Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:15 | 07/04/2017
Η οικειοθελής παραμονή στρα­τιωτικών μέχρι τα 58 χρόνια, ρυθμίσεις γύρω από το συν­δικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και η δημιουργία Σώματος «αδιάφθορων» είναι ορισμένα από τα θέματα που «αγγίζει» το νομοσχέ­διο του υπουργείου Άμυνας, το οποίο δόθηκε προς διαβούλευση.
 
Ειδικότερα, καθορίζεται η δυνατό­τητα οικειοθελούς παραμονής στην ενεργό υπηρεσία και εκτός οργα­νικών θέσεων (ΕΟΘ) αξιωματικών βαθμού έως συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ε.Δ., για τους οποίους ανακύπτουν λόγοι υποχρεωτικής εξόδου από τις τάξεις των Ε.Δ. (πλην των αποστρα­τευόμενων για λόγους υγείας), έχοντας συμπληρώσει 35ετή συντάξιμη υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους.
 
Κατά τους συντάκτες του νομο­σχεδίου. κάτι τέτοιο διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία των Ε.Δ. και τη δυνατότητα αξιοποίησης ικανών και έμπειρων αξιωματικών. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία Σώματος «αδιάφθορων» (Σώμα Οι­κονομικών Επιθεωρητών Εσωτερι­κών Ελεγκτών-ΣΟΕΕΕΛ), το οποίο θα υπάγεται στον υπουργό Άμυνας μέσω του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ. Για τη συγκρότηση και τη στελέχωση του, καταργούνται όλες οι υπάρχουσες οργανικές θέσεις οικονομικών επιθε­ωρητών του υπουργείου, καθώς και των τριών κλάδων των Ε.Δ. Επίσης, καταργείται η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου.
 
Με το νομοσχέδιο, ακόμα, γίνο­νται ρυθμίσεις για το συνδικαλισμό. Πάντως, ορισμένες από αυτές ήδη έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια μερίδας στελεχών των Ε.Δ. Υποστη­ρίζουν, μάλιστα, πως έτσι προωθείται η διάλυση των μη αρεστών Ενώσεων στην πολιτική ηγεσία του υπουργεί­ου, ενώ ευνοούνται οι φίλα προσκείμενες σε αυτήν. Επιπλέον, συνδικα­λιστής ορίζεται ως παρατηρητής στα Συμβούλια Μεταθέσεων στελεχών των Ε.Δ., καθώς και στα Διοικητικά Συμβούλια των Μετοχικών Ταμείων των Ε.Δ. και στους υπ’ αυτούς Ειδι­κούς Λογαριασμούς. 0 εκπρόσωπος αυτός δεν θα εκλέγεται, αλλά θα δι­ορίζεται (!).
 
Ομοσπονδία
 
Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, θα υπάρχει «μία Πανελλήνια Ομο­σπονδία των πρωτοβάθμιων Ενώ­σεων, ως δευτεροβάθμιο σωματείο, με την επωνυμία “Πανελλήνια Ομο­σπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών”, μέλη της οποίας καθίστανται υπο­χρεωτικά οι πρωτοβάθμιες Ενώσεις, με δήλωσή τους, κατά τα οριζόμενα στο καταστατικό της». Επίσης, «σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα του νόμου 3852/2010 (Α’ 87) θα υπάρχει μια πρωτοβάθμια Ένωση εν ενεργεία στρατιωτικών, με την επωνυμία “Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας", στην οποία μπορούν να εγγράφονται οι υπηρετούντες στις μονάδες που εδρεύουν στα γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Ενότη­τας αυτής, εν ενεργεία στρατιωτικοί όλων των κλάδων και βαθμών, κα­θώς και των Κοινών Σωμάτων, ανε­ξαρτήτως προέλευσης».
 
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ[email protected]
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-07/04/2017)
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis