Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:59 | 07/06/2015

“Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε” ,είναι ο τίτλος του βιβλίου που έχει γράψει ο συνάδελφος Νίκος Μπογιόπουλος αναλύοντας τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος στο οποίο δεν πιστεύει. Αυτοί οι ίδιοι καπιταλιστές μέσω των κύριων εκφραστών τους των αμερικανών ,προσπαθούν εδώ και μήνες να πείσουν να πείσουν τους ευρωπαίους “συναδέλφους” τους ότι για την περίπτωση της Ελλάδας εκτός όλων των άλλων και ίσως πάνω από όλα … “είναι η γεωπολιτική ηλίθιοι”!

Οι Αμερικανοί δεν προσπαθούν να βρουν μια άμεση λύση στο “ελληνικό ζήτημα” επειδή μας “αγάπησαν” . Οι ΗΠΑ έχουν πάντα τον ρεαλισμό να κυριαρχεί στις αναλύσεις τους παρά τα μεγάλα λάθη που κι αυτές κάνουν ειδικά στην “γειτονιά” μας. Εξαιτίας και αυτών των άστοχων στρατηγικών που ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει μια χώρα κανονική με ηρεμία και τάξη , έστω κι αν αυτό πρέπει να “πληρωθεί”. Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή δεν μπορεί να επιβαρυνθεί με μια Ελλάδα εκτός ελέγχου . Πολύ περισσότερο με μια Ελλάδα η οποία θα έχει αναγκαστικά στραφεί για βοήθεια οπουδήποτε αλλού εκτός από τη Δύση.

Η Ουάσινγκτον παρά το γεγονός ότι έχει πολλές φορές εκνευριστεί με τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες αναγνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει άλλη επιλογή από το να στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθεια αναζήτησης μιας λύσης με τους δανειστές της. Και ως εκπρόσωπος του ρεαλισμού όπως προαναφέραμε, αναγνωρίζει ότι έχει κάνει σημαντικά βήματα υποχώρησης η Αθήνα. Γνωρίζει επίσης ότι είναι έτοιμη για συμβιβασμό. Το πρόβλημα είναι αν οι ευρωπαίοι έχουν καταλάβει ότι το “παιχνιδάκι” που παίζουν είναι πλέον επικίνδυνο.

Στους γεωπολιτικούς κινδύνους οι Αμερικανοί περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια.Αμερικανός αξιωματούχος είχε υποστηρίξει πρόσφατα ότι “εάν η Ελλάδα για κάποιο λόγο στρεφόταν στη Ρωσία, και η Μόσχα αναμιγνυόταν περισσότερο, θα μπορούσε να αποκτήσει υπερβολικά μεγάλη επιρροή μέσα στο NATO και στην ΕΕ όσον αφορά τις πολιτικές έναντι της Ρωσίας”.
Άλλος ένας γεωπολιτικός κίνδυνος, υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος, είναι η απειλή εξτρεμιστικά κινήματα, εμπνεόμενα από τη Μέση Ανατολή, να εμφανιστούν στην Ελλάδα. “Η συνολική εικόνα στην περιοχή, το έδαφος για την καλλιέργεια εξτρεμισμού, στην Ελλάδα υπάρχει μια ορισμένη παράδοση εξτρεμισμού... υποθέτω ότι αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τους Αμερικανούς”.

Αρκεί η γεωπολιτική διάσταση της ελληνικής κρίσης για να πείσει κυρίως τους ευρωπαίους ότι πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους και να αφήσουν κατά μέρος τις “επιδείξεις δύναμης”; Δύσκολο να τα καταλάβουν.

Σ’ όλα αυτά υπάρχει ασφαλώς και ο κίνδυνος των οικονομικών επιπτώσεων σ΄ όλο το κόσμο από την πιθανή κατάρρευση της Ελλάδας.

Πηγή:onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis