Δικαστές και εισαγγελείς στο στόχαστρο από το 1985: Οι επιθέσεις που έχουν δεχθεί εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης

ΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΙΣΙΔ. ΝΤΟΓΙΑΚΟΥ
Δικαστές και εισαγγελείς στο στόχαστρο από το 1985: Οι επιθέσεις που έχουν δεχθεί εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης

Ήταν 1η Απριλίου του 1985 και η είδηση της δολοφονίας του εισαγγελέα Γεωργίου Θεοφανόπουλου ούτε ως κακόγουστη πρωταπριλιάτικη φάρσα δεν μπορούσε να θεωρηθεί. Η δολοφονία του 50χρονου εισαγγελέα, πατέρα δυο παιδιών, από την πρωτοεμφανιζόμενη τότε «Αντικρατική Πάλη» του Χρήστου Τσουτσουβή, έγινε έξω από το σπίτι του στην Καλλιθέα. Η είδηση «πάγωσε» την κοινή γνώμη και συντάραξε συθέμελα το τότε πολιτικό στερέωμα της χώρας. Από την περίοδο εκείνη όμως μέχρι σήμερα πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, ακόμη και δολοφονικές, έχουν λάβει χώρα σε βάρος δικαστών και εισαγγελέων. Τελευταία ήταν αυτή στο σπίτι του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, με την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος ευτυχώς δεν εξερράγη.

Το «Law and Order» με αφορμή την επίθεση της 13ης Νοεμβρίου έξω από το σπίτι του κ. Ντογιάκου, καταγράφει παρόμοιες επιθέσεις που έλαβαν χώρα τα τελευταία 33 χρόνια. Βόμβες, παγιδευμένοι φάκελοι, αλλά και σφαίρες από όπλα τρομοκρατών, συνθέτουν το σκηνικό των επιθέσεων σε βάρος των εκπροσώπων της Θέμιδος όλα αυτά τα χρόνια. Τις δεκαετίες αυτές, τρεις παράμετροι παραμένουν ίδιες: Η λεκτική καταδίκη των επιθέσεων από τους φορείς της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας, το αίτημα του δικαστικού κόσμου για περισσότερη φύλαξη αλλά και η συνέχιση των επιθέσεων σε με αμείωτη ένταση μέχρι και σήμερα.

 12 Οκτωβρίου 2016 Βόμβα στο σπίτι της εισαγγελέως Γ. Τσατάνη

 Το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου του 2016 οι κάτοικοι των Εξαρχείων αναστατώνονται από την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού επί της οδού Ιπποκράτους 112. Στην πολυκατοικία που υπάρχει σε αυτό τον αριθμό διαμένει η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην είσοδο της πολυκατοικίας, σε αυτοκίνητο που ανήκε σε αστυνομικό.

Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα αγνώστου σε εφημερίδα για την τοποθέτηση του μηχανισμού, ο οποίος εξερράγη λίγα λεπτά πριν την εκπνοή του χρονικού ορίου που είχαν θέσει οι δράστες.

Το όνομα της κ. Τσατάνη απασχολούσε τότε την επικαιρότητα, λόγω υποθέσεων που είχε αναλάβει να ερευνήσει σχετικά με τις δραστηριότητες μεγάλου επιχειρηματία, ο οποίος έχει πλέον αποβιώσει.

Μάιος του 2014: Φάκελοι με σφαίρες στις ανακρίτριες της Χρυσής Αυγής

Το Μάιο του 2014 η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη καθώς και οι ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου που διενεργούσαν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, έγιναν παραλήπτριες φακέλου που περιείχαν σφαίρες. Ο φάκελος είχε αποσταλεί στον Άρειο Πάγο και  είχε ως αποδέκτη και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.

1η Σεπτεμβρίου 2013: Παγιδευμένος φάκελος σε ανακριτή

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2013 ο ειδικός, τότε, εφέτης ανακριτής, Δημήτρης Μόκας, που είχε ασχοληθεί με υποθέσεις τρομοκρατίας έγινε παραλήπτης παγιδευμένου φακέλου, ο οποίος παραδόθηκε στην κατοικία του στο Χολαργό. Μόλις ο κ. Μόκας παρέλαβε τον φάκελο, τον θεώρησε ύποπτο και τον πέταξε στον αέρα. Όταν ο φάκελος έπεσε στο πάτωμα ανεφλέγη, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει τραυματισμούς. Την ευθύνη είχε αναλάβει με προκήρυξή της η οργάνωση «Ανυπότακτες Επιθυμίες».

28 Σεπτεμβρίου 2012: Μια βόμβα για την ανακρίτρια της υπόθεσης Λαυρεντιάδη

Τα ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου του 2012 εξερράγη βόμβα τοποθετημένη σε όχημα που βρίσκονταν έξω από πολυκατοικία στο Χολαργό. Στην πολυκατοικία διέμενε και η ανακρίτρια, Ιωάννα Χατζάκη, που ερευνούσε του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και εκείνη σύμφωνα με τις αρχές ήταν ο στόχος των βομβιστών.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε τζιπ που ανήκει σε κάτοικο της πολυκατοικίας. Ωστόσο, κατά την αστυνομία οι δράστες είχαν κάνει λάθος. Ήθελαν να τοποθετήσουν τη βόμβα στον ακριβώς ίδιο τύπο τζιπ που έχει ο σύζυγος της ανακρίτριας. Από την έκρηξη έγιναν ζημιές σε σταθμευμένα κοντά στο τζιπ αυτοκίνητα και στην πολυκατοικία, ενώ έσπασαν τζάμια κατοικιών της περιοχής.

Ο Βλαστός και οι βόμβες σε σπίτια εισαγγελέως και προέδρου Εφετών

Τον Νοέμβριο του 2011 στο σπίτι της προέδρου Εφετών, Παρασκευή Καλαϊτζή, εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος ευτυχώς προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές. Η κ. Καλαϊτζή ήταν η πρόεδρος του δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου με βασικό κατηγορούμενο τον Παν. Βλαστό. Η ίδια είχε καταθέσει στις αρχές πως είχε καταλάβει πως είχε γίνει στόχος του συγκεκριμένου βαρυποινίτη. Όταν ανακοίνωσε την απόφαση για την υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία, ο Παν. Βλαστός την είχε προειδοποιήσει «Εσένα σε σώζει η Αγία Παρασκευή» καθώς πίστευε ότι η δικαστής κατοικεί στην Αγία Παρασκευή και σε καλά φυλασσόμενο σημείο και όχι στο Χαλάνδρι! Η δικαστής είχε καταθέσει επίσης ότι δέχονταν ανώνυμα τηλεφωνήματα στο σπίτι της και σε ένα από αυτά άκουσε μια φωνή να της λέει «goodbye».

Για απειλές είχε καταθέσει άλλωστε και η εισαγγελέας Λάρισας, Σοφία Πετράκη, στο σπίτι της οποίας επίσης είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός. Η κ. Πετράκη χειριζόταν την υπόθεση της αποτυχημένης εναέριας απόδρασης με ελικόπτερο του Παναγιώτη Βλαστού τον Φεβρουάριο του 2013 από τις φυλακές Τρικάλων και αυτή της απόδρασης έντεκα Αλβανών κρατουμένων από τις ίδιες φυλακές.

Ο Βερνάρδος, ο Ταρασουλέας και ο Ανδρουλιδάκης

Τρεις δικαστικοί λειτουργοί είχαν πέσει νεκροί από σφαίρες τρομοκρατικών οργανώσεων το 1989. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Βερνάρδος, δολοφονήθηκε στις 23 Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς σε ενέδρα που έγινε σε απόσταση 50 μέτρων από το σπίτι του στα Κάτω Πατήσια. Οι τρομοκράτες τον πυροβόλησαν πέντε φορές στο στήθος. Λίγο καιρό αργότερα την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση «1η Μάη».

Λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα το πρωί της 10ης Ιανουαρίου του 1989 ο εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Ανδρουλιδάκης, δέχθηκε πυροβολισμούς στα πόδια από αγνώστους ενώ έβγαινε από το σπίτι του στου Ζωγράφου. Ο εισαγγελέας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά ύστερα από επιπλοκές έχασε τη ζωή του περίπου μετά από ένα μήνα νοσηλείας.  Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει η «17 Νοέμβρη» με προκήρυξή της. Η τρομοκρατική οργάνωση ανέφερε ότι δεν είχε πρόθεση να δολοφονήσει τον εισαγγελέα αλλά να τον τραυματιστεί.

Στις 18 Ιανουαρίου 1989, λίγες ημέρες μετά την επίθεση στον Κων. Ανδρουλιδάκη, η «17 Νοέμβρη» επανήλθε με χτύπημα κατά του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Ταρασουλέα. Ο αντιεισαγγελέας βρισκόταν λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από το σπίτι του στο Μαρούσι όταν τρομοκράτες τον πυροβόλησαν στα πόδια με το ίδιο πιστόλι που είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση Ανδρουλιδάκη.

www.lawandorder.gr