Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:55 | 11/04/2015

Η φράση της να κλείσουν το παράθυρο για να μην κρυώσει ο «φαρμακοχέρης» της 17Ν, όπως τον αποκαλούσαν οι αστυνομικοί, άναψε φωτιές. Δυναμική στα φοιτητικά κινήματα, κατηγορούμενη για βομβιστική επίθεση, συνέχισε να δραστηριοποιείται υπέρ των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο λόγος για την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας κ. Βασιλική Λέβα, που στις 27 Μαρτίου 2015, συζήτησε για περίπου μία ώρα με το φυλακισμένο μέλος της 17Ν, που βρισκόταν σε απεργία πείνας. Τον ενημέρωσε για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ. Λίγο αργότερα ο Δημήτρης Κουφοντίνας σταματούσε την απεργία πείνας.

«Είδε μόνο τον Κουφοντίνα»

«Μας προκάλεσε κακή εντύπωση το γεγονός ότι παρότι της είχαμε στείλει e-mail για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Λαμίας εκείνη ήρθε, πήγε κατ’ ευθείαν στο θάλαμο του Κουφοντίνα και αποχώρησε μετά από ώρα χωρίς να περάσει από κανένα άλλο γραφείο υπευθύνου για να ενημερωθεί για τα ακανθώδη θέματα που μας απασχολούν. Ήρθε αποκλειστικά για να δει τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Περίμενα να περάσει από το γραφείο μου αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ», λέει στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» η Ιωάννα Μπριάνη, υποδιοικήτρια της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, της οποίας το γραφείο στεγάζεται στο Νοσοκομείο της Λαμίας.

Η στάση της προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη και του γιού της Κώστα, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται με τρομοκράτες. Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής οποιαδήποτε κατηγορία της προσάπτει η αξιωματική αντιπολίτευση για σχέσεις με τον Δημήτρη Κουφοντίνα και στη συνέχεια διέκοψε απότομα την επικοινωνία χωρίς να θέλει να προσθέσει κάτι άλλο.

Ποιά είναι η κ. Λέβα;

Το παρελθόν της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ενδιαφέρον, όταν το 1980 απασχόλησε για πρώτη φορά τις αστυνομικές αρχές των Ιωαννίνων. Την περίοδο αυτή φοιτούσε στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων και άρχισε να συμμετέχει σε φοιτητικά κινήματα και ακροαριστερές οργανώσεις.

Το 1982 κατηγορήθηκε μαζί με ακόμα τρία άτομα για «βομβιστική επίθεση» (την περίοδο εκείνη ως βομβιστική επίθεση αναφερόταν και η εκτόξευση βομβών μολότοφ) στη γραμματεία της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων. Η επίθεση έγινε στις 5 Απριλίου 1982 όταν η κ. Λέβα ήταν 24 ετών. Στην κατοχή των τεσσάρων δραστών, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, βρέθηκαν εκρηκτικές ύλες που είχαν κλαπεί από λατομείο. Μία από τις κατηγορίες για τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη φθορά».

Οι αστυνομικοί που είχαν αναλάβει τότε την υπόθεση είχαν εκτιμήσει -σύμφωνα με τα όσα είχαν καταγράψει στις αναφορές τους- ότι το κίνητρο της επίθεσης ήταν να καούν γραπτά της κ. Λέβα που είχαν βαθμολογίες κάτω από τη βάση. Κατόπιν, η τότε φοιτήτρια διώχθηκε και πειθαρχικά με ποινή τη διαγραφή της από τη Σχολή. Μόλις ένα μήνα αργότερα, στις 16 Μαΐου 1982, δύο από τους συνεργούς της κ. Λέβα κατηγορήθηκαν για βομβιστική επίθεση κατά του Αστυνομικού Μεγάρου Χωροφυλακής Ιωαννίνων. Οι δύο επιθέσεις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκδικάστηκαν μαζί.

Σύλληψη για εξύβριση

Πριν από τα περιστατικά αυτά η Ασφάλεια Ιωαννίνων είχε ασχοληθεί για ακόμα μία φορά με τη βουλευτή. Το 1980 η κ. Λέβα συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία για εξύβριση αστυνομικού στην πόλη των Ιωαννίνων. Τότε είχε κατηγορηθεί ότι είχε προκαλέσει επεισόδιο  αποκαλώντας «μπάτσο» έναν αστυνομικό όταν αυτός επιχείρησε να κάνει εξακρίβωση στοιχείων σε έναν νεαρό φίλο της που τη συνόδευε. Στην απολογία της είχε υποστηρίξει ότι η λέξη «μπάτσος» δεν είναι βρισιά αλλά χαρακτηρισμός του οργάνου της τάξεως και πως βρισκόταν υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Όταν τα χρόνια πέρασαν και η κ. Λέβα επέστρεψε στη Λαμία -που είναι ο τόπος καταγωγής της- άρχισε να εργάζεται ως φιλόλογος κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά. Κατόπιν, σε μεγαλύτερη ηλικία, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αντιδράσεις

Την έντονη ενόχλησή του για την επίσκεψη της Βασιλικής Λέβα στον Κουφοντίνα εκδηλώνει σε δημόσιες εμφανίσεις του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, γιος του δολοφονημένου από τη «17Ν» πολιτικού Παύλου Μπακογιάννη.

Κατά τη διάρκεια περιοδείας του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση στη Φθιώτιδα ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε παρουσία των τοπικών βουλευτών -ανάμεσά τους η κ. Λέβα- ότι «είναι ακατανόητο το υπουργείο δικαιοσύνης να εμφανίζεται να διαπραγματεύεται με τρομοκράτες είτε με δηλώσεις του υπουργού είτε με επισκέψεις βουλευτών στον Κουφοντίνα. Είναι ακατανόητο να απελευθερώνει ληστές και βομβιστές, όπως ο Σάββας Ξηρός».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φανερά ενοχλημένη αποχώρησε από την αίθουσα χτυπώντας πίσω της με δύναμη την πόρτα την ώρα που ο Περιφερειάρχης έκανε δηλώσεις.

Ο κ. Πανούσης  δήλωσε προβληματισμένος για τα θέματα που έθεσε ο κ. Μπακογιάννης και εξήγησε «πως η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ένα τρόπο να συζητήσει τα ζητήματα της ασφάλειας και τα όρια της πολιτικής ανυπακοής που δεν θα πρέπει να φτάσουν σε έναν ένοπλο αγώνα. Στο πρόσωπο του Παύλου Μπακογιάννη δολοφονήθηκε μια πολιτική άποψη».

Λίγες ημέρες νωρίτερα η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη σε ερώτησή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο κατήγγειλε συναντήσεις εμψύχωσης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Λέβα με καταδικασμένα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η κ. Μπακογιάννη επικαλείται δημοσιεύματα που γνωστοποιούσαν  επιστολή των έγκλειστων Αλέξανδρου Γιωτόπουλου  και Βασίλη Τζωρτζάτου προς άλλους έγκλειστους απεργούς πείνας για να σταματήσουν τις  κινητοποιήσεις τους για την  κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄,  καθώς υποστηρίζουν ότι «οι κινήσεις αυτές ζημιώνουν την προσπάθεια κατάργησης του επίμαχου νόμου από τη νέα κυβέρνηση».

Λέβα: «Ήθελα να καταγράψω προβλήματα»

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε η Βασιλική Λέβα έκανε δηλώσεις για τις επισκέψεις της στις φυλακές Δομοκού και στο Νοσοκομείο Λαμίας. «Σκοπός της επίσκεψης στις φυλακές Δομοκού ήταν να διαπιστώσουμε την κατάσταση και να καταγράψουμε τα προβλήματα που απασχολούν τόσο τους εργαζόμενους, όσο και κρατούμενους. Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκα και το νοσοκομείο της Λαμίας, όπου μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται δύο εκ των απεργών πείνας. Η επίσκεψη δεν αφορούσε συνάντηση με συγκεκριμένους κρατούμενους, αλλά συζήτηση με τη διεύθυνση, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους εξωτερικούς φρουρούς για τα προβλήματά τους».

http://www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis