Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:45 | 18/08/2017

Σε έναν μίνι απολογισμό για τους τρεις πρώτους μήνες από τότε που ανέλαβε (και) τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων, προέβη χθες ο κ. Τέρης Χατζηιωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις που γίνονται «εντός των τειχών», τονίζοντας, όμως, ότι ορισμένα από τα διαχρονικά προβλήματα στη λειτουργία του Μνημείου κατά τη θερινή περίοδο είναι αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ., γι’ αυτό και η Δημοτική Αρχή κατέθεσε επίσημα το αίτημα από του χρόνου να λειτουργήσει εκεί Αστυνομικό Τμήμα, όπως υπήρχε παλαιότερα!

[custom:google-ads]

Κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, χθες, ο κ. Χατζηιωάννου έδωσε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που δείχνουν και την κίνηση στη Μεσαιωνική Πόλη και είπε ότι ο απολογισμός αυτός θα γίνεται ανά τρίμηνο ώστε να υπάρχει ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των όποιων ενεργειών αλλά και για όσα προγραμματίζει η Δημοτική Αρχή για το Μνημείο.

Αναλυτικά:

Η καθημερινότητα

Καταρχήν, ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στις συντηρήσεις και τις παρεμβάσεις που γίνονται καθημερινά στα πλακόστρωτα και τα χοχλακωτά της Παλιάς Πόλης και όχι μόνο.

Όπως είπε, με το που ανέλαβαν…επιστρατεύτηκαν τρία μικτά συνεργεία τα οποία καθημερινά ασχολούνται με την αποκατάσταση στα πλακόστρωτα στους βασικούς άξονες της Μεσαιωνικής Πόλης αλλά και στα χοχλακωτά, στις οικιστικές περιοχές. Παράλληλα, γίνεται ο καθημερινός έλεγχος στις πύλες για το κυκλοφοριακό, για τον οποίο αύξησαν τη φύλαξη από δυο σε έξι πύλες. Ανέφερε, ωστόσο, ότι χρειάζονται βελτιώσεις στο σύστημα και κυρίως απαιτείται διαρκής αστυνόμευση.

Διάφορες μικροπαρεμβάσεις γίνονται επίσης σε χώρους πρασίνου, στα πάρκα περιμετρικά των τειχών, όπως και στα σιντριβάνια, αρχής γενομένης από το μεγάλο στην πλατεία Ιπποκράτους, το οποίο, και με τη βοήθεια του γνωστού γλύπτη κ. Κώστα Νεοφύτου, το φώτισαν. Έχουν φωτίσει, όμως, και αρκετά σημεία στην Παλιά Πόλη, όπως πύργους, κάτι που δεν είναι ευθύνη του Δήμου αλλά παρεμβαίνουν γιατί, όπως είπε, πρέπει να αναδειχθούν αυτοί οι χώροι. Επίσης, γίνονται παρεμβάσεις στις παιδικές χαρές και ειδικά σ’ εκείνην της Αλχαδέφ. Ακόμη, στα μικρά πάρκα έχει γίνει μία πρώτη εργασία αν και απαιτούνται βελτιώσεις, ενώ…έπιασε δουλειά και η σκούπα για τα αποτσίγαρα στα χοχλακωτά, την πλατεία Μουσείου και την οδό Ιπποτών.

Δεν παρέλειψε, επίσης, ν’ αναφέρει ότι, σ’ αυτή τη μάχη της καθημερινότητας, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τη ΔΕΡΜΑΕ και το Σωματείο καταστηματαρχών της Παλιάς Πόλης και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Εταιρίας κ. Κακούλη, όπως και φορείς που δραστηριοποιούνται στην Παλιά Πόλη, όπως είναι το ΒΑΚΟΥΦ και η Ισραηλίτικη Κοινότητα.

Η εικόνα

Ο Αντιδήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στην εικόνα που δημιουργείται για την Παλιά Πόλη με τους μικρούς επαίτες, τους Ασιάτες που ασκούν παράνομο εμπόριο κτλ. Σημείωσε, καταρχήν, ότι αυτή η αρμοδιότητα και ο έλεγχος ανήκει στην ΕΛ.ΑΣ. και τις δικαστικές αρχές και ο Δήμος προσπαθεί να συμβάλει όπως μπορεί.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηιωάννου, έκανε γνωστό ότι επειδή αυτό χρειάζεται μία γενναία τομή, αυτό το οποίο ζητά ο Δήμος-και θα κοινοποιήσει το σχετικό έγγραφο μέσα στις επόμενες ημέρες-είναι η ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος στη Μεσαιωνική Πόλη, όπως υπήρχε και στο παρελθόν, δεδομένου ότι αυτή αποτελεί σύμβολο πολιτισμού, άρα χρειάζεται μία ιδιαίτερη προστασία. Και είπε: «Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα έστω και με λίγους αστυνομικούς, στην Παλιά Πόλη, από το να προσπαθούμε καθημερινά να έρθουμε σε επικοινωνία, να πείσουμε την Αστυνομία, η οποία είναι επιφορτισμένη με πολλή δουλειά, να έρθει να ελέγξει όλα αυτά τα φαινόμενα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου». Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό θα είναι εφικτό από την επόμενη σεζόν.

Σχετικά με…τα διαχρονικά φαινόμενα στην Παλιά Πόλη, όπως η επαιτεία και οι κράχτες, αυτά, όπως είπε, απασχολούν όλες τις τουριστικές περιοχές, και στη Δημοτική Αρχή πιστεύουν ότι χρειάζεται ν’ αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Για τον λόγο αυτό, έχουν μία συνεργασία με την Ένωση ασκούμενων και νέων δικηγόρων της Ρόδου, έτσι ώστε στα μέσα του Σεπτέμβρη να οργανώσουν μία ημερίδα με στόχο να μελετήσουν και οι νέοι δικηγόροι τη νομοθεσία και να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως έγινε δηλαδή και με την Πολιτιστική πρωτεύουσα. Οι προτάσεις αυτές θα φθάσουν στη Βουλή με στόχο ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μια και είναι πανελλαδικό. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, ο Αντιδήμαρχος, όταν ο νόμος είναι πολύπλοκος και υπάρχουν παραθυράκια, τότε κάθε φορά οι παραβάτες βρίσκουν τον τρόπο να ξεφεύγουν.

Για τους ελέγχους

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ελέγχους, σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωάννου, ο Δήμος έχει την ευθύνη των κοινοχρήστων χώρων και κατά καιρούς δημιουργούνται διάφορα θέματα μ’ αυτό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ίδιο, οι έλεγχοι φέτος έχουν αυξηθεί. Δηλαδή, μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί πάνω από χίλιοι και παράλληλα έχουν γίνει συστάσεις, βεβαιώσεις παράβασης και επανέλεγχοι σε καταστήματα και επιχειρήσεις της Μεσαιωνικής Πόλης. Έχουν βεβαιωθεί περισσότερες από 250 παραβάσεις, από τις οποίες οι 115 αφορούν τις άδειες και οι υπόλοιπες στην υπέρβαση των τετραγωνικών μέτρων αδείας. Επίσης, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση της έκδοσης αδειών κοινόχρηστου χώρου και έχει γίνει αναπροσαρμογή στα πραγματικά τ.μ. αυτών που έκαναν χρήση των κοινοχρήστων αλλά τα τ.μ. δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωάννου, σημαίνει με πρόχειρους υπολογισμούς ότι έχουν αυξηθεί τα έσοδα του Δήμου. Έτσι, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, εκτιμάται ότι οι παραβάσεις που έχουν βεβαιωθεί ξεπερνούν τις 380 χιλιάδες και επίσης, από το Τμήμα Προσόδων του Δήμου, έχουν εκδοθεί, μέχρι στιγμής, γύρω στις 400 άδειες, κάτι που “μεταφράζεται” σε ένα αντίστοιχο ποσό 400 χιλιάδων ευρώ.

Όμως, ο κ. Χατζηιωάννου θέλησε να σταθεί στο ότι πρόθεση του Δήμου της Ρόδου δεν είναι να αστυνομεύει την Παλιά Πόλη και είπε: «Η πρόθεση είναι να βελτιωθεί η κατάσταση προς όφελος όλων. Αυτό μας ενδιαφέρει εμάς, να βελτιωθεί η κατάσταση, να μπει περισσότερος κόσμος στη Μεσαιωνική Πόλη, να δουλέψουν οι επιχειρήσεις, να δουλέψουν επιχειρήσεις περιμετρικά της Παλιάς Πόλης και όχι μόνο επιχειρήσεις που είναι στους βασικούς εμπορικούς άξονες, και κυρίως αυτό που ενδιαφέρει τη Δημοτική Αρχή, θα έλεγε κανείς διαχρονικά, είναι η πόλη να παραμείνει ζωντανή μέσα απτό τη βελτίωση κάποιων θεμάτων που έχουν να κάνουν και με την περίφημη προγραμματική σύμβαση και την ειδική πολεοδομική μελέτη που ουσιαστικά είναι η βάση μίας διαρκούς και αειφόρου ανάπτυξης στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου».

Έκανε, επίσης, γνωστό ότι, προς την κατεύθυνση αυτή, θα υπάρξει τροποποίηση και επικαιροποίηση του κανονισμού  λειτουργίας της Παλιάς Πόλης που είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια, με έμφαση στην αυστηρότητα εφαρμογής του αφού θεωρούν ότι μόνο μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να υπάρξει βελτίωση.

Σχετικά με τους κοινόχρηστους χώρους, κληθείς να σχολιάσει ο Αντιδήμαρχος ότι, ειδικά στα κεντρικά σημεία η κατάσταση είναι κακή, επανέλαβε ότι υπάρχει θέμα με τη νομοθεσία αφού αυτή θα πρέπει να αλλάξει και να κλείσουν τα παραθυράκια που δίνουν το δικαίωμα σε κάποιους να προσφεύγουν και να παίρνουν αθωωτικές αποφάσεις. Ο Δήμος πρέπει να σεβαστεί τη Δικαιοσύνη, είπε, αλλά το μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με την αστυνόμευση.

Είπε, μάλιστα, ότι πρόκειται για μία κατάσταση που διαιωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως από συγκεκριμένα καταστήματα και δεν ξέρει αν βοηθάει το να μαζεύουν εμπορεύματα τις ώρες αιχμής ή να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα νομοθετικά και να πέφτουν σκληρά πρόστιμα που θα αναγκάζεται ο παραβάτης να τα πληρώσει.

Θεωρεί, λοιπόν, ότι η μόνη λύση είναι αυτή που προτείνουν: Δηλαδή, ενδελεχής μελέτη του νομικού πλαισίου για να μπορεί να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση. Το πρόβλημα έχει να κάνει με συγκεκριμένα σημεία και επιχειρηματίες και είχαν ζητήσει και τη συνδρομή της Δικαιοσύνης. Σημείωσε, ακόμη, ότι έχουν μία καθημερινή επαφή με την ΕΛ.ΑΣ. για τον έλεγχο της Μεσαιωνικής Πόλης διότι είναι δική τους αρμοδιότητα, ωστόσο η μόνιμη απάντηση είναι ότι δεν έχουν προσωπικό, γι’ αυτό και προτείνουν την ίδρυση Α.Τ. διότι η παρουσία έστω και λίγων αστυνομικών θεωρούν ότι θα συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης.

Για τη νέα προγραμματική σύμβαση

Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, μετά την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κας Λυδίας Κονιόρδου, στο Δήμο έχουν συντάξει δύο κείμενα επεξεργασίας τα οποία επεξεργάζονται πάνω στις βασικές αρχές για να υπάρχει δυνατότητα να οριοθετήσουν ποιοι είναι οι βασικοί άξονες ωστόσο πάντα το ζητούμενο είναι η αναζήτηση των πόρων, κάτι που παραμένει στο τραπέζι και ακόμη δεν έχει λυθεί.  Παράλληλα, παρακολουθούν την πορεία της ειδικής πολεοδομικής μελέτης της Μεσαιωνικής Πόλης, η οποία βρίσκεται στη β’ φάση και είναι ένα σημαντικό εργαλείο.

Το ένα κείμενο έχει βάση το τι ίσχυε στο παρελθόν και τις ανάγκες όπως τις έχουν ιεραρχήσει και το άλλο έχει βάση κάποιες αρχές που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο η ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να καταλήξουν σε κάτι συγκεκριμένο και να δουν αν υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης. Το μεγάλο ζήτημα, όμως, παραμένει το θέμα των πόρων μια και απαιτούνται πολλά εκατομμύρια και είναι αρκετοί οι φορείς που εμπλέκονται στη σύνταξη της νέας π.σ. Είπε, ακόμη, ότι θέλουν να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις τόσο της Περιφέρειας όσο και των υπολοίπων φορέων ή να βρουν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Οι μελέτες

Στις πολύ σημαντικές μελέτες που έχουν ξεκινήσει με την ευθύνη της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, και οι οποίες επικαιροποιούνται, αναφέρθηκε, τέλος, ο Αντιδήμαρχος, και όπως είπε δείχνουν ότι, πέρα από την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, αυτό το οποίο έχει πολύ μεγάλη αξία για τη Δημοτική Αρχή είναι η διάσωση, η διατήρηση και η ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης.

Βέβαια, η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης έχει την ευθύνη όλων των ιστορικών κτιρίων. Έτσι, η επικαιροποίηση της μελέτης για τη Ροδιακή Έπαυλη, η πρωτοβουλία που θα αναληφθεί σύντομα για τον καθαρισμό της, επίσης η επικαιροποίηση της μελέτης για το κτίριο Ακάβη και η προσπάθεια που γίνεται από τον Δήμαρχο για την ένταξη της αποκατάστασής του σε ειδικά προγράμματα. Ακόμη, η Δημοτική Αρχή κατάφερε να κάνει πραγματικότητα μία επιδίωξη πολλών ετών, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, η οποία έχει να κάνει με την αναβάθμιση της πινακοθήκης της Ρόδου που μπαίνει στο πρόγραμμα του 2018, καθώς έγινε ανταλλαγή των κτιρίων της πινακοθήκης και πιστεύει ότι πολύ σύντομα θα επεκταθεί και στον ισόγειο χώρο.

Πολύ σημαντικό είναι ακόμα το δίκτυο για τα ΑμΕΑ το οποίο επεκτείνεται στη Μεσαιωνική Πόλη. Δηλαδή, γίνονται παρεμβάσεις αντίστοιχες μ’ εκείνες στην πύλη Ντ’ Αμπουάζ κάτι που βοηθάει στο να γίνει ακόμα πιο προσβάσιμο το Μνημείο σε ορισμένα σημεία του. Παρεμβάσεις έχουν γίνει ακόμη και σε κτίρια σε χωριά όπως η Απολακιά και η Καταβιά αλλά και στη Νέα Αγορά. Ακόμη, στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται ο διαγωνισμός για το Χαμάμ ενώ για το Εθνικό Θέατρο περιμένουν την απάντηση από την Περιφέρεια για την εξέλιξη του έργου αφού, όπως είπε, ο Δήμος παρέδωσε τις μελέτες για τις εξωτερικές του όψεις.

Σημαντικό είναι επίσης, κατά τον ίδιο, ότι μετά από αρκετές δεκαετίες ξεκινάει μία νέα παρέμβαση στην οδό Ιπποτών η οποία χρειάζεται μία βελτίωση καθώς το χοχλακωτό έχει υποχωρήσει και τα πεζοδρόμια έχουν πάρει κλίση. Εκεί, λοιπόν, μετά από σαράντα-πενήντα χρόνια, θα γίνει μία σημαντική αποκατάσταση. Ήδη, έχουν τέσσερις εργολαβίες που έχουν να κάνουν με μία εκτεταμένη αποκατάσταση στα πλακόστρωτα της Παλιάς Πόλης, τις μονώσεις των δημοτικών κτιρίων στη Νέα Αγορά καθώς και συντηρήσεις-επισκευές δημοτικών κτιρίων τόσο εντός όσο και εκτός Παλιάς Πόλης. Οι δημοπρασίες έχουν γίνει, έχουν αναδειχθεί οι εργολάβοι και με το που θα κλείσει η σεζόν ξεκινούν οι παρεμβάσεις.


www.rodiaki.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis