Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:13 | 25/09/2017

Εργάτες και υπάλληλοι σε επικίνδυνες αποστολές.  Από εναεριστές μέχρι ψαράδες καβουριών στην Αλάσκα, υπάρχουν επαγγέλματα που δεν απαιτούν πτυχία και προϋπηρεσία αλλά είναι τόσο… άγρια που – τα περισσότερα – πληρώνουν καλά, μόνο και μόνο γιατί λίγοι μπορούν να τα κάνουν.

Πρόκειται κυρίως για δουλειές καθημερινές και δύσκολες, που κάποιοι άλλοι κάνουν για εμάς, ή για επαγγέλματα που δύσκολα μπορείς να φανταστείς ότι υπάρχουν.

Έτσι λοιπόν, την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι «πεθαίνετε» από ανία ή κούραση στο γραφείο, σκεφτείτε πώς θα ήταν αν έπρεπε να εργαστείτε ως…

Χτίστες – Εργολάβοι οικοδομών

Εύκολη η εύρεση εργασίας, χωρίς προϋποθέσεις και καλοπληρωμένη δουλειά, αλλά με μέγιστο βαθμός επικινδυνότητας λόγω των εργαλείων και του ύψους στο οποίο δουλεύουν  συνήθως. Τα εργατικά ατυχήματα είναι πολύ συχνά. αρκετά καταλήγουν σε ακρωτηριασμούς, ακόμα και σε θάνατο. Στις ΗΠΑ, ο μέσος μισθός είναι 3.230δολάρια, στην Αυστρία 3.049 ευρώ και στην Πορτογαλία μόλις 790 ευρώ.

Κασκαντέρ

Κάπου ανάμεσα στην οδήγηση αυτοκινήτων σε επικίνδυνους δρόμους, άλματα από βράχους και σκηνές με φλεγόμενα κοστούμια, υπάρχει πάντα μεγάλο ποσοστό τραυματισμού, ακόμα και θανάτου. Το Χόλιγουντ πληρώνει καλά τους stuntmen/stuntwomen. Ο πιο νέος και απειρος, με τις λιγότερες δουλειές, βγάζει τουλάχιστον 5.000 δολάρια το χρόνο. Ο μέσος ετήσιος μισθός για έναν καννικό επαγγελματία κυμαίνεται από 50.000 μέχρι 70.000 δολάρια και μπορεί να εκτοξευτεί ακόμα και στις 250.000 δολάρια!

Συλλέκτης χημικών αποβλήτων

Τα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν γενικά με τη συλλογή αποβλήτων θεωρούνται «βαρέα και ανθυγιεινά» και πληρώνονται αναλόγως. Πόσο μάλλον όταν τα απόβλητα αυτά είναι επικίνδυνα για την υγεία, τοξικά ή ραδιενεργά, όπως αυτά που προέρχονται από νοσοκομεία, βιομηχανίες κτλ. Οι ετήσιοι μισθοί στις ΗΠΑ για τα σχετικά επαγγέλματα κυμαίνονται από 30.000 δολάρια και φτάνουν στις 50.000. Στις περισσότερες χώρες της Ασίας όμως, με εξαίρεση τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην βιομηχανία συλλογής και ανακύκλωσης των αποβλήτων, οι άνθρωποι των δρόμων δουλεύουν για λίγα σεντ την ώρα.

Ψαράδες καβουριών στην Αλάσκα

Σαν επάγγελμα είναι τόσο επικίνδυνο που το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των αλιέων είναι περίπου 80 φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό θνησιμότητας του μέσου εργάτη. Κατά μέσο όρο, ένας ψαράς καβουριών στην Αλάσκα πεθαίνει εβδομαδιαίως κατά τη διάρκεια της εποχής του ψαρέματος – μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου.

O μέσος ετήσιος μισθός για τους ψαράδες καβουριών στην Αλάσκα αγγίζει τα 40.000 δολάρια και ανεβαίνει για όσους δουλεύουν και με ποσοστά επί της ψαριάς.  Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο μέσος ετήσιος μισθός για τους ψαράδες Ωκεάνιας Αλιείας γενικά είναι 40.000 λίρες.

Υλοτόμοι - Ξυλοκόποι

Μαζί με την αλιεία βαθέων υδάτων (ή Αλιεία ανοικτής θάλασσας ή Ωκεάνια αλιεία), η βιομηχανία της υλοτομίας θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στις σχετικές λίστες. Η δουλειά σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, τα μεγάλα δέντρα, τα κοπτικά πριόνια, οι γερανοί και οι πολλές ώρες εργασίας απειλούν συνεχώς τους εργάτες – ξυλοκόπους, ενώ δεν λείπουν τα ατυχήματα που καταλήγουν σε ακρωτηριασμούς, ακόμα και σε θάνατο. Στις ΗΠΑ, οι ετήσιοι μισθοί στην υλοτομία ξεκινούν από 20.0000 και φτάνουν τα 65. 0000 δολάρια.  Στον Καναδά, ο ετήσιος μισθός για τον ανειδίκευτο εργάτη ξεκινά από τα 43.740 δολάρια.

Εργάτες σε ορυχεία

Λίγες δουλειές μπορούν να καταστρέψουν την υγεία του εργαζομένου όπως η εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων. Εκτός από τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο των «μαύρων πνευμόνων», υπάρχει ο συνεχής κίνδυνος κατολίσθησης στις στοές και άλλων εργατικών ατυχημάτων που τις περισσότερες φορές αποβαίνουν μοιραία. Ο μισθός στις ΗΠΑ κυμαίνεται περίπου στα 3. 270 δολάρια το μήνα, στην Πορτογαλία στα 740 ευρώ και στην Κίνα 1,291 γουάν ή 164 ευρώ.

Εκπαιδευτές άγριων ζώων

Οι θηριοδαμαστές των τσίρκων, αυτοί που ταΐζουν τα λιοντάρια στους ζωολογικούς κήπους χωρίς προστατευτικό, οι άνθρωποι που χώνουν τα κεφάλια τους στο στόμα κροκοδείλων στα πάρκα της Ασίας, είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του επικινδυνότατου επαγγέλματος, για την τέρψη των τουριστών. Ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το άγριο ζώο που έχει δίπλα του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών του 2014, ο μέσος ετήσιος μισθός για ένα θηριοδαμαστή ανέρχεται σε 33.000 δολάρια.

Ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες– «Μισθοφόροι» σε εμπόλεμες ζώνες

Από ένοπλος φρουρός σε πλοίο στη Σομαλία μέχρι security στο Ιράκ, από τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα για προφανείς λόγους  στα οποία καταφεύγουν συνήθως οι άντρες που έχουν λάβει την βασική στρατιωτική εκπαίδευση.

Οι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες αυτές προσφέρουν υπηρεσίες όπως: παροχή δυνάμεων ασφαλείας για ιδιώτες και για κρατικές υπηρεσίες, πληροφορίες και εκπαίδευση στρατιωτικών δυνάμεων.

Στην Βρετανία, ένας «μισθοφόρος» της ασφάλειας πληρώνεται τον χρόνο 90.000 λίρες (ο μέσος μισθός) – πέντε φορές περισσότερο από ότι ένας μόνιμος αξιωματικός τού στρατού. Στις ΗΠΑ, ο μέσος μηνιαίος μισθός για έναν υπάλληλο «ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρίας» ξεκινά από 15.000 δολάρια – αναλόγως τον βαθμό επικινδυνότητας της αποστολής  που θα συμμετέχει.

www.news.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis