Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:28 | 23/06/2016

Το ερώτημα εάν οι στρατιωτικοί είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας προκύπτει αβίαστα από την συμπεριφορά που επιδεικνύει το κράτος απέναντί τους. Και δεν αναφερόμαστε στα οικονομικά θέματα, τα οποία το Onalert.gr αναδεικνύει καθημερινά, αλλά κυρίως στα θέματα ελευθεριών και πώς αντιμετωπίζονται.

Διαβάσαμε πρόσφατα την προσπάθεια που κάνει στρατιωτικός να πείσει την πολιτεία να μην τον θεωρεί πολίτη δεύτερης κατηγορίας. Δεν του χορηγείται κάποια ταυτότητα για να ταξιδέψει ισότιμα ως Έλληνας πολίτης στην Ευρώπη!

Τι κι αν ο συνήγορος του πολίτη τον έχει δικαιώσει; 

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεχίζει να μην απαντά ούτε στον συνήγορο του πολίτη, ούτε στις εκκλήσεις του στρατιωτικού.

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου, έκανε εκ νέου επιστολή στον υπουργό Εθνικής ΆΜυνας για το θέμα.

Δείτε τι αναφέρει


Σύμφωνα με το το νόμο 2514 / 97 το οποίο ενσωματώθηκε στο Σύνταγμα οι Έλληνες πολίτες μπορούν τα ταξιδεύουν ελευθέρα σε χώρες μέλη του Σένγκεν με το δελτίο ταυτότητας τους δίχως να απαιτείται η έκδοση διαβατηρίου.

Ενημερωθήκαμε από συνάδελφο και μέλος μας, πως τον Απρίλιο του 2013 προσπάθησε μέσω υπηρεσιακής αλληλογραφίας να του επιτραπεί τα ταξιδεύει με το δελτίο στρατιωτικής του ταυτότητας ή εάν αυτό δεν είναι δυνατό να του χορηγηθεί από την πολιτεία ταξιδιωτικό έγγραφο δίχως κόστος.

Μετά από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες τον Ιούλιο του 2013 προσέφυγε με αναφορά του για το θέμα στην ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του πολίτη ζητώντας την διαμεσολάβηση του για την επίλυση του προβλήματος.

Ο Συνήγορος του πολίτη αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα του συναδέλφου και τον Οκτώβριο του 2013 απέστειλε το Έγγραφο του Συνηγόρου του πολίτη με Α.Π. 169848/40899/2013 ζητώντας από το ΥΠΕΘΑ την επίλυση του θέματος. 

Πρότεινε και νομικές λύσεις στα κολλήματα που η υπηρεσία του στρατού έθεσε στον συνάδελφο κατά την αλληλογραφία που προηγήθηκε καθώς και την άποψη του επί του θέματος.

Τρία χρόνια μετά και παρά την υπενθύμιση της ανεξάρτητης αρχής με το Έγγραφο του Συνηγόρου του πολίτη με Α.Π. 169848/57188/2014 ως προς την απουσία ενεργειών εκ μέρους του ΥΠΕΘΑ, το θέμα δεν έχει επιλυθεί αναγκάζοντας μόνο τους στρατιωτικούς σε έξοδα έκδοσης διαβατηρίου για ταξίδια σε χώρες μέλη Σένγκεν.



Κατόπιν των παραπάνω παρακαλούμε την άμεση επέμβασή σας για την αποκατάσταση του θέματος.

Η σχετική αλληλογραφία είναι στην διάθεσή σας για την διερεύνηση του.

 

 
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
 
onalert.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis