Δύο δημοσκόποι για τις παράξενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
Δύο δημοσκόποι για τις παράξενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου

 

Τι κοινό έχουν τα πολιτικά κόμματα -σε αυτή την προεκλογική περίοδο- με τους δρομείς των 100 μέτρων; Και οι δύο πρέπει σε ελάχιστο χρόνο να αποδείξουν ότι είναι οι καλύτεροι για να κόψουν πρώτοι το νήμα. Μόνο που στην περίπτωση των αθλητών η πρωτιά οδηγεί στο βάθρο ενώ στην περίπτωση των κομμάτων στο Μαξίμου.

Οι πολιτικοί αναλυτές και οι επιστήμονες μετρήσεων κοινής γνώμης ομονοούν ότι οι διεκδικητές του πρωθυπουργικού θώκου πρέπει να κινηθούν ταχύτατα για να κερδίσουν το κοινό και κυρίως τους αναποφάσιστους. Συμφωνούν επίσης ότι στις 21 ημέρες που έχουμε έως ότου να ανοίξουν οι κάλπες η πόλωση θα χτυπήσει «κόκκινο», ενώ δεν αποκλείουν να υπάρξουν εκπλήξεις λόγω της εισόδου στο παιχνίδι νέων κομμάτων.

Ο Θωμάς Γεράκης της εταιρίας μετρήσεων κοινής γνώμης MARC αναφέρει στο TheTOC ότι η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε χθες επί της ουσίας με την επίσημη πρώτη του Κινήματος των Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς τώρα όλοι οι παίκτες βρίσκονται στο σημείο εκκίνησης.

Δεν κρύβει πάντως ότι ο έως τώρα ο χρόνος τρέχει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ερωτηματικό παραμένει ποιος θα καταλάβει (το Ποτάμι ή η Χρυσή Αυγή) την τρίτη θέση.

Στην ερώτηση αν αποκλείει εκπλήξεις απαντά: «Δεν είμαι ένας από αυτούς που θα απέκλειαν οποιοδήποτε σενάριο. Υπάρχει άλλωστε διψήφιος αριθμός αναποφάσιστων. «Αν στραφούν προς την ΝΔ θα πάμε σε μια σκληρή βραδιά την νύχτα των εκλογών με το ερώτημα ποιό κόμμα θα είναι το πρώτο. Αν πάλι στραφούν (σ.σ οι αναποφάσιστοι) προς τον Αλέξη Τσίπρα, το ερώτημα που θα τεθεί θα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να είναι αυτοδύναμος.».

Σε ότι αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου και το πολιτικό του εγχείρημα ο κ. Γεράκης υπογραμμίζει ότι η κίνηση του θα παίξει ρόλο, αλλά δεν γνωρίζει αν θα είναι κομβικός. «Αν δεν κινηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου, αν δεν πει το αφήγημα του, τις θέσεις του, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο θα επηρεάσει» λέει.

Αδιευκρίνιστο παραμένει, τουλάχιστον προς ώρας, και από ποια κόμματα θα «κλέψει» ψηφοφόρους το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. «Υποθέτω ότι θα πληγεί το ΠΑΣΟΚ διότι λόγω και του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας των ψηφοφόρων του, φυσικό είναι να υπάρχουν πολλοί Παπανδρεικοί» λέει ο κ. Γεράκης. Προσθέτει όμως ότι θεωρητικά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει αλώβητος διότι πολλοί ψηφοφόροι του προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Στους αναποφάσιστους ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος στην αναμέτρηση αυτή και ο Στράτος Φαναράς της METRON ANALYSIS.

«Ανάλογα με το πώς θα κινηθούν και θα ψηφίσουν, θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών» λέει στο TheTOC.

Και ο κ Φαναράς δηλώνει πως είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή προβάδισμα και όπως φαίνεται έως τώρα η πορεία αυτή δεν είναι αναστρέψιμη. «Δεν μπορώ όμως να πω από τώρα ότι τα πράγματα θα μείνουν έτσι» σπεύδει να υπογραμμίσει.

 

Όσο για ρόλο που θα παίξει ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο κ. Φαναράς εκφράζει την άποψη ότι αυτό μένει να διευκρινιστεί καθώς τόσο το Ποτάμι, όσο και το Κίνημα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών «δεν έχουν παγιωμένες διαδρομές».

thetoc.gr