Δυσλειτουργική η νέα ομάδα ΟΠΚΕ λόγω έλλειψης προσωπικού

Δυσλειτουργική η νέα ομάδα ΟΠΚΕ λόγω έλλειψης προσωπικού

Έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προς  τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγο κ. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ Λάζαρο, και τον Διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχο κ. ΤΖΙΤΖΗ Αντώνιο για τα προκύψαντα υπηρεσιακά προβλήματα της ΟΠΚΕ.

      

Για πολλοστή φορά, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε την δυσλειτουργία των Ομάδων ΟΠΚΕ, η οποία προκαλείται εκ μέρους της Διοίκησης. Η ΟΠΚΕ είναι μια από τις πιο μάχιμες και αποτελεσματικές Ομάδες της Ελληνικής Αστυνομίας. Συμβάλλει καταλυτικά στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και στην αποτελεσματική αστυνόμευση των περιοχών που παρουσιάζουν υψηλούς δείκτες εγκληματικότητας. Ωστόσο, οι αποφάσεις της Διοίκησης αποδεικνύουν ότι το έργο της δεν αναγνωρίζεται.

 

Ειδικότερα, με πρόσφατη διαταγή δημιουργήθηκε 5η ομάδα, χωρίς να έχει προηγηθεί ενίσχυση της Υπηρεσίας με ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η υπάρχουσα δύναμη να διασπαστεί σε 5 υπολειτουργικές ομάδες, προκαλώντας άμεσες και σοβαρές συνέπειες.

 

Ο πολυσύνθετος χαρακτήρας της Υπηρεσίας δεν επιτρέπει τους ερασιτεχνισμούς που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Πρώτον, η νέα Ομάδα, εν τη γενέσει της, έχει σημαντικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, καθώς δεν ενισχύθηκε ούτε με αναλώσιμα-δημόσια είδη, ούτε με όχημα. Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα, μια Ομάδα διατάχθηκε να μεταβεί στη Σάμο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, με υπηρεσιακά οχήματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απομείνει μόνο ένα όχημα στην Υπηρεσία, το οποίο βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Η συγκεκριμένη απόφαση είχε άμεσο αντίκτυπο και στο οργανόγραμμα της ΟΠΚΕ, καθώς δημιούργησε μεγάλα κενά και δυσκολία στην εκτέλεση υπηρεσίας.

 

Οι πρακτικές αυτές, όχι μόνο υποτιμούν τη φύση της Υπηρεσίας, αλλά υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες αστυνομικές υπηρεσίες προς το κοινωνικό σύνολο. Οι Αστυνομικοί των ΟΠΚΕ είναι ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες που επιλαμβάνονται σε επικίνδυνες καταστάσεις και καταδιώξεις. Ο ρόλος τους είναι άμεσα συνυφασμένος με την ασφάλεια των πολιτών της Θεσσαλονίκης και αυτό πρέπει να αναγνωρίζεται πρωτίστως από την Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Επειδή η πόλη μας διανύει κρίσιμες στιγμές, υπενθυμίζουμε ότι όσο οι Αστυνομικοί παροπλίζονται, τόσο το έγκλημα θα θεριεύει. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προτείνει την άμεση ενίσχυση των Ομάδων με προσωπικό και με κατάλληλα οχήματα για την εύρυθμη λειτουργία τους.

  

Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2019

                

Ο Πρόεδρος

 ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος

6936800701

Ο Γεν. Γραμματέας

ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

6948753589