Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:28 | 31/12/2019

Δυο λόγια για την αντικατάσταση του Διοικητή του Β´ Τμήματος Τροχαίας αυτοκινητοδρόμων μετά το χθεσινό κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Αύριο ξημερώνει η πρώτη μέρα του 2020 και στην Ελλάδα ακόμη ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα και αποδιοπομπαίους τράγους για να δικαιολογήσουμε παθογένειες δεκαετιών.

Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η αντικατάσταση του Διοικητή του Β´ Τμήματος Τροχαίας αυτοκινητοδρόμων μετά το χθεσινό κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Μήπως όμως ήρθε η στιγμή να αναρωτηθούμε αν έχουμε ως Έλληνες σωστή οδηγική συμπεριφορά;

Γιατί να την πληρώνει μόνο ένας κρατικός λειτουργός - αστυνομικός υπάλληλος (τον συγκεκριμένο Διοικητή δεν τον γνωρίζω προσωπικά) όταν μαλιστα η ευθύνη για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας για την διάνοιξη του οδικού δικτύου με εκχιονιστικά μηχανιστικά, αλατιέρες, κ.τ.λ. αποτελεί αρμοδιότητα άλλων;

Άραγε ευθύνεται ένας Διοικητής Τμήματος Τροχαίας που οι οδηγοί δεν τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) και χρησιμοποιούν τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.);

Ευθύνεται η Αστυνομία όταν στους φωτεινούς πίνακες της Εθνικής Οδού γίνονται ανακοινώσεις για υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και οι οδηγοί δεν συμμορφώνονται;

Στο κάτω κάτω γιατί να μην κλείσει η Εθνική Οδός, και ο κάθε δρόμος, με εντολή της Τροχαίας αν δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου και τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των οδηγών;

Σήμερα γίνεται λόγος για την ταλαιπωρία που υπέστησαν όσοι ταξίδεψαν στην Εθνική Οδό.
Φανταστείτε όμως να μιλούσαμε για απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Χειμώνας είναι, δεν θέλει και πολύ με τέτοια έντονα καιρικά φαινόμενα να χάσει τον έλεγχο και να «διπλώσει» στο οδόστρωμα μία νταλίκα και εξαιτίας αυτού του γεγονότος να ακινητοποιηθούν αυτοκίνητα σε ουρές χιλιομέτρων.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι σε κάθε περίπτωση η αναζήτηση ευθυνών όταν δεν λειτουργεί σωστά ο κρατικός μηχανισμός είναι αναγκαία κι επιβεβλημένη.

Όλοι όμως πρέπει να καταλάβουν ότι για να λειτουργήσει σωστά μία ευνομούμενη πολιτεία θα πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι, οι οδηγίες, αλλά και οι κανόνες στοιχειώδους λογικής τόσο από το κράτος όσο και από τους πολίτες.

Μην ψάχνουμε λοιπόν το πρώτο «εύκολο θύμα» για τον «εξαγνισμό» παθογενειών που κατά κύριο λόγο έχουν τη ρίζα τους αλλού.
Χρόνια πολλά, καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και ασφαλείς διαδρομές!

Νίκος Κορομηλάς
Ταμίας Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής
Αντιπρόσωπος Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis