Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:28 | 25/10/2018

Νέα τακτική, με σχεδόν καθημερινές προσαγωγές μελών του «Ρουβίκωνα» εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα η Ασφάλεια Αττικής, αυξάνοντας την πίεση στα μέλη της αναρχικής ομάδας. Αρχισε να εφαρμόζεται την 24η Σεπτεμβρίου, στον απόηχο της εισβολής αναρχικών στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην οδό Ασκληπιού και ακολουθείται μέχρι σήμερα. Ερχεται, μάλιστα, ως απόρροια της απόφασης της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην ομάδα, οι δράσεις της οποίας χαρακτηρίζονταν μέχρι πρότινος «ακτιβιστικές» και ετύγχαναν πιο χαλαρής αντιμετώπισης.

[custom:google-ads]

Μόλις χθες, για παράδειγμα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας προσήγαγαν στον 6ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) δύο αντιεξουσιαστές, οι οποίοι θεωρούνται από τα πιο δραστήρια μέλη της «συλλογικότητας». Ο ένας, παλιό στέλεχος του «Ρουβίκωνα» με αρκετές συλλήψεις για δράσεις της συλλογικότητας, εντοπίστηκε τη στιγμή που έβγαινε από το σπίτι του. Ο δεύτερος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, προσήχθη κοντά στην πανεπιστημιούπολη, όπου πιθανολογείται ότι είχε πάει μαζί με άλλα μέλη της ομάδας για την ανακατάληψη της αίθουσας 516, στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Λίγη ώρα μετά την προσαγωγή τους στην κρατική ασφάλεια, οι δύο αναρχικοί αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως άλλωστε κατά κανόνα γίνεται με αυτές τις προσαγωγές.

Αντίστοιχη τακτική εφάρμοσε η ΕΛ.ΑΣ. και τα αμέσως προηγούμενα εικοσιτετράωρα. Την Τρίτη, ενδεικτικά, τρία μέλη του «Ρουβίκωνα», ανάμεσα στα οποία και ο νεαρός που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην επίθεση με μπογιές στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας, πέρασαν την πόρτα της ΓΑΔΑ. Δέχθηκαν ερωτήσεις από αξιωματικούς της Ασφάλειας και αποχώρησαν. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημείωσαν ότι οι τρεις αναρχικοί είναι οπαδοί της ΑΕΚ και προσήχθησαν τη στιγμή που βγήκαν από τα σπίτια τους για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση της ομάδας τους με αντίπαλο την Μπάγερν Μονάχου. Προσαγωγές μελών του «Ρουβίκωνα» έγιναν, παρομοίως, την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι οι προσαγόμενοι είτε δεν απαντούν στις ερωτήσεις των αξιωματικών της κρατικής ασφάλειας είτε προβαίνουν σε δηλώσεις με αμιγώς πολιτικό περιεχόμενο και ύφος. Ακόμα, διευκρινίζουν ότι το «δόγμα» των προσαγωγών που εφαρμόζει η Ασφάλεια έχει σκοπό να ασκήσει πίεση στα μέλη της συλλογικότητας, με τελικό στόχο να περιοριστεί η δράση της. Χθες το πρωί, στο Athens Indymedia αναρτήθηκε κείμενο με τίτλο «προσαγωγές μελών του “Ρουβίκωνα”: μερικές όχι και τόσο νέες τακτικές από την Ασφάλεια». Σε αυτό καταγγέλλεται ακριβώς η τακτική της ΕΛ.ΑΣ. να προσαγάγει στη ΓΑΔΑ για «φιλικές συζητήσεις» παλιά και δραστήρια μέλη της συλλογικότητας. «Παρενοχλούν φορτικά όσους θεωρούν “ηγέτες” και από την άλλη πιέζουν μέλη νεαρής ηλικίας με σκοπό τον φόβο ή τη συλλογή πληροφοριών», αναφέρεται στο κείμενο - καταγγελία, που μπορεί να «αναγνωστεί» ως αντίδραση της συλλογικότητας στον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να λειτουργήσει εσχάτως η Αστυνομία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Πηγή:  kathimerini.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis