Δικηγορικό γραφείο στόχευε το χαρτοκιβώτιο-βόμβα στον Πειραιά

Η ΕΛ.ΑΣ. ΨΑΧΝΕΙ ΤΟ ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
Δικηγορικό γραφείο στόχευε το χαρτοκιβώτιο-βόμβα στον Πειραιά

Τις υποθέσεις που χειριζόταν το δικηγορικό γραφείο, όπου σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα ισχυρή έκρηξη στον Πειραιά, «ξεσκονίζουν» οι αξιωματικοί του Τμήματος Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας, σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν το δράστη αλλά και τους λόγους που άφησε τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που μίλησαν στον «Ε.Τ.», όλα ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά τις δύο χθες τα ξημερώματα, στη συμβολή των οδών Νοταρά και Φιλελλήνων 10 στο κέντρο του Πειραιά. Σε αυτό το κτίριο στεγάζονται μία ΔΟΥ, ένα υποκατάστημα τράπεζας αλλά και το δικηγορικό γραφείο.

Οπως προκύπτει από έναν αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίο μίλησε στην Ελληνική Αστυνομία, λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη πλησίασε στο κτίριο ένα αυτοκίνητο. Ενα άτομο το οποίο βρισκόταν μέσα σε αυτό πέταξε μία σακούλα, η οποία περιείχε χαρτοκιβώτιο, και στη συνέχεια έφυγε, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα.

Δυναμίτιδα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανδρών της ΕΛ.ΑΣ., ενδεχομένως να πρόκειται για κάποιο άτομο το οποίο τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό, που αποτελείτο από μασούρι δυναμίτιδας.

Από τις έως τώρα έρευνες αλλά και τις καταθέσεις που έχουν δώσει οι υπάλληλοι του γραφείου δεν έχει προκύψει κάποια «απειλή» ή «προειδοποίηση» για το χτύπημα. «Θα εξετάσουμε προσεκτικά το πελατολόγιο της εταιρίας σε μία προσπάθεια να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάποιος λόγος για να τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός σε αυτό το σημείο. Είναι αρκετά βασικό, καθώς το γραφείο φαίνεται πως ήταν ο στόχος. Αυτό φυσικά δεν έχει ξεκαθαρίσει και δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί. Είναι μία πρώτη εκτίμηση όπως και να το κάνουμε», ανέφεραν χαρακτηριστικά χθες αστυνομικές πηγές.

Στο σημείο έσπευσαν, μεταξύ άλλων, άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, ενώ προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί από την πρώτη στιγμή της έκρηξης η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και το Τμήμα Εκβιαστών.

Υλικό από κάμερες

Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι αστυνομικοί συνέλεξαν ήδη υλικό από τις κάμερες ασφαλείας σε μία προσπάθεια να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε το όχημα πριν αλλά και μετά τη στιγμή της έκρηξης.

Ωστόσο, όπως εκτιμάται, το αυτοκίνητο ενδέχεται να έχει πλαστές πινακίδες. «Προσπαθούμε να δούμε από το βιντεοληπτικό υλικό αν φαίνεται κάποιος από τους δράστες. Αυτό είναι όμως δύσκολο. Σίγουρα μιλάμε για επαγγελματίες. Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τη διαδρομή που ακολούθησαν ο ή οι δράστες. Εχουμε μόνο μία πάρα πολύ σημαντική μαρτυρία», προσθέτουν οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με τις έρευνες.

Σημαντικές θεωρούνται επίσης και οι καταθέσεις άλλων ατόμων που μπορεί να διαμένουν στο συγκεκριμένο σημείο ή να έτυχε να βρεθούν εκεί τη στιγμή της έκρηξης, από την οποία δεν προέκυψε κάποιος τραυματισμός. Με το πρώτο φως της ημέρας διαπιστώθηκε πως προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές, με τις έρευνες να συνεχίζονται για αρκετές ώρες.

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου