Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:44 | 31/12/2016

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη δολοφονία του έλληνα πρέσβη στο Ρίο Κυριάκου Αμοιρίδη από την βραζιλιάνα συζυγό του, Φρανσουάζ Σίλβα Ντε Ολιβέιρα και τον 29χρονο εραστή της που υπηρετεί στην στρατιωτική αστυνομία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της Βραζιλίας και οι δύο ομολόγησαν στις αρχές την ενοχή τους, παρά την αρχική επιμονή τους ότι ουδεμία εμπλοκή είχαν στην υπόθεση.

Η 40χρονη Φρανσουάζ σύμφωνα με πληροφορίες με κλάματα επιχείρησε να πείσει τους αστυνομικούς ότι δεν είχε εμπλοκή στην δολοφονία και πως μοναδικός δράστης ήταν ο αστυνομικός. Η γυναίκα υποστήριξε επίσης ότι ο πρέσβης ήταν βίαιος και την κακοποιούσε. Κάτι που όμως καταρρίπτουν οι μαρτυρίες των δικών της συγγενών όπως η μητέρα και η αδελφή της.  

Αντίθετα ο 29χρονος νεαρός αστυνομικός  Σέρζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλιο - που  αναγκάστηκε να ομολογήσει το έγκλημα όταν του έδειξαν τις εικόνες που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας με τον ίδιο να σύρει το πτώμα του πρέσβη - δήλωσε πως ότι η γυναίκα δεν είχε καμία σχέση.Υποστήριξε πως ήρθαν στα χέρια με τον Αμοιρίδη και τον σκότωσε βρισκόμενος σε αυτοάμυνα. Ο νεαρός αστυνομικός μπαινόβγαινε στο σπίτι του πρέσβη καθώς είχε την εποπτεία του συστήματος ασφαλείας του σπιτιού.  

Αλλά ο εξάδελφός συνεργός του Eduardo Moreira Tedeschi την υπέδειξε ως τον εγκέφαλο του σχεδίου εξόντωσης του πρέσβη. Ο εξάδελφος του αστυνομικού ο οποίος έχει επίσης συλληφθεί φέρεται να έπαιξε ρόλο «τσιλιαδόρου» βοηθώντας να απομακρυνθεί το πτώμα με την υπόσχεση ότι θα λάμβανε 80.000 ρεάις (25.000 δολάρια). Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο ξάδελφος συνεργός η σύζυγος του πρέσβη γύρισε στο σπίτι μαζί με την 11χρονη κόρη τους και ενώ το πτώμα του πατέρα της ήταν ακόμη στο σαλόνι. Μπήκαν από την πίσω πόρτα και τους εγκάλεσε γιατί δεν είχαν ακόμη ξεφορτωθεί το πτώμα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δράστες τύλιξαν το πτώμα του Έλληνα πρέσβη στο χαλί του σαλονιού και το μετέφεραν στο αυτοκίνητο το οποίο και έκαψαν κάτω από ανισόπεδη γέφυρα σε κακόφημη περιοχή του Ρίο.

Ο επιθεωρητής ο οποίος ηγείται της έρευνας για την υπόθεση, έκανε λόγο για μία «τραγική και άνανδρη δολοφονία» και σημείωσε για την Φρανσουάζ  «αφαίρεσε τη ζωή του πρέσβη για να απολαύσει τη ζωή της δίπλα στον εραστή της».

Οπως έγινε γνωστό, δεν υπήρχαν ίχνη από σφαίρες, κάτι που οδηγεί τις Αρχές στην εκτίμηση ότι ο πρέσβης μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου. 

Οι αστυνομικές αρχές της Βραζιλίας διατηρούν επιφυλάξεις για τα ακριβή κίνητρα της δολοφονίας και ερευνούν τα περιουσιακά στοιχεία του Κυριάκου Αμοιρίδη, αλλά και το αν υπήρχαν ασφάλειες ζωής τόσο για τον ίδιο, όσο και για την σύζυγο και την 11χρονη κόρη τους...

Η κάμερα τον κατέγραφε να σέρνει το πτώμα

Μια κάμερα ασφαλείας στην φτωχογειτονιά του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου όπως όλα δείχνουν δολοφονήθηκε ο έλληνας πρεσβευτής, φαίνεται πως οδήγησε στην εξιχνίαση της υπόθεσης και στην σύλληψη του αστυνομικού Σέρζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλιο. Το εύρημα από την κάμερα οδήγησε και στην ομολογία του φόνου εκ μέρους του αστυνομικού. Στο υλικό που δημοσιοποιήθηκε φαίνεται ο αστυνομικός με τον εξάδελφό του να μπαίνουν στο σπίτι του πρέσβη την Δευτέρα  στις 19:35 και αφού περιμένουν απ έξω μια σχεδόν ώρα. Βγαίνουν μετά από τρεις ώρες και ο Σέρζιο φεύγει μόνος με το αυτοκίνητο και επιστρέφει με τα πόδια. Αργότερα στις 3.20 τα ξημερώματα απομακρύνουν το πτώμα.

Κάμερα κατέγραψε τον αστυνομικό να σέρνει ένα βαρύ αντικείμενο το οποίο πιστεύεται ότι ήταν το πτώμα του Αμοιρίδη. Οι εικόνες παρουσιάστηκαν στον Σέρζιο Γκόμες, με αποτέλεσμα εκείνος να ομολογήσει την συμμετοχή του στην δολοφονία. 

 

 

 

 

Oι καυγάδες και οι βιαιοπραγίες 

 

Τα μέσα ενημέρωσης της Βραζιλίας φέρνουν στο φως άγνωστες πτυχές της υπόθεσης όπως αυτές προκύπτουν από τις καταθέσεις μαρτύρων από το περιβάλλον του ζεύγους. 

 

 

Το καμμένο αυτοκίνητο του πρεσβευτή

Το καμμένο αυτοκίνητο του πρεσβευτή

Ο αστυνομικός Σέρζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλιο και φερόμενος ως εραστής της Φρανσουάζ Αμοιρίδη

Ο αστυνομικός Σέρζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλιο και φερόμενος ως εραστής της Φρανσουάζ Αμοιρίδη

 

 

Ο άγριος καυγάς λίγο πριν τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, συγγενείς της Φρασουάζ Αμοιρίδη κατέθεσαν στις αστυνομικές αρχές ότι τρεις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, έγινε ένας ένας άγριος καβγάς μεταξύ του Κυριάκου Αμοιρίδη και της συζύγου του και ο έλληνας διπλωμάτης βιαιοπράγησε εναντίον της συζύγου του. Οι ιδιες καταθέσεις αναφέρουν ότι η Φρανσουάζ ενημέρωσε στην συνέχεια τον φερόμενο ως εραστή της και αυτό αποτέλεσε την  αφορμή για τον σχεδιασμό της άγριας δολοφονίας του έλληνα διπλωμάτη..

Η εμπλοκή της αδερφής του πρεσβευτή

Επίσης βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πριν από περίπου ένα μήνα, ο ίδιος αστυνομικός συνοδευόμενος από έναν συνάδελφό του είχε μεταβεί στο σπίτι της αδερφή του έλληνα πρεσβευτή στην συνοικία Νόβα Ινάσιου του Ρίο ντε Τζανέιρο και της επιτέθηκε φραστικά, υπερασπιζόμενος τον πρώην σύζυγο αυτής της γυναίκας. Μάλιστα ο συγκεκριμένος καυγάς φαίνεται πως είχε πάρει τον δρόμο προς την δικαιοσύνη. 

 

 

Το σπίτι σε φτωχογειτονιά του Ρίο όπου διέμενε ο Αμοιρίδης τις ημέρες των Χριστουγέννων. Εδώ πιστευεται ότι δολοφονήθηκε ο διπλωμάτης.

Το σπίτι σε φτωχογειτονιά του Ρίο όπου διέμενε ο Αμοιρίδης τις ημέρες των Χριστουγέννων. Εδώ πιστευεται ότι δολοφονήθηκε ο διπλωμάτης.

 

 

Η απαναθρακωμένη σορός του Κυριάκου Αμοιρίδη, βρέθηκε την Παρασκευή μέσα σε ένα ολοσχερώς καμένο αυτοκίνητο κάτω από μια γέφυρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Το αυτοκίνητο το είχε νοικιάσει ο πρεσβευτής με την γυναίκα του προκειμένου να μετακινούνται στο Ρίο, όσες μέρες θα παρέμεναν εκεί για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές τους. 

 

 

 

 

Η εύρεση της σορού και του οχήματος άνοιξε τον δρόμο για νέες έρευνες της αστυνομίας που οδήγησαν στην σύλληψη της συζύγου το πρεσβευτή και του αστυνομικού που φέρεται να είναι ο εραστής της. 

 

 

Η προσαγωγή της Φρανσουαζ Αμοιρίδη

Η προσαγωγή της Φρανσουαζ Αμοιρίδη

 

 

Η αστυνομία θεωρεί πως ο Κυριάκος Αμοιρίδης  δολοφονήθηκε στο σπίτι όπου διέμεναν ο διπλωμάτης και η σύζυγός του, σε φτωχή περιοχή των βόρειων προαστίων του Ρίο. Η εφημερίδα O Globo είχε αναφέρει νωρίτερα πως αίμα βρέθηκε σ' έναν καναπέ μέσα στο σπίτι και εικόνες από βίντεο που μεταδόθηκαν από το Globo TV δείχνουν αστυνομικούς να μεταφέρουν έναν καναπέ στο αρχηγείο της αστυνομίας. Οι Αρχές εμφανίζονταν βέβαιες πως πρώτα επήλθε ο θάνατος και μετά το πτώμα μεταφέρθηκε στο σημείο όπου βρέθηκε απανθρακωμένο. 

 

 

Το αυτοκίνητο του Αμοιρίδη όπως βρέθηκε καμένο κάτω από την γέφυρα

Το αυτοκίνητο του Αμοιρίδη όπως βρέθηκε καμένο κάτω από την γέφυρα

 

 

Προκαταρκτική εξέταση από τις ελληνικές αρχές 

Την ίδια στιγμή, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης την οποία ανέθεσε σε αξιωματικούς του τμήματος δίωξης εγκλημάτων κατά της ζωής της διεύθυνσης ασφάλειας Αττικής, προκειμένου να διερευνηθούν οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του πρέσβη στη Βραζιλία.

Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί την αφορμή για να ληφθούν καταθέσεις από τους συγγενείς του πρέσβη στην Ελλάδα αλλά και για να ζητηθούν πληροφορίες από τη Βραζιλία, στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής και της αστυνομικής συνεργασίας.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, κλιμάκιο ελλήνων αξιωματικών να μεταβεί στη Βραζιλία για αυτόν το σκοπό.

Σημειώνεται ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 1988, όταν αξιωματικοί είχαν ταξιδέψει στην Αργεντινή για το θάνατο της Χριστίνας Ωνάση. 

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis