Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:14 | 20/02/2020

Μέσα σ’ ένα εξάμηνο δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν εν ώρα υπηρεσίας από βλάβη που παρουσίασαν περιπολικά σε Λασίθι και Χανιά.

Το τελευταίο περιστατικό, όπως ήδη έχει γράψει το cretapost, σημειώθηκε προχθές στο Λασίθι όταν το περιπολικό παρουσίασε μηχανική βλάβη με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη και να υποστεί εγκαύματα ο αστυνομικός.

«Ο άνθρωπος βρίσκονταν εν ώρα υπηρεσίας και οδηγούσε το περιπολικό το οποίο είναι αρκετά παλιό. Έσκασε, πιθανότατα, το καλοριφέρ με αποτέλεσμα ο αστυνομικός να υποστεί εγκαύματα και στα δύο του πόδια», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου, Γιώργος Καρτσάκης ενώ παράλληλα ανέφερε πως «ευτυχώς τα εγκαύματα δεν ήταν τόσο βαριά. Ο άνθρωπος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, οι γιατροί του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και λίγες ώρες αργότερα έλαβε εξιτήριο».

Το ίδιο ατύχημα στα Χανιά

Το ίδιο ακριβώς ατύχημα είχε ένας άλλος αστυνομικός που υπηρετεί στα Χανιά πριν έξι μήνες.

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφει στο cretapost, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Χανίων, Νίκος Ξανθουδάκης: «Το περιστατικό συνέβη πριν έξι μήνες περίπου όταν ένας αστυνομικός που οδηγούσε ένα όχημα της Ασφάλειας υπέστη εγκαύματα στα πόδια καθώς έσκασε το καλοριφέρ. Μάλιστα, μέχρι πριν λίγες ημέρες ήταν σε αναρρωτική. Το μόνο ευτύχημα σε όλο αυτό ήταν ότι εκείνη την ώρα δεν δούλευε το καλοριφέρ. Για φανταστείτε, να είχαμε κρύο και να το είχαν ανάψει οι αστυνομικοί για να ζεσταθούν. Θα είχε ζεσταθεί και θα πετάγονταν τα υγρά. Τι θα γινόταν τότε;».

Με… άχρηστα περιπολικά η πάταξη της εγκληματικότητας

Τα δύο αυτά περιστατικά έρχονται να αναδείξουν τα προβλήματα που υπάρχουν στον στόλο αλλά και τα μέσα που έχουν οι αστυνομικοί της Κρήτης στη διάθεσή τους.

Όπως φαίνεται καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα στο Λασίθι με… άχρηστα περιπολικά.

 «Τα περισσότερα οχήματα που διαθέτουμε είναι άνω της δεκαετίας ενώ υπάρχουν πολλά, όπως τα citroen xsara, που είναι άνω της δεκαπενταετίας. Δεν μπορούν αυτά να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες καθώς, ουσιαστικά, δεν είναι για αστυνομική χρήση», επεσήμανε μιλώντας σχετικά ο κ. Καρτσάκης ο οποίος παράλληλα τόνισε πως περιμένει από τον αρμόδιο υπουργό να κάνει πράξη όσα τους είχε ανακοινώσει προ μηνών.

«Ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης μας είχε ανακοινώσει πριν πέντε μήνες περίπου ότι σκέφτεται να εφαρμόσει το κομμάτι του leasing ώστε ανά πενταετία να ανανεώνονται τα οχήματα, που αυτό είναι το σωστό. Αυτό πρέπει να γίνει. Το θέμα είναι πότε θα γίνει; Αυτή τη στιγμή έχουμε αστυνομικό που δεν τραυματίστηκε από κάποιον δράστη αλλά την έπαθε από οχήματα που είναι ταλαιπωρημένα, που συνέχεια έχουν βλάβες και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο σκοπό που τα χρειαζόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ξανθουδάκης ανέφερε πως στα Χανιά, μετά το ατύχημα, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί.

«Μετά το συμβάν τα πράγματα στα Χανιά τουλάχιστον έχουν διορθωθεί κάπως. Πλέον γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις. Γίνονται τα σέρβις, οι συντηρήσεις και λαμβάνονται τα μέτρα πράγμα το οποίο είναι θετικό», τόνισε ο κ. Ξανθουδάκης.

Με λίγα και… ληγμένα γιλέκα

Στην ίδια… μοίρα βρίσκονται και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα καθώς όλα σχεδόν έχουν λήξει.

«Τα αλεξίσφαιρα γιλέκα που έχουμε στο Λασίθι έχουν, σχεδόν όλα, λήξει και σκεφτείτε πως αυτά έχουν μία δεκαετία διάρκειας ζωής. Επίσης, δεν έχουμε και τον αριθμό των αλεξίσφαιρων που να καλύπτει όλους τους αστυνομικούς. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα υλικό που κανονικά πρέπει να γίνεται ατομική χρέωση σε κοινή χρήση με αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο άχρηστα όταν λήγουν», τόνισε σχετικά ο κ. Καρτάκης.

Την ίδια περίπου κατάσταση περιγράφει και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων στα Χανιά.

«Στα Χανιά έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Ειδικά η Άμεσος Δράση δεν έχει καθόλου και αυτό θα πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι», ανέφερε σχετικά ο κ. Ξανθουδάκης.

Έως και 40% έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό οι αστυνομικές υπηρεσίες στο Λασίθι

Τραγικές είναι οι ελλείψεις που καταγράφονται σε ανθρώπινο δυναμικό στις αστυνομικές υπηρεσίες στο νομό Λασιθίου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στην υποδιεύθυνση ασφαλείας θα έπρεπε να βρίσκονται 40 αστυνομικοί και υπηρετούν μόλις 23!

«Οι ελλείψεις είναι τεράστιες με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της υποδιεύθυνσης ασφαλείας. Η αστυνομία, όχι μόνο στο Λασίθι, στηρίζεται στο φιλότιμο το οποίο δεν αναγνωρίζεται κι όλας», επεσήμανε σχετικά ο κ. Καρτσάκης ο οποίος παράλληλα τόνισε πως υπάρχει κάποια ελπίδα με τη νέα ηγεσία.

«Η νέα ηγεσία έχει σωστές βάσεις σε αυτά που σκέφτεται και που θέλει να κάνει. Το θέμα είναι πότε θα γίνουν αυτά πράξη. Επίσης, ο υπουργός είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά το αντικείμενο και υπολογίζουμε σε αυτό. Παράλληλα, ο αρχηγός, κ. Καραμαλάκης είναι ένας άνθρωπος που στο παρελθόν έχει αποδείξει κάποια ότι έχει κάνει κάποια πράγματα. Άρα το θετικό είναι ότι έχουμε ελπίδα για το μέλλον γι’ αυτό και δεν κάνουμε μικροσυνδικαλισμό, δηλαδή δεν τα κατηγορούμε όλα. Απλά αυτή τη στιγμή, με αφορμή το περιστατικό με τον τραυματισμό του αστυνομικό επιβεβαίωσε όλες τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει στο παρελθόν στο Αρχηγείο», υπογράμμισε ο κ. Καρτσάκης.

cretapost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis