Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:14 | 10/04/2017

Διαβάστε ένα εξαιρετικό άρθρο του Τάσου Σύρμα στο AREX 1, το πρώτο πιστόλι "made in Slovenia", το οποίο θα εισαχθεί σύντομα στην ελληνική αγορά απο την Ε23 Δ. Κοπελάκη & Σία Ο.Ε. (Τριαίνης 14, Αρτέμιδα Αττικής, 22940 83144)

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 

 

Το βράδυ της 9 Ιανουάριου του 2017, στην μέση της χειρότερης κακοκαιρίας των τελευταίων χρόνων, πετούσαμε προς την Σλοβενία για να δούμε τις εγκαταστάσεις όπου παράγεται το νέο πιστόλι REX Zero 1. Στο ξεκίνημα της επόμενης μέρας, ο γράφων βρέθηκε σε περιβάλλον «ψυγείου» να ατενίζει την χιονοκαταιγίδα που έπληττε την πόλη του Sertjernej μέσα από τα παράθυρα της βιομηχανίας AREX και να μιλάει για τα πιστόλια της.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η νεαρή «πρώην γιουγκοσλαβική» δημοκρατία ξεπήδησε από τις στάχτες του εμφυλίου πολέμου της Γιουγκοσλαβίας στις αρχές του '90. Με πληθυσμό ελάχιστα μεγαλύτερο από τα δύο εκατομμύρια κατοίκους, η χώρα έχει να επιδείξει μια αυτόνομη πολεμική βιομηχανία, που όχι μόνο εξοπλίζει τις εγχώριες ένοπλες δυνάμεις, αλλά πρόσφατα παρουσίασε πολεμικό υλικό και φορητό οπλισμό που εξάγεται στις διεθνείς αγορές και έχει αποκομίσει θετικά σχόλια.
Η AREX ιδρύθηκε κατά την διάσπαση της παλαιότερης βιομηχανίας ISKRA, η οποία ειδικεύονταν στην παραγωγή εργαλείων. Με σημαντικό υπόβαθρο στην επεξεργασία μετάλλων και την μηχανολογική σχεδίαση, άρχισε να εξελίσσεται στην ανάπτυξη προτύπων, την μηχανουργική κατεργασία και την παραγωγή μεταλλικών και πλαστικών εξαρτημάτων. Αυτές οι εξειδικεύσεις την κατέστησαν προμηθευτή για βιομηχανίες με αποτέλεσμα να εισέλθει στην παραγωγή απάρτιων πυροβόλων όπλων για λογαριασμό άλλων κατασκευαστών. Διαθέτει πιστοποίηση ISO 90001και ΝΑΤΟ και μέσω του προγράμματος off set (αντισταθμιστικά οφέλη) για το πρόγραμμα του τυφεκίου FN 2000 του Σλοβενικού Στρατού εισήλθε στον χώρο των φορητών όπλων. Από το 2012 απέκτησε την τεχνογνωσία και τα μηχανήματα σφυρηλάτησης για την παραγωγή καννών για πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια. Σήμερα η εταιρεία παράγει κάννες σε δημοφιλή διαμετρήματα (7,62x39, 5,56x45, 9x19, .40SW, κ.τ.λ.) για λογαριασμό τρίτων. Παράλληλα, η AREX είναι από τις λίγες εταιρείες που παράγουν αδρανή φυσίγγια εκπαίδευσης, μη θανατηφόρα φυσίγγια (πλαστικές σφαίρες) και ταινίες πυρομαχικών για πολυβόλα.

1.    Η πιο εντυπωσιακή έκδοση του REX 1 διαθέτει προεξέχουσα κάννη και κλείστρο με εγκοπές για εγκατάσταση red dot σκοπεύτρου. Η εταιρεία παράγει βάσεις συμβατές με τα περισσότερα dot της αγοράς.


Η φυσική εξέλιξη αυτής της διαδικασίας ήταν μέσα στο 2016 οι σχεδιαστές της AREX να σχεδιάσουν και κατασκευάσουν εξ ολοκλήρου το πρώτο πιστόλι τους, με το όνομα REX 1.
Βέβαια, μια προσπάθεια «ανακάλυψης του τροχού» θα ήταν μάταια και απείρως δυσκολότερη. Για το λόγο αυτό, οι ίδιοι στην AREX σπεύδουν να δηλώσουν πρώτοι ότι το REX 1 δεν είναι μια ρηξικέλευθη επανάσταση στον τομέα των φορητών όπλων, αλλά μια εξέλιξη η οποία «μεγιστοποιεί τα πλεονεκτήματα των καλύτερων σύγχρονων πιστολιών και εξαλείφει τις αδυναμίες τους».

2.    Το βασικό μοντέλο Standard (πάνω) ενδείκνυται για καλυμμένη οπλοφορία. Το Tactical έχει γεμιστήρες 20 φυσιγγίων και κάννη που προεξέχει του κλείστρου. Παρατηρήστε ότι ασφάλεια και απελευθέρωση γεμιστήρα λειτουργούν αμφιδέξια.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ
Ως βάση σχεδίου πήραν το Sig Sauer 226, ένα σχέδιο που είχε μεγάλη απήχηση στην εποχή των wondernines (μαζί με το Beretta 92 και το CZ 75 αποτελούν τους γνωστότερους εκπροσώπους) και είναι αξιοσέβαστο για την αξιοπιστία και την αντοχή του. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Σλοβένοι φαίνεται να μοιράζονται την έμπνευση με τους πρώην ομόσπονδους τους Σέρβους, οι οποίοι έχουν επίσης αντιγράψει τη γενική διαμόρφωση του Sig Sauer στο «δικό τους» Ζ 99.Ίσως να υπάρχει κάποια «υπόγεια διαδρομή» που ενώνει το γερμανικό πιστόλι με τους πρώην Γιουγκοσλάβους που το εκτιμούν τόσο!
Η AREX ισχυρίζεται ότι διατηρεί στο ακέραιο την ποιότητα και την αξιοπιστία του αρχικού σχεδίου, και με την βοήθεια σύγχρονων τεχνικών σχεδίασης και παραγωγής (CAD/ CAM) βελτιώνει την λειτουργικότητα και μειώνει το κόστος κατασκευής του. Ως αποτέλεσμα, το REX 1 κοστίζει σημαντικά φθηνότερα από το Sig 226. Αυτό προφανώς το πετυχαίνουν λόγω του χαμηλότερου κόστους εργατικών και της παραγωγικής υποδομής, που επιτρέπει να λειτουργούν οικονομικότερα σε σχέση με τους Γερμανούς. Κατά την επίσκεψη μας έκανε εντύπωση ότι τα μηχανήματα παραγωγής είναι υπερσύγχρονα και ως εκ τούτου πολύ παραγωγικά και ακριβή, επιτυγχάνοντας καλύτερα και οικονομικότερα αποτελέσματα.

3.    Η ποιότητα του φινιρίσματος είναι ασυνήθιστα υψηλή για την κατηγορία της τιμής. Επεξεργασία Tenifer για τις ατσάλινες επιφάνειες, ανοδίωση στρατιωτικών προδιαγραφών για τον αλουμινένιο σκελετό. Τα πλακίδια συγκρατούνται με βίδες torx.

ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΟ REX 1
Για να γυρίσουμε πίσω στα πεζά θέματα, το REX 1 είναι ένα μεταλλικό πιστόλι με μηχανισμό σκανδάλης διπλής/μονής ενέργειας που λειτουργεί με τη βραχεία οπισθοδρόμηση της κάννης. Το κλείδωμα της επιτυγχάνεται με ένα ογκώδες κλειδί τετράγωνης διατομής, που εφάπτεται στο κλείστρο στο σημείο της εξαγωγής των καλύκων. Παράγεται σε διαμέτρημα (προς το παρόν) 9x19mm ενώ αναμένεται να υπάρξει και σε .40SW.
Ξεκινώντας από το κλείστρο, αυτό αποτελείται από ένα ενιαίο κομμάτι φρεζαριστού ατσαλιού. Περικλείει τον επικρουστήρα με το ελατήριο του και περιβάλλει την κάννη. Αυτή φτιάχνεται από χρωμιοομολυβδενιούχο χάλυβα και μορφοποιείται με ψυχρή σφυρηλάτηση εντός της AREX. Κάννη και θαλάμη είναι ενιαίες για μέγιστη αντοχή. Ένα ενδιαφέρον σημείο είναι ότι τόσο η κάννη όσο και το κλείστρο χρησιμοποιούν ως υλικό ανοξείδωτο χάλυβα (για τη μέγιστη αντίσταση στην διάβρωση). Κατόπιν το μέταλλο καλύπτεται εξωτερικά με tenifer, μια διαδικασία που σκληραίνει την εξωτερική επιφάνεια και εμποτίζει το μέταλλο. Έτσι εξασφαλίζεται η μέγιστη προστασία των επιφανειών σε τριβή και διάβρωση. Απ' όσο γνωρίζουμε ελάχιστοι κατασκευαστές «μπαίνουν στον κόπο» να υποβάλλουν το ανοξείδωτο ατσάλι σε τέτοια ακριβή επεξεργασία, αλλά αυτή η πληροφορία μας δίνει μια ένδειξη της ποιότητας που επιθυμεί η AREX για τα προϊόντα της.

5.    Κοντινή άποψη που δείχνει τον αναστολέα κλείστρου/decocker (εμπρός) και το μοχλό ασφαλείας σε υψωμένη θέση. Παρατηρήστε ότι κλειδώνει την σφύρα σε οπλισμένη θέση.


Το σχήμα του κλείστρου ορίζει την αισθητική του όπλου και είναι ογκώδες οπτικά. Διαθέτει δυο σειρές χαρακώσεων σε κάθε πλευρά του (μια στο ύψος της λαβής και μια που ξεκινά λίγο πίσω από το στόχαστρο). Οι αυλακώσεις αυτές είναι βαθιές και μεγάλης διατομής και έχουν ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: οι μεν μπροστινές είναι κάθετες στον άξονα της κάννης, ενώ οι πίσω είναι κεκλιμένες. Αυτό το τρικ σπάει τη συνέχεια του όπλου και το κάνει να δείχνει «χαμηλότερο», κρύβοντας τον πραγματικό όγκο του. Στην κορυφή του κλείστρου έχουν φρεζαριστεί εγκοπές (dovetails) για τα μεταλλικά σκοπευτικά. Αυτά είναι ατσάλινα, σχετικά χαμηλού προφίλ και ευδιάκριτα. Χρησιμοποιούν το δημοφιλές σύστημα των τριών κουκίδων για ταχεία πρόσκτηση του στόχου και η αντικατάσταση τους με άλλα είναι απλή λόγω των εγκοπών.
Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα το κλείστρο να παραδίδεται ήδη κομμένο για εγκατάσταση οπτικού σκοπευτικού red dot (κατά το πρότυπο του FNX 45 ή του Glock MOS). Ένα κάλυμμα στην κορυφή του κλείστρου κρύβει μια εγκοπή που δέχεται βάσεις για τα περισσότερα red dot της αγοράς. Ένα σετ από υψηλότερα μεταλλικά σκοπευτικά εξασφαλίζουν ότι η κουκίδα και συμπίπτει με το σημείο σκόπευσης τους ( "co-witnessing", όπως αναφέρεται στα αγγλικά) και ότι σε περίπτωση βλάβης των ηλεκτρονικών υπάρχει εφεδρικό σύστημα. Είναι μια αναδυόμενη τάση, η οποία κερδίζει διαρκώς έδαφος και βλέπουμε να υιοθετείται σε όπλα οπλοφορίας μετά από δύο δεκαετίες πειραματισμού στα αγωνιστικά πεδία.

4.    Το μπεζ χρώμα του κορμού επιτρέπει να δούμε το ατσάλινο ένθεμα (μαύρο) που δέχεται τις καταπονήσεις της λειτουργίας. Διακρίνονται επίσης οι πλήρους μήκους ράγες που οδηγούν το κλείστρο.


Βλέποντας το κλείστρο από την κορυφή, διακρίνουμε ένα ακόμη χαρακτηριστικό. Ένας ενδείκτης είναι ενσωματωμένος, με την μορφή ελάσματος που εξέχει από την κορυφή του κλείστρου. Οπτικά ή με την αφή ο χρήστης μπορεί να γνωρίζει αν υπάρχει φυσίγγιο στη θαλάμη.
Ο κορμός κατασκευάζεται από σφυρήλατο γραμμές, με τον «τετράγωνο» χειροφυλακτήρα και την λαβή, η οποία καταλήγει σε μια κοντή «ουρά» (duckbill) στο πίσω μέρος. Στην συμβολή του χειροφυλακτήρα βρίσκεται το κουμπί απελευθέρωσης του γεμιστήρα.

6.    Στο κάτω μέρος του κορμού διαμορφώνεται μια ράγα ανάρτησης παρελκομένων Picatinny.


Ο μοχλός λύσης του όπλου βρίσκεται στην ίδια θέση και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Περιστρέφοντας τον με το κλείστρο αγκιστρωμένο, χωρίζει το όπλο σε δυο μέρη. Το ίδιο συμβαίνει και με τη διαμόρφωση των υπόλοιπων μοχλών και χειριστηρίων, που φαίνονται αμέσως οικεία στον χρήστη ενός Sig... ή σχεδόν όμοια όπως θα δούμε παρακάτω.
Η λαβή ακολουθεί κλασσική γραμμή τυπική ενός δίστηλου πιστολιού που χωρά 15 και πλέον φυσίγγια. Οι λαβές καλύπτονται από πλακίδια που φέρουν μικροσκοπικά στρογγυλά εξογκώματα. Σε συνδυασμό με το ανάγλυφο σχήμα των πλακιδίων, σχηματίζουν μια άνετη θέση για τις παλάμες του χρήστη. Επιπρόσθετη πρόσφυση προσφέρουν δυο σειρές χαράξεων στο εμπρός και πίσω μέρος της λαβής αντίστοιχα. Κατά την επίσκεψη μας είδαμε και πλακίδια G10 κατασκευής VZ Grips που διατίθενται ως αξεσουάρ. Είναι πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια γιατί η «άγρια» επιφάνεια τους προσφέρει εξαιρετικό κράτημα ακόμη και με γάντια ή με ιδρωμένα χέρια. Παράλληλα προσθέτουν ντουραλουμίνιο 7075 Τ6. Κόβεται σε τόρνο αντί να χυτεύεται, με στόχο την μέγιστη αντοχή. Η εξωτερική του επιφάνεια ανοδιώνεται για αντοχή στην διάβρωση και τις τριβές με φινίρισμα στρατιωτικών προδιαγραφών. Αυτό είναι εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς ότι μια κεραμική βαφή (τύπου Ceracote πχ.) θα ήταν απείρως ευκολότερη και φθηνότερη για τον κατασκευαστή, όμως φαίνεται ότι οι Σλοβένοι «επενδύουν» στην ποιότητα για το πρώτο τους εξαγωγικό πόνημα!

1-2. Τα αναβαθμισμένα σκοπευτικά υψηλού προφίλ προορίζονται για σκοποβολή και προσφέρουν ταχύτερο προσανατολισμό. Το ύψος τους επιτρέπει χρήση παράλληλα με το red dot.


Την καρδιά του κορμού αποτελεί ένα ατσάλινο ένθεμα που κλειδώνει την κάννη και δέχεται τις δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά την λειτουργία του πιστολιού. Στο εμπρός μέρος του σκελετού έχει φρεζαριστεί μια ανάστροφη ράγα ανάρτησης παρελκομένων, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι ράγες επιτρέπουν τη χρήση φακών, πομπών λέιζερ και άλλων υλικών που αυξάνουν την τακτική ευελιξία. Εξετάζοντας τον κορμό, η σχεδιαστική συγγένεια με το Sig 226 είναι παραπάνω από έκδηλη. Το REX 1 ακολουθεί τις ίδιες...πόντους στην εμφάνιση του πιστολιού (αλλά αυτό αφορά μόνο εμάς τους «άρρωστους» οπλόφιλους).
Οι γεμιστήρες είναι μεταλλικοί και υποψιαζόμαστε ότι κατασκευάζονται από την ιταλική Meg Car, (η εταιρεία κατασκευάζει γεμιστήρες για τους περισσότερους ευρωπαίους παραγωγούς πιστολιών και θεωρείται κορυφαία στο είδος). Υπάρχουν γεμιστήρες 15, 18 και 20 φυσιγγίων με τους πρώτους να μην εξέχουν από την λαβή και να προτείνονται για απόκρυψη. Όπως μας ενημέρωσαν, κάθε όπλο συνοδεύεται από τρεις γεμιστήρες στην συσκευασία του.

3.    Τα βασικά σκοπευτικά είναι χαμηλού ύψους και χρησιμοποιούν το διαδομένο σύστημα των «3 κουκίδων» για ταχεία αναγνώριση. Προορίζονται για απόκρυψη και έχουν χαμηλό προφίλ.

ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
Προς το παρόν υπάρχουν τρία μοντέλα του REX 1. Ονομάζονται Standard, Combat και Compact. Το πρώτο διαθέτει κάννη 108 mm και σκελετό πλήρους μεγέθους που δέχεται γεμιστήρα 18 φυσιγγίων. Αντίστοιχα, το τρίτο έχει κοντό κλείστρο και κάννη 98 mm, ενώ και η λαβή του έχει κοντύτερο ύψος κατά 10 mm για ευκολότερη απόκρυψη. Το μεσαίο μοντέλο Combat είναι το «παράξενο παιδί» της οικογένειας αφού συνδυάζει την κοντή κάννη του ενός με τον πλήρους μεγέθους σκελετό του άλλου. Ο γράφων ακόμη... ξύνει το κεφάλι του, για να καταλάβει πως η AREX σκέφτηκε να παρουσιάσει αυτή την εκδοχή.
Συζητώντας με τον υπεύθυνο του προγράμματος REX 1, κο. Grega Krajl, αποκομίσαμε την εντύπωση ότι το Combat δεν έχει πολύ μέλλον και το βάρος θα πέσει στις άλλες δύο παραλλαγές. Οι επιλογές γίνονται ακόμη περισσότερες, αν αναλογιστεί κανείς ότι η AREX προσφέρει τρεις διαφορετικούς χρωματισμούς για το σκελετό: Μαύρο, Αμμώδες (Flat Darl Earth) και Χακί. Ειδικά το FDE είναι εντυπωσιακό και δίνει μια ωραία αισθητική στο όπλο, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες.

4.    Ο μηχανισμός επιτρέπει το χειρισμό του κλείστρου με την ασφάλεια ενεργοποιημένη. Αυτό επιτρέπει
το άδειασμα της θαλάμης με πλήρη ασφάλεια.


Παράλληλα, κατά την επίσκεψη στην Σλοβενία είχαμε την ευκαιρία να δούμε και μια παραλλαγή Tactical του πιστολιού, η οποία συνδυάζει το σκελετό και το κλείστρο πλήρους μήκους με βάση red dot και κάννη με σπείρωμα η οποία προεξέχει. Αισθητικά, ήταν το ομορφότερο όπλο στην γκάμα της εταιρείας και το πλέον χρηστικό για σκοποβολή. Η εγκατάσταση red dot, η μακρύτερη κάννη και τα ευδιάκριτα σκοπευτικά, προδιαθέτουν για... χρήση σκοπευτηρίου. Η εταιρεία - παρεμπιπτόντως - δίνει αρκετές λύσεις στο θέμα «σκοπευτικά», προσφέροντας απλά μεταλλικά κλισιοσκόπια και ακίδες σε τρία μεγέθη (για καλυμμένη οπλοφορία, για σκοποβολή και για χρήση σε συνδυασμό με red dot) και αντίστοιχα με οπτικές ίνες κόκκινου και πράσινου χρώματος.

ΒΟΛΕΣ
Στις βολές το REX 1 δεν παρουσίασε κάποια έκπληξη. Η ανάκρουση ήταν αμελητέα, όπως θα περίμενε κανείς από ένα πιστόλι των 9mm, το οποίο ζυγίζει περίπου ένα κιλό γεμάτο. Με τόσα πανάλαφρα πολυμερικά όπλα στην αγορά, ο γράφων είχε σχεδόν ξεχάσει πόσο ευχάριστη εμπειρία είναι να δοκιμάζει κανείς «εννιάρια» που δεν θέλουν να σε δαγκώσουν σε κάθε βολή. Η αμφιδέξια ασφάλεια απεμπλέκεται με ένα θετικό «κλικ» και η σκανδάλη διπλής ενέργειας δεν έχει κανένα αξιόλογο τζόγο ή ασάφεια. Θυμίζει την αντίστοιχη των Beretta 92 (δηλαδή με μακριά, ομοιόμορφη διαδρομή και χωρίς ασάφεια). Το βάρος της έφτανε τα 5,8 κιλά που είναι βαρύ. Οι σχεδιαστές της AREX μας εξήγησαν ότι το όπλο που χρησιμοποιήσαμε έχει «επίτηδες» τόσο μεγάλο βάρος μετά από απαίτηση του Αμερικανού αντιπροσώπου της εταιρείας. Τα όπλα που προορίζονται για την Ευρώπη έχουν «φυσιολογικών» προδιαγραφών ελατήριο σφύρας, με αποτέλεσμα η έλξη της σκανδάλης να μην ξεπερνά τα 4,8 με 5 κιλά στην διπλή και τα 2,2 με 2,4 κιλά στην μονή ενέργεια.

6.    Ένα ανοξείδωτο ατσάλινο κλείστρο (άνω) είναι ήδη ανθεκτικό στη διάβρωση. Όταν φινιριστεί με Tenifer, θα έχει σκληρυνθεί επιφανειακά και θα είναι σχεδόν απρόσβλητο από υγρασία και σκουριά.


Το σχήμα της λαβής είναι άνετο και η αμφιδέξια απελευθέρωση γεμιστήρα επιτρέπει σε δεξιόχειρες και αριστερόχειρες εύκολες αλλαγές. Η μόνη (μικρή ομολογουμένως) εργονομική αστοχία είναι ότι μετά την βολή, ήταν σχετικά δύσκολο να επαναφέρουμε το μοχλό ασφάλειας στην κλειδωμένη θέση. Αυτό οφειλόταν στο συνδυασμό του μεγέθους του αντίχειρα του γράφοντος και στο μικρό κενό που αφήνει το πάνω μέρος της λαβής του πιστολιού, ακριβώς στο σημείο που συναντά την ασφάλεια. Χρησιμοποιώντας την συνηθισμένη μας κίνηση του αντίχειρα προς τα πάνω, «χάναμε» το μοχλό. Για να είμαστε δίκαιοι, η μυϊκή μνήμη μας προέρχεται από το 1911 με το συγκριτικά «τεράστιο» μοχλό ασφάλειας. Παράλληλα, θεωρούμε πως οι περισσότεροι δυνητικοί χρήστες του REX 1 κάνουν χρήση του μοχλού απενεργοποίησης της σφύρας, αντί να ενεργοποιήσουν την ασφάλεια μετά την βολή. Άλλοι πάντως σκοπευτές δε φαινόταν να έχουν αντίστοιχο πρόβλημα.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ
Θα ήταν επιφανειακό και άδικο να χαρακτηριστεί το REX 1 αντίγραφο οποιουδήποτε άλλου όπλου, με βάση την εξωτερική ομοιότητα.

5.    Το REX 1 τη στιγμή που το κλείστρο επιστρέφει σε κλειδωμένη θέση. Τα χέρια του χρήστη παραμένουν στο οριζόντιο και η αίσθηση ανάκρουσης είναι ελάχιστη.


Η λειτουργική διαφορά του REX 1 είναι ότι μπορεί να μεταφέρεται είτε με την σφύρα κατεβασμένη και γεμάτη θαλάμη, ή με την σφύρα υψωμένη και ενεργοποιημένη την ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά το όπλο μπορεί να χρησιμοποιείται με την σκανδάλη σε διαμόρφωση διπλής ενέργειας στην πρώτη βολή (DA/SA) ή αποκλειστικά σαν μονής ενέργειας (SAO), ανάλογα με την απόφαση του χρήστη. Για το λόγο αυτό, η AREX έχει αναδιαμορφώσει τον τρόπο που λειτουργούν τα χειριστήρια του όπλου. Αυτό που στο Sig θα ήταν ο μοχλός απελευθέρωσης του κλείστρου, είναι πλέον η ασφάλεια. Μια κόκκινη κουκίδα σηματοδοτεί τη θέση απενεργοποίησης και όταν είναι ορατή το όπλο βάλλει με την πίεση της σκανδάλης. Διατηρεί την «φυσική» κίνηση, δηλαδή ασφαλής στην «πάνω» θέση και «πυρ», όταν ο αντίχειρας τη σπρώξει προς τα κάτω. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι η ασφάλεια αυτή κλειδώνει την σκανδάλη άσχετα με τη θέση της σφύρας. Έτσι ο χειριστής μπορεί για μεγαλύτερη σιγουριά να ασφαλίζει το όπλο ακόμα και με την σφύρα σε διαμόρφωση διπλής ενέργειας, ή να χειριστεί το κλείστρο και να απογεμίσει τη θαλάμη, ενώ το πιστόλι παραμένει ασφαλισμένο.
Αντίστοιχα ο μοχλός απενεργοποιήσης της σφύρας (decocker) για τον οποίο τα όπλα της Sig ξεχωρίζουν, επανασχεδιάστηκε και τώρα εκτελεί δύο λειτουργίες. Με την σφύρα στην οπλισμένη θέση (π.χ. μετά από μια βολή), το πάτημα του μοχλού προς τα κάτω θα ρίξει την σφύρα σε θέση ηρεμίας χωρίς να πυροδοτηθεί το φυσίγγιο της θαλάμης. Αν τώρα το όπλο έχει ρίξει και το τελευταίο φυσίγγιο, με αποτέλεσμα να κλειδώσει το κλείστρο στην ανοιχτή θέση, κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει. Αν εισάγουμε ένα πλήρη γεμιστήρα και πιέσουμε τον μοχλό μια φορά, το κλείστρο θα κινηθεί εμπρός και θα παρασύρει φυσίγγιο στην θαλάμη. Η σφύρα θα παραμείνει υψωμένη και το πιστόλι θα είναι έτοιμο για βολή. Πιέζοντας το μοχλό μια δεύτερη φορά, αυτός θα λειτουργήσει σαν decocker και θα κατεβάσει την σφύρα σε θέση ηρεμίας. Με άλλα λόγια, δύο λειτουργίες σε ένα. Είναι μια έξυπνη λύση η οποία απλοποιεί τους χειρισμούς που πρέπει να απομνημονεύσει ο χρήστης και ταυτόχρονα αυξάνει τις επιλογές του.

ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ
Με την πρώτη ματιά, η ποιότητα των απάρτιων δείχνει παραπάνω από ικανοποιητική και η συναρμολόγηση δεν φαίνεται να υστερεί σε τίποτε. Για παράδειγμα, ο μοχλός λύσης είναι ενιαίο χυτό κομμάτι και όχι δύο κομμάτια και όλα τα μικρά ανταλλακτικά είναι καλοφτιαγμένα και ποιοτικά, χωρίς ανάγκη για ταίριασμα «στο χέρι». Η εμπειρία της AREX στην τήρηση χαμηλών ανοχών και την επεξεργασία μετάλλων είναι έκδηλη.
Οι μηχανουργικές κατεργασίες δείχνουν «καθαρές», χωρίς σημάδια στο εσωτερικό των επιφανειών. Η χρήση ανοξείδωτου χάλυβα και σφυρήλατου αεροπορικού αλουμινίου εγγυάται την αντοχή και μακροζωία των μερών. Η χρήση Tenifer και ανοδίωσης στρατιωτικών προδιαγραφών για το φινίρισμα, είναι από τις πληρέστερες (και ακριβότερες) επιλογές που έχουμε δει σε δύο δεκαετίες ρεπορτάζ στην οπλοβιομηχανία και σίγουρα ασυνήθιστη για ένα πιστόλι με τιμή κάτω των 800 ευρώ.
Αντίθετα, η τιμή του REX 1 είναι εξαιρετικά λογική και αντικατοπτρίζει κατά την ταπεινή μας άποψη την πραγματική αξία του αντίστοιχου γερμανικού όπλου. Έχουμε σε ανύποπτο χρόνο εκφράσει δημόσια την άποψη ότι διεθνώς τα όπλα της Sig Sauer είναι «υπερτιμημένα». Δεν είναι «κακά», το αντίθετο μάλλον. Όμως η τιμή τους είναι υπερβολική για αυτό που προσφέρουν. Το REX 1 υπό αυτή την οπτική φαντάζει «περισσότερο (πιστόλι) για λιγότερα (χρήματα)».

**Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis