Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:09 | 12/12/2017

Σε σίριαλ εξελίσσεται η υπόθεση δύο νεαρών αδελφών που συνελήφθησαν και δικάστηκαν κατηγορούμενοι για συμμετοχή τους σε δύο περιπτώσεις επεισοδίων με αστυνομικούς των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών διαδηλώσεων το 2014 και το 2015 στη Θεσσαλονίκη. Ένας από τους δύο νεαρούς (ανήλικος τότε) νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και ενδοεγκεφαλική αιμορραγία. Τα δυο αδέλφια δικάστηκαν για τις κατηγορίες της απείθειας, της εξύβρισης και της αντίστασης κατά της Αρχής, ωστόσο το δικαστήριο αθώωσε τον έναν, ενώ και ο δεύτερος απηλλάγη από τις κατηγορίες.

Πιο συγκεκριμένα, στις 29 Νοεμβρίου, ο νεαρός Γ. δικάστηκε σε μια αίθουσα γεμάτη από αλληλέγγυα άτομα, όπου αποφασίστηκε η μετατροπή της κατηγορίας από «αντίσταση» σε «απειλή», δηλαδή σε πλημμεληματικού χαρακτήρα, κι έτσι έπαυσε η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής σύμφωνα με το νόμο Παρασκευόπουλου και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Οι αλληλέγγυοι αποχώρησαν από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας και μαζί τους αποχώρησε και η διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν σε επιφυλακή, εντός του Μεγάρου. Ο αδελφός του Γ., ο Μ., αθωώθηκε από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων τον περασμένο Οκτώβριο.

Όμως, η υπόθεση δεν σταμάτησε εκεί, αφού τα δύο αδέρφια έχουν καταθέσει δύο μηνύσεις σε βάρος των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στα δύο περιστατικά. Ο εισαγγελέας έχει ασκήσει δίωξη σε βάρος δύο αστυνομικών των ΜΑΤ και οι κατηγορίες αφορούν επικίνδυνη σωματική βλάβη, ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία, ενώ έχει οριστεί και δικάσιμος εντός του νέου έτους. Η δίωξη αφορά το πρώτο περιστατικό, που έλαβε χώρα το βράδυ της 15ης Ιουνίου 2014.

Όπως αναφέρεται στη μήνυση, εκείνο το βράδυ, μετά τη λήξη αντιφασιστικής πορείας, ο -22χρονος τότε- Γ. δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από αστυνομικούς των ΜΑΤ, ενώ περπατούσε μπροστά από διμοιρία, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας. Μετά το επεισόδιο ο νεαρός προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, απ’ όπου αφέθηκε ελεύθερος το μεσημέρι της επομένης ημέρας και μετέβη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου διαγνώσθηκε με «κάκωση κεφαλής». Σε βάρος του Γ. σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εξύβρισης κατά συρροή και της ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης, αλλά ο κατηγορούμενος αθωώθηκε από το Ά Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στις 27 Νοεμβρίου 2015. Σημειώνεται ότι στις καταθέσεις τους, οι αστυνομικοί κατηγόρησαν τον νεαρό για εξύβριση, η οποία τελέστηκε κατά τη διάρκεια της πορείας, ενώ ο νεαρός υποστηρίζει ότι στοχοποιήθηκε από τους αστυνομικούς για την αντιφασιστική του δράση. Μετά το περιστατικό, ο Γ. υπέβαλλε μήνυση κατά των δύο αστυνομικών ζητώντας τη δίωξή τους για τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της ψευδορκίας, της ψευδούς καταμήνυσης και της κατάχρησης εξουσίας.

[custom:google-ads]

Το δεύτερο περιστατικό πραγματοποιήθηκε μόλις τρεις εβδομάδες μετά την αθώωση του στις 18 Δεκεμβρίου 2015. Τότε, ο Γ. επρόκειτο να συμμετάσχει, μαζί με τον αδελφό του σε πορεία αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Πηγαίνοντας προς το άγαλμα Βενιζέλου, όπου είχε οριστεί η προσυγκέντρωση, οι νεαροί πέρασαν μπροστά από κλούβα των ΜΑΤ, όπου είχε παραταχθεί η ίδια διμοιρία στην οποία υπηρετούσαν οι δύο αστυνομικοί που εμπλέκονταν στο πρώτο περιστατικό. Σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει στη μήνυσή του ο νεαρός, ένας αστυνομικός του απηύθυνε τον λόγο απειλητικά, όμως εκείνος επιτάχυνε το βήμα του. Τότε, σύμφωνα πάντα με τη μήνυση, ο αστυνομικός τον αναγνώρισε και φώναξε «Πιάστε τον!» κινητοποιώντας το σύνολο της διμοιρίας και ξεκίνησε να χτυπά τον νεαρό. Όπως επισημαίνεται στη μήνυση, όταν ο αδελφός του προσπάθησε να αντιδράσει, είχε την ίδια τύχη και τα αδέρφια κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα πλατείας Δημοκρατίας. Ο -17χρονος τότε- Μ. διακομίστηκε φρουρούμενος στο νοσοκομείο Παπανικολάου, διαγνώσθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενδοεγκεφαλική αιμορραγία και θλαστικά τραύματα και νοσηλεύθηκε για τέσσερις ημέρες. Σε βάρος των νεαρών σχηματίστηκε και πάλι δικογραφία, για την οποία ο Μ. αθωώθηκε από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων στις 19 Οκτώβρη 2017, ενώ για τον Γ. παύθηκε η δίωξη στις 29 Νοεμβρίου και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

Με τη σειρά τους, οι νεαροί κατέθεσαν και πάλι μήνυση κατά τριών αστυνομικών καθώς επίσης και σε βάρος μιας αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. που ενεπλάκη στο δεύτερο επεισόδιο. Και η βεντέτα συνεχίζεται...

Πηγή:  www.voria.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καταγγελία μέλους του Ρουβίκωνα για "πιέσεις από τις αρχές ασφαλείας"

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis