Δικαστικό µπρα ντε φερ για Κουφοντίνα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ
Δικαστικό µπρα ντε φερ για Κουφοντίνα

Στους πέντε δικαστές του ποινικού τµήµατος του Αρείου Πάγου περνά τώρα η υπόθεση της άδειας του Δηµήτρη Κουφοντίνα, µετά την αναίρεση που ζήτησε να ασκηθεί στο βούλευµα του δικαστικού συµβουλίου του Βόλου η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Η κρίση των ανώτατων δικαστών δεν σηµατοδοτεί a priori ότι θα υπάρξει λύση στο θέµα της χορήγησης άδειας στον Δηµήτρη Κουφοντίνα, αφού το αίτηµα της αναίρεσης από την Ξένη Δηµητρίου έγινε για να λυθεί το νοµικό µέρος του θέµατος. Ποιο είναι αυτό;

Εάν οι πολυϊσοβίτες έχουν δικαίωµα να παίρνουν τακτικές άδειες, όπως ορίζει ο νόµος για τους καταδικασµένους σε µία φορά ισόβια. Σύµφωνα µε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από τη δεκαετία του 1990 υπάρχουν γνωµοδοτήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών σύµφωνα µε τις οποίες και οι καταδικασµένοι σε πολλές φορές ισόβια µπορούν να λάβουν τακτική άδεια.

Εχει, όµως, εκφραστεί και η αντίθετη άποψη, όπως συνέβη µε τους δικαστές του συµβουλίου του Βόλου, οι οποίοι έκριναν στο βούλευµά τους ότι δεν συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας στον «Λουκά» της «17Ν», αφού δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη στον νόµο για ό,τι συµβαίνει µε τους πολυϊσοβίτες.

Στη συνέχεια, ωστόσο, έκριναν ότι δεν συντρέχουν ούτε οι ουσιαστικές προϋποθέσεις του νόµου, διότι ο Δηµήτρης Κουφοντίνας δεν έχει σωφρονιστεί. Για την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό, οι δικαστές του συµβουλίου έσφαλαν για ακόµη έναν λόγο: Αφού έκριναν ότι δεν συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις του νόµου, όφειλαν να µην µπουν στο σκέλος των ουσιαστικών.

Οι δικαστές του ποινικού τµήµατος του Αρείου Πάγου µε την απόφασή τους θα λύσουν την αντιφατική νοµολογία που έχει µέχρι σήµερα δηµιουργηθεί, είτε κάνοντας δεκτή την αναίρεση της Ξένης Δηµητρίου είτε απορρίπτοντάς τη. Εάν συµφωνήσουν µε τη γνώµη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η υπόθεση θα κριθεί εκ νέου από το δικαστικό συµβούλιο του Βόλου µε δικαστές άλλης σύνθεσης.

Ουδείς γνωρίζει, όµως, ποια θα είναι η άποψή τους για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, για το εάν δηλαδή ο ∆ηµήτρης Κουφοντίνας τις πληροί. Εάν το ποινικό τµήµα του Αρείου Πάγου διαφωνήσει µε την κρίση της Ξένης ∆ηµητρίου, η απόφαση των δικαστών του Βόλου θα παραµείνει ως έχει.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδοςστήριξαν την Ξένη ∆ηµητρίου, κάνοντας λόγο για κίνηση που στοχεύει στην ενιαιοποίηση του δικαίου. Ωστόσο, οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση ήταν σφοδρές, καθώς ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ποτάµι έκαναν λόγο για «εκβίαση της ∆ηµοκρατίας» και ζήτησαν από τους δικαστές να σταθούν στο ύψος τους.

«Είδαν» δε και σκοπιµότητες πίσω από την ενέργεια της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού, υπονοώντας σαφώς ότι η ενέργειά της σχετίζεται µε τις επικείµενες εκλογές και τις αντιδράσεις των υποστηρικτών του ∆. Κουφοντίνα, ο οποίος νοσηλεύεται από την Παρασκευή στην εντατική.

Πηγή: ethnos.gr