Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:59 | 11/09/2015

Τέσσερις αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος θα καθίσουν στο σκαμνί στις 20 Νοεμβρίου για τις αναπνευστικές συσκευές που φέρεται ότι απειλούν τους ηρωικούς πυροσβέστες με σοβαρές σωματικές βλάβες ή ακόμη και θάνατο! Τη συγκλονιστική αποκάλυψη για τις μάσκες-τοξικές βόμβες έκανε η «Espresso» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της πριν από τρεις μήνες.

ΑΠΟ ΤΗ 
ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

Μάλιστα ο αρχιπυροσβέστης Χριστόφας Τζαναβάρης που υπέστη καρδιακό επεισόδιο τον Δεκέμβριο του 2012 έπειτα από άσκηση στο Ηράκλειο Κρήτης καταθέτει σύντομα και μήνυση κατά του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Βασίλειου Καπέλιου, για παράβαση καθήκοντος! Σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο που έρχεται σήμερα στο φως της δημοσιότητας, οι τέσσερις αξιωματικοί από την Κρήτη που πρόκειται να 

δικαστούν σε δύο μήνες κατηγορούνται (για την υπόθεση του Χριστόφα Τζαναβάρη) για σωματική βλάβη από αμέλεια από υπόχρεου, επειδή «παρέλειψαν να μεριμνήσουν για τη συντήρηση και τη διενέργεια των απαραίτητων περιοδικών ελέγχων στις αναπνευστικές συσκευές». Παράλληλα κατηγορούνται ότι δεν τηρούσαν βιβλία μητρώων, ώστε να διαπιστώνεται ο χρόνος ελέγχου των συσκευών που χρησιμοποιούσαν τα κλιμάκια της ΕΜΑΚ στη μεγαλόνησο.

Οπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, αποτέλεσμα των παραλείψεων των κατηγορουμένων ήταν κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΠΥΡΑΣΦ» στις 13 Δεκεμβρίου του 2012 να εισπνεύσει τοξικά αέρια ο 40χρονος αρχιπυροσβέστης Τζαναβάρης, ο οποίος παρουσίασε ισχαιμική καρδιοπάθεια και αντιμετωπίζει έως σήμερα σοβαρά προβλήματα υγείας. «Στον εργοστασιακό χώρο όπου έγινε η άσκηση υπήρχε ενεργή αμμωνία. Ενώ -κατόπιν εντολών- ανέπνεα από την αναπνευστική συσκευή πεπιεσμένου ατμοσφαιρικού αέρα, ένιωσα έντονη δύσπνοια» περιέγραψε ο ίδιος στην «Espresso».

Λίγες ώρες αργότερα έπαθε ισχυρό καρδιακό επεισόδιο. Νοσηλεύτηκε στο Βενιζέλειο και έπειτα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης: «Σύμφωνα με ιατροδικαστές και γιατρούς, έπαθα δηλητηρίαση στο αίμα από τη χρήση μη συντηρημένης αναπνευστικής συσκευής, η οποία περιείχε ακατάλληλο αέρα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν το κυκλοφορικό σύστημα, η καρδιά και οι πνεύμονές μου. 

»Επειτα από πολύμηνη έρευνα βρήκα αποδείξεις ότι δεν συντηρούνται σωστά ούτε οι φιάλες των αναπνευστικών συσκευών του Σώματος ούτε και οι αεροσυμπιεστές που τις γεμίζουν!» 

Δηλητηριάζουν τον χρήστη

«Επιπλέον, ούτε αδειάζουν με τον προβλεπόμενο τρόπο ούτε γεμίζουν σε καθαρό περιβάλλον, με συνέπεια να δημιουργούνται τοξικά αέρια στον εσωτερικό αναπνεύσιμο αέρα, τα οποία δηλητηριάζουν τον χρήστη και τον οδηγούν στον θάνατο! Εγώ κατάφερα να επιβιώσω, αλλά με προβλήματα υγείας που μειώνουν το προσδόκιμο όριο ζωής μου».

Ο αρχιπυροσβέστης ξεκίνησε επίμονο αγώνα προκειμένου να φέρει τους υπευθύνους ενώπιον της Δικαιοσύνης, ώστε να πληρώσουν για όσα υπέστησε τόσο ο ίδιος όσο και δεκάδες άλλοι συνάδελφοί του, οι οποίοι, όπως καταγγέλλει, είτε έχουν «σβήσει», είτε παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η ΕΔΕ που είχε διαταχθεί για την περίπτωσή του κράτησε τρία χρόνια, όταν θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί σε έξι μήνες!

Τελικά, το πόρισμά της εκδόθηκε στις 27 Μαΐου του 2015, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες για υπάλληλο του Σώματος. Ο εισαγγελέας βρήκε σε ποια υπηρεσία ανήκε η φιάλη την οποία χρησιμοποίησε ο αρχιπυροσβέστης κατά την άσκηση και έστειλε στο εδώλιο του φερόμενους ως υπευθύνους για τις βλάβες που έχει υποστεί, ενώ η Πυροσβεστική που έψαχνε επί τρία ολόκληρα χρόνια, δεν κατάφερε να βρει ούτε τη φιάλη ούτε και υπευθύνους για το ατύχημα.

«Η δίκη ορίστηκε και η αλήθεια θα λάμψει. Ωστόσο καταθέτουμε μήνυση για παράβαση καθήκοντος και κατά του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασιλείου Καπέλιου, ο οποίος φέρεται σκοπίμως ότι δεν απέδωσε πειθαρχικές ευθύνες σε όσους ευθύνονται για τη συντήρηση των αναπνευστικών μασκών, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να κινδυνεύουν οι πυροσβέστες» αποκαλύπτει η Παναγιώτα Παντελεάκη, δικηγόρος του Χριστόφα Τζαναβάρη.

Για πρώτη δικαίωση εν όψει της δικαστικής μάχης έκανε λόγο και ο απόστρατος αντιστράτηγος και πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αδριανός Γκουρμπάτσης που έχει διεξάγει έρευνα για το θέμα των αναπνευστικών συσκευών: «Αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα με τις αναπνευστικές συσκευές είναι τεράστιο. Επρεπε, επιτέλους, κάτι να γίνει. Κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότεροι πυροσβέστες κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους ή -αν σταθούν "τυχεροί"- να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας. Ηδη έχουν σημειωθεί θάνατοι, ενώ δεκάδες άνδρες δίνουν μάχη για τη ζωή τους».

 

Σε εξέλιξη (ακόμη) η ΕΔΕ έναν χρόνο μετά την τραγωδία

Εναν χρόνο μετά τον τραγικό θάνατο του πυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου (φωτό δεξιά) κατά τη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς σε διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο, η σχετική ΕΔΕ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Για την τραγωδία που είχε συμβεί στις 12 Σεπτεμβρίου του 2014, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών έχει ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου σχετικά με σειρά λαθών που υπήρξαν στη διαχείριση του περιστατικού και αφορούν τη χρήση των φιαλών οξυγόνου.

Μάλιστα, ο απόστρατος αντιστράτηγος και πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αδριανός Γκουρμπάτσης, που ερεύνησε εξονυχιστικά τις συνθήκες θανάτου του άτυχου Ματθαίου Μάντζιου, έχει αποκαλύψει: «Διαπίστωσα εξαιρετικά σοβαρές παραλείψεις, πλημμέλειες και παθογένειες του συστήματος ελέγχου, επιθεώρησης και συντήρησης του εξοπλισμού. 

»Οι διαπιστώσεις μου αγγίζουν τα όρια των αξιόποινων πράξεων. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να απειληθεί η ασφάλεια των πυροσβεστών από τον ατομικό εξοπλισμό και, πιο συγκεκριμένα, από τις αυτόνομες αναπνευστικές συσκευές ανοιχτού κυκλώματος (πεπιεσμένου αέρα) SCBA και τους αεροσυμπιεστές πλήρωσης των φιαλών τους».

 

http://www.espressonews.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis