Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:44 | 31/05/2016
Μια συγκέντρωση καταγγελιών από το 2013 αλλά και πρόσφατων που αφορούν αξιωματικούς οι οποίοι έδιναν το παρών παλαιότερα ή υπηρετούν τώρα σε περιοχές όπως η Καλλιθέα, η Νέα Σμύρνη, η Ομόνοια, ο Νέος Κόσμος, η Ακρόπολη αλλά και σε κεντρική υπηρεσία στη λεωφόρο Αλεξάνδρας συνθέτει τη νέα μεγάλη μυστική έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για τη διαφθορά στα Σώματα Ασφαλείας.
 
Υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη μιλούν για «σημαντική εξέταση στοιχείων σχετικά με ύποπτες ενέργειες σε πολλά κεντρικά τμήματα της Αστυνομίας». Πολλοί ωστόσο από τους στόχους του «ελέγχου» ή γνώστες της υπόθεσης μιλούν για «πόλεμο σκοπιμοτήτων εντός της ΕΛ.ΑΣ. που αποβλέπει στην εξόντωση σημαντικών αξιωματικών χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία».
 
Σεβαστό ποσό και σημειώσεις
 
Την υπόθεση είχε παρουσιάσει «Το Βήμα της Κυριακής» στις 22 Μαΐου. Οι «αδιάφθοροι» ύστερα από δικαστική εντολή πραγματοποίησαν έρευνες στα σπίτια ελεγχόμενων αξιωματικών αλλά και στα γραφεία τους σε κεντρικές υπηρεσίες της Αττικής προκαλώντας αναστάτωση αλλά και σειρά ερωτημάτων για τον τελικό στόχο της έρευνας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στους ελεγχόμενους αξιωματικούς - με σημαντική εμπειρία σε πολλές κρίσιμες υπηρεσίες, ανάμεσα σε αυτές και στην Αντιτρομοκρατική - υπήρξε μικρή ενημέρωση για τις «αφορμές» αυτής της έρευνας και τα τυχόν επιβαρυντικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί.
 
Στο γραφείο ενός ελεγχόμενου ιδιώτη, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν 60.000 ευρώ και ορισμένες άλλες χειρόγραφες σημειώσεις. Παραμένει όμως ζητούμενο αν αυτό το ποσό έχει σχέση με επιλήψιμες ενέργειες και «διανομή δώρων» σε αστυνομικούς και άλλα πρόσωπα ή πρόκειται για χρήματα από «νόμιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες».
 
Η «μυστική έρευνα» της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων πραγματοποιήθηκε προ περίπου 15 ημερών ταυτόχρονα σε υπηρεσίες και κατοικίες αξιωματικών αλλά και σε ιδιώτες. Κατασχέθηκαν χρήματα, προσωπικά έγγραφα, βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών, στοιχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.ά.
 
Ερευνα σε «ναό του τζόγου»
 
Κύριο ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί αν υπήρχε «κεντρικός» εισπρακτικός μηχανισμός από αξιωματικούς διαφόρων υπηρεσιών προκειμένου να μην υπάρχει έλεγχος σε δεκάδες νυχτερινά κέντρα και κυρίως σε μίνι καζίνα, «στούντιο», λέσχες, κυκλώματα σωματεμπορίας κ.τ.λ. Μάλιστα ορισμένοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για συνέχεια ενός παρόμοιου κυκλώματος είσπραξης χρημάτων από μαγαζιά της νύχτας που σχετίζονταν με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και σημαντικά πρόσωπα του τότε υπουργείου Δημόσιας Τάξης που είχε αποκαλυφθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
 
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οι καταγγελίες που αποτέλεσαν «έναυσμα» των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. αφορούν αρχικά τον έλεγχο ιδιωτικού καζίνου στη λεωφόρο Συγγρού το οποίο φέρεται να ανήκει σε γνωστό επιχειρηματία και με νυχτερινά κέντρα. Κατά τα καταγγελλόμενα, οι έλεγχοι σε αυτό το «μαγαζί» από κεντρικές και τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες ήταν πλημμελείς και τους δινόταν «άνωθεν κάλυψη». Παρόμοια δείγματα υπήρχαν και για άλλα καταστήματα με αυτή τη δραστηριότητα.
 
Αστυνομικοί ωστόσο ανέφεραν ότι «δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα με τους ελέγχους στον "ναό του τζόγου" της λεωφόρου Συγγρού. Σε βάρος των υπευθύνων του είχαν γίνει πληρέστατες δικογραφίες και είχαν κινηθεί οι δικαστικές διαδικασίες. Δεν μπορεί να διατυπωθεί ούτε υποψία ότι έγινε κάτι μη σύννομο. Πράγματι, παλαιότερα είχαν υπάρξει πιο σαφή δείγματα ότι είχε αρωγούς στη ΓΑΔΑ, όμως οι καταγγελίες για τους τώρα ελεγχόμενους αστυνομικούς είναι αβάσιμες».
 
Αλλες «αφετηρίες»
 
Εξετάζεται και το ενδεχόμενο τμήμα της έρευνας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. να σχετίζεται με τον έλεγχο καταστήματος στον Πειραιά όπου το 2014 είχαν δεχθεί επίθεση αστυνομικοί που είχαν προσπαθήσει να το ελέγξουν. Ακόμη, έρευνες φέρεται να έχουν πραγματοποιηθεί για τον έλεγχο καταστήματος στην Ομόνοια που έχει κλείσει, όπως και για άλλα της λεωφόρου Συγγρού.
 
Αστυνομικοί ανέφεραν ότι ορισμένα από τα ενδεικτικά στοιχεία που διέθεταν τον τελευταίο καιρό οι «αδιάφθοροι» φέρεται να είχαν παίξει ρόλο στις κρίσεις ή μετακινήσεις αξιωματικών της Αστυνομίας τον περασμένο Μάρτιο, με ορισμένους από τους ελεγχόμενους αστυνομικούς να έχουν δυσμενείς μεταθέσεις.
 
Σε ιδιώτη στα δυτικά
 
Από τους «εσωτερικούς» ελεγκτές της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιήθηκε επιπλέον έρευνα και σε ιδιώτη στα δυτικά προάστια που φέρεται να είχε επαφές με αξιωματικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «αδιάφθοροι» τον πίεσαν να τους αποκαλύψει «επιλήψιμες» ενέργειες με ενστόλους. Δεν υπήρξε όμως κανένα αποτέλεσμα καθώς ο ιδιώτης αρνείται κάθε εμπλοκή.
 
Αναφέρεται ακόμη ότι εκτός των διοικητών αστυνομικών τμημάτων ένας από τους ελεγχόμενους είναι υπεύθυνος διωκτικών εγγράφων σε τμήμα της Αθήνας. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνισθεί για ποιον λόγο βρέθηκε στο «στόχαστρο» της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Τέλος, σύμφωνα με άλλες πηγές, στα στοιχεία για το «κύκλωμα διαφθοράς» στην ΕΛ.ΑΣ. συνεκτιμώνται στοιχεία και από την ΕΥΠ και επιχειρείται συνδυασμός και με άλλα.
 
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
 
 
tovima.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis