρου, υπέδειξε ότι «ο υπουργός έχει μεν εξουσία καθορισμού των «σωματικών προσόντων», αλλά αυτή, βέβαια, δεν μπορεί να ασκείται αυθαίρετα. Η εισδοχή στις Στρατιωτικές Σχολές με περιορισμό των υποψηφίων βάσει της σωματικής τους διάπλασης, θα πρέπει να γίνεται με αιτιολογημένη απόφαση, στη βάση μη αυθαίρετων διακρίσεων μεταξύ των υποψηφίων. Έχω διατρέξει τους διοικητικούς φακέλους για να εντοπίσω την αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Άμυνας σε σχέση με την απαίτηση του ελάχιστου ύψους, ώστε να ασκήσω τον δικαστικό έλεγχο της αιτιολογίας αυτής, αλλά πέραν της κοινοποίησης της απόφασης αυτής με επιστολή του Υπουργείου Άμυνας, ημερομηνίας 31/10/2013 (ότι το ύψος καθορίζεται σε 1,70 για τους άρρενες και 1,63 για τις γυναίκες) προς το Υπουργείο Παιδείας, στα πλαίσια της διαδικασίας ετοιμασίας του Οδηγού Εξετάσεων για το 2014, δεν έχω εντοπίσει τίποτα περαιτέρω».

Η Δικαστής τόνισε, επίσης, ότι «υπό τις περιστάσεις, όπου στον καθορισμό του κατώτατου ύψους των ανδρών καθώς και των γυναικών υποψηφίων, δεν παρέχεται καμία αιτιολογία που να επιτρέπει τον δικαστικό έλεγχο ως προς την ενδεχομένως δικαιολογημένη λόγω των στρατιωτικών αναγκών διάκριση, αυτή δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως αυθαίρετη και παραβιάζουσα τη συνταγματική αρχή της ισότητας του άρθρου 28 του Συντάγματος».

Με την απόφαση-κόλαφος του Διοικητικού Δικαστηρίου διατάχθηκε η ακύρωση του αποκλεισμού της συγκεκριμένης υποψήφιας, καθώς και η επιβάρυνση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα δικαστικά έξοδα, που καθορίστηκαν στα 1.500 ευρώ.

newsbomb.com.cy

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis