Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:44 | 19/04/2015

Για αύριο το πρωί έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις έξω από τον Κορυδαλλό υποστηρικτές  της Χρυσής Αυγής, αντιεξουσιαστές αλλά και κάτοικοι της περιοχής - Στην Αθήνα βρίσκονται ήδη και 20 ξένοι δημοσιογράφοι για να παρακολουθήσουν τη δίκη σε μια αίθουσα που... δεν χωράνε!

Τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας είναι ήδη στραμμένα στην πολιτικο-ποινική δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής που ξεκινά σε λίγες ώρες στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού.

Πρόκειται για την πολυπληθέστερη, μετά τη Μεταπολίτευση, δίκη, που πλέον της ποινικής της διαδρομής έχει ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- πολιτικές διαστάσεις. Το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης -και ειδικά της γαλλικής- που ασπάζεται τη «φιλοσοφία» της Χρυσής Αυγής έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα ειδικά μετά την άνοδο της Μαρίν Λεπέν, του γαλλικού εθνικιστικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικού Μετώπου.

Στην Αθήνα ήδη βρίσκονται από την Παρασκευή διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι οποίοι θα καλύψουν τη δίκη.
Μέσα από τη δικαστική αίθουσα θα καλύψουν τη δίκη 80 δημοσιογράφοι, εκ των οποίων οι 20 είναι αλλοδαποί (Αμερική, Γερμανία, Γαλλία, Κίνα, Τουρκία, Σουηδία κ.ά.), ενώ παρόντες θα είναι και 20 φωτορεπόρτερ (Ελληνες και ξένοι). Διπλάσιος και πλέον θα είναι ο αριθμός των Ελλήνων δημοσιογράφων και ξένων ανταποκριτών (τηλεοράσεων, ειδησεογραφικών πρακτορείων, εφημερίδων κ.ά.) που θα βρίσκονται έξω από τις Φυλακές Κορυδαλλού.  Ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή Νίκος Μιχαλολιάκος, όπως και όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι, θα ακολουθήσουν την τακτική της «σιωπής των αμνών» προκειμένου να δείξουν καλή διαγωγή και να προσπαθήσουν να διαψεύσουν το αρνητικό προφίλ που έχει δημιουργηθεί σε βάρος τους.

Η δικογραφία της Χρυσής Αυγής ξεπερνά τις 30.000 σελίδες, ενώ στο εδώλιο θα καθίσουν 70 κατηγορούμενοι. Οι δικηγόροι που θα παραστούν είναι πλέον των 130, ενώ η πολιτική αγωγή υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 120 άτομα. Κατά την ακροαματική διαδικασία θα καταθέσουν 131 μάρτυρες κατηγορίας, ενώ παραμένει άγνωστος ακόμα ο αριθμός των μαρτύρων υπεράσπισης. Η αίθουσα που έχει διαμορφωθεί για τη διεξαγωγή της δίκης (δεν είναι αυτή που διεξήχθη η δίκη της 17Ν), θεωρείται ακατάλληλη, παρά τις σθεναρές και άκαρπες αντιδράσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης να αλλάξει ο τόπος συνεδρίασης του δικαστηρίου. Και αυτό γιατί είναι πολύ μικρή σε σχέση με τον αριθμό των κατηγορουμένων, δικηγόρων, μαρτύρων κ.ά. Πάντως, δικηγόροι κάνουν λόγο για αρνητική διεθνή εικόνα της χώρας μας που θα κάνει τον γύρο του κόσμου, λόγω της ακαταλληλότητας της δικαστικής αίθουσας. Οι δικηγόροι επισημαίνουν ακόμη ότι θα επικρατήσουν -ειδικά αύριο πρώτη ημέρα- τριτοκοσμικές συνθήκες, οι οποίες θα αναγκάσουν την έμπειρη και δυναμική πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτου να διακόψει τη δίκη προκειμένου να βρεθεί κατάλληλη αίθουσα.

Η δίκη, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει, αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος. Παράλληλα, δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας τόσο μέσα στη δικαστική αίθουσα όσο και εκτός των Φυλακών Κορυδαλλού. Ηδη έχει γίνει γνωστό ότι θα υπάρξει «ειρηνική» συγκέντρωση διαμαρτυρίας Χρυσαυγιτών έξω από τις φυλακές, όπως θα υπάρξει και συγκέντρωση κατοίκων του Κορυδαλλού και των πέριξ δήμων που διαμαρτύρονται για τη διεξαγωγή της δίκης μέσα στις φυλακές λόγω των πολλαπλών και έντονων προβλημάτων που δημιουργούνται.

Ποιοι κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου

Οι δέκα πιο βασικές υποθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση κατά αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, η επίθεση κατά Αιγύπτιων ψαράδων, οι επιθέσεις στα στέκια «Αντίπνοια» και «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, η επίθεση εναντίον μαθητή στο Π. Φάληρο, η επίθεση κατά αλλοδαπών στην Κρήτη και η δολοφονία του Λουκμάν Σαχζάτ. Στα εδώλια των κατηγορουμένων θα κάθονται οι: Ιωάννης Αγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ-Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης-Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις-Ευαγγελία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος-Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος-Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανουήλ Ψυλλάκης.

Παράλληλα, στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών παραπέμπεται να δικαστεί η ανήλικη Ε.Ν. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 70 παραπεμφθέντες είναι τρία πρόσωπα τα οποία δεν αντιμετωπίζουν τη βαριά κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, αλλά ηπιότερα αδικήματα.

Πρόκειται για τη σύζυγο του Γεώργιου Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου, η οποία κατηγορείται μόνο για ψευδορκία, τον Θεόδωρο Στέφα, που κατηγορείται για παράνομη οπλοκατοχή, και τον Αναστάσιο Χιλιό, ο οποίος κατηγορείται για απλή οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση.

Πηγή:protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis