Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:06 | 12/03/2015

Την περασμένη εβδομάδα, ένας δικηγόρος από τη Φλόριντα που τάσσεται υπέρ της χρήσης χασίς, ο Michael Minardi έπεισε το δικαστήριο ότι ένας άνδρας ο οποίος είχε συλληφθεί με την κατηγορία της καλλιέργειας χασίς χρειαζόταν το ναρκωτικό για ιατρικούς σκοπούς. Πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση αυτού του είδους σε δικαστήριο ενόρκων στη Φλόριντα.

Όλα ξεκίνησαν το 2013 με μια ανώνυμη πληροφορία που έφθασε στο γραφείο των βοηθών του σερίφη της Κομητείας Broward. Οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν 46 φυτά ενώ συνέλαβαν τον Jesse Teplicki, 50 ετών, που υποφέρει από χρόνια ανορεξία. Με πάθος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι χρειαζόταν το χόρτο για να είναι ένα παραγωγικό μέλος της κοινωνίας.

Το σώμα των ενόρκων συμφώνησε.

Η υπόθεση αποτελεί προηγούμενο για τις μελλοντικές δίκες και επίσης υπογραμμίζει τη σκληρή δουλειά που γίνεται σιγά-σιγά ώστε η Φλόριντα να νομιμοποιήσει τη χρήση χασίς. Τον περασμένο Νοέμβριο, το 58% των κατοίκων της Φλόριντα ψήφισε υπέρ της χρήσης ιατρικής μαριχουάνας στην πολιτεία, ωστόσο το απαιτούμενο ποσοστό για να δοθεί το πράσινο φως ήταν 60%. Σε αυτή τη φάση, ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε γιατρούς να χρησιμοποιούν κάνναβη για να θεραπεύσουν τους ασθενείς με ασθένειες όπως ALS, AIDS, Πάρκινσον και Crohn έχει πάρει το δρόμο του προς τη Γερουσία.

Ο Minardi, ένας παθιασμένος και δοκιμασμένος στη μάχη δικηγόρος, είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα. Έχει χρησιμοποιήσει την υπερασπιστική γραμμή της ιατρικής αναγκαιότητας και στο παρελθόν, αλλά ποτέ ενώπιον σώματος ενόρκων στη Φλόριντα.

Τον βρήκα στο τηλέφωνο και καθώς πήγαινε στο δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή.

VICE: Φαίνεται ότι μόλις κέρδισες την πρώτη δίκη υπεράσπισης της ιατρικής αναγκαιότητας ενώπιον ενόρκων. Πες μου λίγο για την υπόθεση.

Michael Minardi: Ο κ. Teplicki υποφέρει από σοβαρή χρόνια ανορεξία, μια πάθηση που την έχει από τότε που ήταν εννέα ετών. Ήταν λιποβαρής και υποσιτισμένος ως παιδί. Στα τέσσερα χρόνια του γυμνασίου πήρε μόλις 4,5 κιλά. Ανακάλυψε την κάνναβη στα 17. Πήρε 6 κιλά τις πρώτες έξι εβδομάδες χρήσης. Είχε επιθυμία να φάει (για πρώτη φορά) και στην πραγματικότητα άρχισε να απολαμβάνει το φαγητό. Κατάφερε να ελέγξει το άγχος και την ασθένειά του. Έτσι αρχίζει η ιστορία του.

Τι συμβαίνει όταν δεν έχει το φάρμακό του;

Με την πάροδο του χρόνου, έμεινε χωρίς κάνναβη σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις και υπέφερε. Κατέληξε ακόμα και στο νοσοκομείο, όπου δεν κατέστη δυνατό να κάνουν διάγνωση (με βάσει τα συμπτώματά του) ή να τον βοηθήσουν. Είχαμε τα ιατρικά αρχεία για μια περίοδο, μεταξύ 2004 και 2005. Έπρεπε να κάνει έλεγχο για ναρκωτικά ώστε να πάρει έγκριση για να κάνει μηχανολογική δουλειά στη θάλασσα, οπότε σταμάτησε τη χρήση για ένα μήνα. Στη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, έχασε εννιά κιλά. Πήγε στο νοσοκομείο και έχασε επιπλέον 7 κιλά. Τον άφησαν να βγει από το νοσοκομείο χωρίς διάγνωση.

Υπάρχουν γιατροί που να έχουν καταλάβει τι του συμβαίνει;

Λοιπόν, όταν ήταν παιδί του είπε ένας ενδοκρινολόγος ότι υπήρχε μια λανθασμένη σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματός του. Το σήμα από το εγκέφαλο όσο αφορά στο φαγητό, την επιθυμία για φαγητό κ.λ.π., δεν μεταδιδόταν σωστά στο υπόλοιπο σώμα του.

Πώς χρησιμοποιήθηκε αυτό το γεγονός στην υπόθεση;

Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα και αυτό που κατέθεσε ο δρ. Denis Petro, ο οποίος ήταν ο γιατρός μας, ήταν ότι πλέον γνωρίζουμε τη φαρμακολογία του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος. Αυτό το σύστημα ρυθμίζει πολλές από τις φυτικές λειτουργίες του σώματος. Η έρευνα δείχνει ότι οι υποδοχείς στον εγκέφαλό μας ελέγχουν την όρεξη, ελέγχουν τη ναυτία και ρυθμίζουν τον οργανισμό μας. Για αυτό και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και οι οποίοι κάνουν χρήση μαριχουάνας θέλουν να φάνε, επειδή η κάνναβη ενεργοποιεί αυτό το σημείο του εγκεφάλου.

Ο πελάτης σου δοκίμασε ποτέ άλλα φάρμακα;

Έχει δοκιμάσει περισσότερα από 16 φάρμακα. Κανένα δεν είχε αποτέλεσμα. Ένα οδήγησε σε απώλεια του ελέγχου κίνησης των άκρων του. Αυτό δεν έχει αποτέλεσμα. Πρόκειται για έναν άνδρα που ξυπνάει κάθε πρωί με ναυτία και δεν τρώει. Η κάνναβη είναι το μόνο πράγμα που είχε αποτέλεσμα στην περίπτωσή του.

Πες μου για τη δίκη.

Μας πήρε δυο μέρες για να καταλήξουμε σε σώμα ενόρκων. Η πολιτική αγωγή είχε μια μεγάλη σακούλα με κάνναβη, είχαν βάλει και τα 46 φυτά σε μια τσάντα. Ο γιατρός της πολιτικής αγωγής από την εμπειρία μου, δεν ήταν ενημερωμένος για το πώς λειτουργεί το σύστημα των ενδοκανναβιδοειδών. Η πολιτική αγωγή είπε ότι ο Teplicki δεν είχε δει αρκετούς γιατρούς και πως δεν είχε δοκιμάσει τα πάντα πριν να επιλέξει την κάνναβη.

Ενώ ο κ. Teplicki κατέθετε, πραγματικά πέτυχε διάνα εξηγώντας την επίδραση που είχε η ασθένεια πάνω του και γιατί ένιωσε ότι έπρεπε να κάνει χρήση μαριχουάνας για να είναι ένα παραγωγικό μέλος της κοινωνίας. Και είναι: η κόρη του μόλις αποφοίτησε από την ιατρική σχολή. Ένας από τους γιους του είναι στο κολέγιο και ο άλλος οδεύει προς τη νομική σχολή. Ήθελε να δείξει ότι αυτοί είναι οι άνθρωποι για τους οποίους ζει.

Υπήρξε κάποια στιγμή που ένιωσες ότι τα πράγματα πάνε προς τα εκεί που θέλετε;

Μου αρέσει να πιστεύω ως ικανός και με αυτοπεποίθηση δικηγόρος ότι πάντα θα κερδίσω. Είμαι ανταγωνιστικός αλλά ήμουν επιφυλακτικά αισιόδοξος. Στη διάρκεια της κατάθεσής του, ο τρόπος που απάντησε μια ερώτηση σχετικά με το πώς αισθανόταν και γιατί το πάλευε, ήταν τόσο δυναμικός που απλά έπρεπε να σταματήσω. Υπήρχε ένα κομμάτι μου που σκέφτηκε «Δεν ξέρω πώς κάποιος ένορκος μπορεί να το δει αυτό και να πει "Θα τιμωρήσω έναν σκληρά εργαζόμενο άνδρα που δεν είναι εγκληματίας". Το χρησιμοποιεί απλά για να επιβιώνει».

Οι ένορκοι αναγνώρισαν ότι επρόκειτο για ασθένεια που είχε από όταν ήταν μικρό παιδί και έδειξαν συμπόνοια για το γεγονός ότι υπέφερε όλη του τη ζωή. Ποιοι είμαστε εμείς για πούμε ότι δεν υπέφερε;

Πώς άρχισες να ασχολείσαι με τη νομοθεσία γύρω από τη μαριχουάνα;

Στην πραγματικότητα είναι κάτι που γνώριζα και για το οποίο είχα γράψει στη Νομική. Έγινα μέλος ενός οργανισμού που ονομάζεται NORML (Εθνικός Οργανισμός για τη Μεταρρύθμιση των Νόμων για τη Μαριχουάνα). Μεγαλώνοντας διάβασα τους High Times όπου φέρνουν στο φως τη μεγάλη υποκρισία της κυβέρνησης και τα ψέματα γύρω από την κάνναβη.

Είχα πολλούς φίλους στο γυμνάσιο που είχαν υποστεί συνέπειες οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ. Η μητέρα μου πέθανε το 2003 από καρκίνο των πνευμόνων. Όταν ήμουν νέος, γνώριζα ότι ήθελα να γίνω δικηγόρος. Είμαι Ιταλός-συνήθιζα να διαφωνώ με όλους. Πάντα είχα μια αποστροφή για την εξουσία, νομίζω. Το ότι οι άνθρωποι κλείνονται και χάνουν τις ζωές τους από την κάνναβη, είναι γελοίο κατά τη γνώμη μου. Είναι ένα φυτό.

Έχεις να δώσεις κάποια συμβουλή στον κόσμο εκεί έξω;

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Πηγαίνετε στο Florida Cannabis Action Network. Ο κόσμος πρέπει να εκπαιδεύεται και να προετοιμάζεται. Η γνώση είναι δύναμη και το να γνωρίζεις τι μπορείς να κάνεις και να έχεις αυτοπεποίθηση είναι σημαντικό. Θυμηθείτε, οι αστυνομικοί μπορούν να πουν ψέματα και θα σου πουν ότι θέλουν για να μπουν στο σπίτι σου, τις τσέπες σου ή το όχημά σου. Δραστηριοποιήσου. Μίλα. Επικοινώνησε με τους βουλευτές της περιοχής σου. Ας βρούμε τρόπο να ανακουφίσουμε τους ασθενείς και όσους υποφέρουν στην Φλόριντα.

ΠΗΓΗ: vice.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis