Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:40 | 15/04/2015

«Δεν θα ανεχθώ άλλη αοριστολογία. Δεν γεννήθηκα πολιτικός. Δέχθηκα την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβω το υπουργείο για να ασκήσω μία συγκεκριμένη πολιτική». Με αυτά τα λόγια, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης εξέφραζε χθες στο περιβάλλον του την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση πνίγεται σε μία κουταλιά νερό στο θέμα των καταλήψεων.

Οι επικεφαλής αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μία πλήρη εικόνα για τον αριθμό και την ταυτότητα των καταληψιών που κατά τις βραδινές ώρες δεν ξεπερνούν τα 10-15 άτομα. Όσο περνούν οι μέρες και οι αντιεξουσιαστές δεν αποχωρούν από την πρυτανεία τόσοεντείνονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι ψίθυροι για αιφνιδιαστική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εκκενωθεί το κτίριο. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει επέμβαση αν τα επόμενα 24ωρα δεν λήξει η κατάληψη. Αυτό ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα που έθεσε χθες ο κ. Πανούσης στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. έλεγε πως μια «κατάληψη των 10-15 ατόμων που σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχε λήξει μέσα σε μία ώρα».

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Πανούσης σκεφτόταν σοβαρά το θέμα της επέμβασης και στην κατάληψη της Νομικής Σχολής, ωστόσο οι αντίθετες φωνές από τα «σπλάχνα» του ΣΥΡΙΖΑ έβαζαν... φρένο στην υλοποίηση των σκέψεών του. Στο κτίριο της πρυτανείας εντύπωση προκαλεί ότι κατά τις πρωινές ώρες μπαινοβγαίνουν ακόμα και πρόσωπα που δεν σχετίζονται με την κατάληψη, όπως εργαζόμενοι που χρειάζονται να πάρουν προσωπικά τους αντικείμενα. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν γίνει τις τελευταίες 16 ημέρες προσαγωγές ατόμων που απλά βρέθηκαν «στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή».

Στο πλαίσιο της ανεξέλεγκτης αυτής κατάστασης οι πρυτανικές Αρχές καταγγέλλουν ότι στο εσωτερικό του κτιρίου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών. Τα αποτελέσματα της Αστυνομίας από τις προσαγωγές και τις συλλήψεις που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας αφήνουν αποχρώσες ενδείξεις ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και αυτό γιατί ανάμεσα στους 15 καταληψίες που συνελήφθησαν βρίσκεται ένας Πολωνός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε  ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για αδικήματα που αφορούν διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών.

Από τους 15 συλληφθέντες οι 10 είναι Έλληνες (ανάμεσά τους ο αδελφός γνωστής μορφής του αντιεξουσιαστικού χώρου), οι δύο Αλγερινοί, οι δύο Αφγανοί και ο ένας Πολωνός. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη οικιακής ειρήνης, ενώ δύο από αυτούς είναι ανήλικοι και παραπέμφθηκαν στο Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής. Οι περισσότεροι από τους καταληψίες είχαν απασχολήσει στο παρελθόν για ανάλογα αδικήματα.

Αυτό που παραμένει μυστήριο για τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής είναι ο ρόλος των δύο Αλγερινών συλληφθέντων, ηλικίας 43 και 45 ετών. Και αυτό γιατί από την πρώτη στιγμή ισχυρίστηκαν στους αστυνομικούς ότι είναι τουρίστες, ότι εργάζονται σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία και ότι διαμένουν στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Όταν ρωτήθηκαν γιατί μπήκαν στο κτίριο απάντησαν ότι νόμιζαν ότι στο χώρο γίνεται κάποια εκδήλωση και ότι ήθελαν να θαυμάσουν το κτίριο ως επισκέπτες.

Αστυνομικές πηγές εξηγούν από την πλευρά τους ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ενώ ο Εισαγγελέας όρισε για αυτούς τακτική δικάσιμο. Ερωτήματα δημιουργεί στους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι οι δύο Αλγερινοί, οι οποίοι δεν έχουν απασχολήσει τις Αρχές ποτέ στο παρελθόν, είχαν έρθει στην Ελλάδα μόλις μία ημέρα πριν τη σύλληψή τους και λίγες ώρες αργότερα βρέθηκαν στην «εκδήλωση της κατάληψης». Οι αστυνομικοί, πάντως, είχαν προσαγάγει την ίδια ημέρα ακόμα δύο τουρίστες, έναν Άγγλο και έναν Αυστραλό, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να συλληφθούν. Χθες το βράδυ, έγιναν πέντε νέες συλλήψεις καταληψιών που οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis