Δικηγόροι: Γιατί πρέπει να χορηγηθεί άσυλο στους 8 Τούρκους αξιωματικούς

ΥΠΟΘΕΣΗ 8 ΤΟΥΡΚΩΝ
Δικηγόροι: Γιατί πρέπει να χορηγηθεί άσυλο στους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο και θα κρίνει οριστικά το θέμα της χορήγησης ασύλου στους 8 Τούρκους βιωματικούς, οι νομικοί τους παραστάτες έδωσαν συνέντευξη Τύπου αναλύοντας γιατί οι 8 πρέπει να πάρουν στα χέρια τους ταξιδιωτικά έγγραφα, δηλαδή άσυλο, από την ελληνική δικαιοσύνη, προκειμένου να ταξιδέψουν στη χώρα της επιλογής τους.

Μάλιστα όπως είπαν οι καθηγητές Ν. Αλιβιζάτος, Χρ. Μυλωνόπουλος, ο δικηγόρος Βασ. Παπαδόπουλος και ο συγγραφέας Απ. Δοξιάδης η επίλυση της υπόθεσης με βάση το νομικό μας πολιτισμό και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου  θα επιφέρει και αποφόρτιση της Ελλάδας  από τις πιέσεις της Τουρκίας.

Από τη πλευρά του  ο πρόεδρος της Ολομέλειας των  Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας και πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος χαρακτήρισε υποδειγματικό το βούλευμα του Α.Π για την μη έκδοσή των 8 , ενω έδωσε στοιχεία για τις καταδίκες της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για σειρά παραβιάσεων των διατάξεων της ΕΣΔΑ(Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) ,όπου κατέχει θλιβερή πρωτιά  στη μη τήρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως αυτό της  ζωής, της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της δίκαιης δίκης.

Ειδικότερα οι νομικοί παραστάτες των 8 αξιωματικών είπαν

Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου: Χαρακτήρισε το Διεθνές Δίκαιο Ασύλου  τη μεγαλύτερη κατάκτηση του νομικού μας πολιτισμού. Και πρόσθεσε η Σύμβαση της Γενεύης εισάγει κριτήρια για την πολιτική αποσυμφόρηση της υπόθεσης . Για να μην υπάρχει  η τριβή αυτή, αφαίρεσε την αρμοδιότητα  της χορήγησης ασύλου από την κυβέρνηση και την ανέθεσε σε ανεξάρτητες αρχές. Γι αυτό και το να πάρουν πολιτικό άσυλο οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί  είναι κρίσιμο, καθώς έτσι θα πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα  και θα μπορέσουν να φύγουν από την Ελλάδα για όποια χώρα επιθυμούν. Για να γίνει αυτό όμως,πρώτα πρέπει να πάρουν άσυλο , γιατί αυτό λέει και ο νόμος. Συμφέρει την ελληνική Πολιτεία να πάρουν άσυλο, να φύγουν  και η Ελλάδα να μην έχει αυτό το βάρος.

Χρίστος Μυλωνόπουλος, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου: Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση έπαιξε το βούλευμα του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 ,καθώς χάρη στη απόφαση αυτή  σώθηκαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει διοικητική απέλαση γιατί αυτό θα καταστρατηγούσε το βούλευμα περί της μη έκδοσής του. Ο κ.Μυλωνόπουλος και σε προσπάθειες που έχουν γίνει για να  παραταθεί η κράτησή τους ή να μη χορηγηθεί άσυλο, ενώ διατυπώνοντας προσωπική εκτίμηση , όπως είπε, διαβλέπει  ανησυχία πως αν αφεθούν ελεύθεροι  υπάρχει μέγας κίνδυνος  να αρπαγούν.

Βασίλης Παπαδόπουλος, Δικηγόρος  Διεθνές  Συμβούλιο Προσφύγων: Δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή τους  σε καμία αξιόποινη πράξη που να τους στερεί το δικαίωμα υποβολής  αίτησης ασύλου. Είναι ξεκάθαρο πως δικαιούνται άσυλο, δηλαδή προστασία. Ο κ. Παπαδόπουλος επικαλέστηκε τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή  με βάση τις οποίες δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης  της κράτησής τους. Αποσοβήθηκε, πρόσθεσε , το οξύμωρο σενάριο  να δούμε να παρίσταται σε ελληνικό δικαστήριο ως πολιτική αγωγή  η Τουρκία ή ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν. Χαρακτήρισε  δε, την συνεχιζόμενη κράτησή  τους παράνομη.

Απόστολος Δοξιάδης, συγγραφέας: Είμαστε στη στιγμή που έχουμε αρχίσει να βλέπουμε φως  στην άκρη του τούνελ της υπόθεσης. Όταν προ ημερών ο Ερντογάν  πήγε εμμέσως πλην σαφώς να συσχετίσει  την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παρανόμως κρατούνται ,με αυτή των 8 Τούρκων, υπήρξε σύσσωμη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,τον Πρωθυπουργό και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Χαρακτήρισε την υπόθεση ως εθνική νίκη και πεδίο δόξης για τους δημοκρατικούς θεσμούς ,επισημαίνοντας ότι η τιμή ανήκει  στη δικαιοσύνη, την ελεύθερη δημοσιογραφία και την κοινωνία των πολιτών. Στη συνέχεια επικαλούμενος στοιχεία μόνο με βάση τα δεδομένα των Τουρκικών αρχών  επισήμανε ότι αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι 8 δεν ήταν πραξικοπηματίες ούτε  είχαν οποιαδήποτε συμμετοχή σε  αξιόποινη πράξη. Η ολοκλήρωση  της υπόθεσης αυτής  με νομικό αλγόριθμο είναι η  χορήγηση του ασύλου για να μπορέσουν οι 8 να έχουν μία  ζωή στο εξωτερικό. Πρέπει να φτάσει στο τέλος η υπόθεση αυτή για να ολοκληρωθεί ο εθνικός θρίαμβος. 

iefimerida.gr