Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:54 | 27/03/2021

Πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση παρουσίασε την « Λευκή Βίβλο Προστασίας του   Πολίτη ».

Αυτός ο εύηχος όσο και αποπροσανατολιστικός τίτλος, δεν μπορεί να κρύψει τον βαθιά αντιλαϊκό και αντιδραστικό χαρακτήρα του κειμένου. Έρχεται λίγες μέρες μάλιστα μετά από ένα κρεσέντο καταστολής και αυταρχισμού ενάντια σε όσους αγωνίζονται για να μην περάσει η σιγή νεκροταφείου, σε όσους αγωνίζονται για Υγεία και Παιδεία που να ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Η Λευκή Βίβλος για την Ασφάλεια παρουσιάζει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως     « φύλακες άγγελους » της ειρήνης, φτάνει μέχρι το σημείο να αποκαλεί την Ε.Ε. ως ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του Δυτικού Πολιτισμού, ενώ δίπλα στον « ισλαμιστικό   εξτρεμισμό » και τις « κυβερνοεπιθέσεις » βάζει και τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων και της νεολαίας.

 Είναι ίσως η πρώτη φορά που διατυπώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο τι ρόλος επιφυλάσσεται όχι μόνο για την αστυνομία αλλά και για τα Σώματα Ασφαλείας γενικότερα μέσα από την συμμετοχή τους στον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και την Πολιτική Προστασία.

Δημιουργείται ένας γιγάντιος κατασταλτικός μηχανισμός που ως σκοπό θα έχει την καταστολή απέναντι σε όσους δεν δέχονται τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, τις απολύσεις και την ανεργία, το πετσόκομμα των κοινωνικών παροχών, τις διακοπές νερού και ρεύματος και τους πλειστηριασμούς σπιτιών, την αποσάθρωση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας, την ισοπέδωση των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, για να μην διαταραχθεί το επενδυτικό κλίμα και η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Στην Λευκή Βίβλο γίνεται ιδιαίτερη μνεία στον Ν. 4662/2020. Είναι ο νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. πριν από δεκατρείς μήνες, στις 7/2/2020.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών πήρε ξεκάθαρη θέση από την πρώτη στιγμή, απέναντι στις στοχεύσεις των διατάξεων του νομοσχεδίου, οργανώνοντας κινητοποιήσεις ενάντια στην ψήφισή του. Γιατί ενώ προωθούσε την ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της πυρασφάλειας και την μεταφορά αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, δήμους, εθελοντές και Μ.Κ.Ο., παράλληλα προετοίμαζε ένα αντιδραστικό εργασιακό περιβάλλον με συνεχή κινητικότητα και συγκαλυμμένη συμμετοχή στους κατασταλτικούς σχεδιασμούς ( βλέπε eakp.gr ).

Μάλιστα πριν ακόμα να στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών σε εκείνο τον νόμο, στάλθηκε προσωπικό και οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος στο νησί της Χίου, όπου οι κάτοικοι του νησιού διαμαρτύρονταν για τα κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων.

Στάλθηκαν πυροσβέστες στην μεταναστευτική κρίση στον Έβρο και υποχρεώθηκαν σε ρίψεις νερού ενάντια σε πλήθος και ενεπλάκησαν δυνάμεις του Π.Σ. σε ζητήματα ελέγχου καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών διαχρονικά στέκεται αντίθετη στην μετατροπή του Πυροσβεστικού Σώματος από οργανισμό παροχής υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, σε τμήμα του κατασταλτικού μηχανισμού ενάντια στον λαό.

Πάνω σε αυτήν την βάση υπερασπίστηκε τον θεμελιώδη και αναντικατάστατο ρόλο του Πυροσβεστικού Σώματος στην Ελληνική Κοινωνία ως υπηρεσία με αποκλειστικό προσανατολισμό και ρόλο την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλειας και διάσωσης, παλεύοντας με όλες της τις δυνάμεις για:

  • Την απεμπλοκή του Πυροσβεστικού Σώματος από κατασταλτικές ενέργειες κατάλοιπων της περιόδου της χούντας, όπου υποχρεώνονταν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 80 σε ρίψεις νερού για την διάλυση πλήθους και κατάφερε να αποτιναχτεί από τις πλάτες των πυροσβεστών αυτός ο αντιλαϊκός ρόλος .
  • Την αποδέσμευση των πυροσβεστών από το σπάσιμο των λουκέτων σε σχολεία που τελούσαν υπό κατάληψη από τους αγωνιζόμενους μαθητές και σε χώρους όπου εκδηλώνονταν απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων.

Είναι αντίθετη στην στρατιωτικοποίηση που επέβαλε η δικτατορία στο Πυροσβεστικό Σώμα και διατηρείται μέχρι τις μέρες μας, παρ’ ότι αποδεδειγμένα πλέον έχει καταδειχθεί και εκ του αποτελέσματος, ότι η στρατιωτικού τύπου οργάνωση, δομή  και ιεραρχία, αποτέλεσε τροχοπέδη στον εκσυγχρονισμό του στην βάση των σύγχρονων αναγκών. Διατηρώντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα και πολύ πίσω από τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες την εκπαίδευση και τις υλικοτεχνικές υποδομές. Καθιερώνοντας παράλληλα ένα αναξιοκρατικό σύστημα εξέλιξης των στελεχών του, που ειδικά αυτή την περίοδο ο απόηχος των συνεπειών του απασχολεί έντονα την ελληνική κοινωνία.

Δηλώνει απερίφραστα ότι θα στέκεται πάντα απέναντι σε οποιεσδήποτε προσπάθειες για την καταστολή των αγώνων του λαού μας και την μετατροπή του Πυροσβεστικού Σώματος σε κατασταλτικό μηχανισμό. Γιατί οι πυροσβέστες όλα αυτά τα χρόνια έχοντας απέναντι τους τις αντιξοότητες που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές υποχρηματοδότησης και αποσάθρωσης των δομών της πυροπροστασίας, απέδειξαν στην πράξη έχοντας πληρώσει  βαρύ φόρο αίματος και απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων, ότι με αυταπάρνηση αγωνίζονται για την προστασία του λαού και της χώρας από τις συνέπειες των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και για κανέναν λόγο δεν θα προδώσουν τον όρκο τους για να στραφούν ενάντια του.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis