Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:58 | 05/04/2015

Ημέρες κρίσιμων επαφών είναι οι επόμενες, αρχής γενομένης από σήμερα, με το ταξίδι του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον, για το ραντεβού του με την Κριστίν Λαγκάρντ, με την ελπίδα ότι θα «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση.

Η Μεγάλη Εβδομάδα προβλέπει ακόμη το διήμερο EuroWorking Group, το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα που φαίνεται να προκαλεί αντιδράσεις, αλλά πάνω από όλα την κρίσιμη ημερομηνία της 9ης Απριλίου, όταν και πρέπει η Ελλάδα να καταβάλει δόση 448 εκατομμυρίων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο ταξίδι- αστραπή στην Ουάσιγκτον, δίπλα στον Γιάνη Βαρουφάκη θα βρεθεί ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην υπουργός και πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, σύμφωνα με το Mega. Το ραντεβού κλείστηκε έπειτα από τηλεφώνημα του υπουργού Οικονομικών στη γενική διευθύντρια του Ταμείου, η οποία αποδέχθηκε το αίτημά του να συναντηθούν σήμερα το βράδυ (ώρα Ουάσιγκτον), παρότι είναι ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών.

Πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι το ΔΝΤ κρατά έως τώρα την πιο σκληρή στάση στη διαπραγμάτευση, με κύρια «αγκάθια» το δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ζητήματα που βέβαια θα τεθούν στο σημερινό ραντεβού, κατά το οποίο ο κ. Βαρουφάκης θα επιχειρήσει να πείσει την κ. Λαγκάρντ για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να κάνει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Η προσδοκία είναι πως έπειτα από το μεταξύ τους ραντεβού θα αλλάξει στάση το ΔΝΤ, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση και να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία. Βέβαια, το βασικό ζήτημα που είναι ανοιχτό ανάμεσα στην Αθήνα και το Ταμείο είναι η δόση που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στις 9 Απριλίου, ενώ στο τραπέζι είναι και η αξιολόγηση.

Θετικά μηνύματα για την εξέλιξη ήρθαν την ίδια ώρα και από τις Βρυξέλλες, καθώς Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε για ενδείξεις για συμφωνία εντός της εβδομάδας, στο Euro Working Group (8-9/4), αφού οι δύο πλευρές φαίνεται ότι συγκλίνουν σε θέματα όπως τα φορολογικά και η διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων στις επιχειρήσεις.

Η συμφωνία αυτή θα αφορά στο διάστημα μέχρι τον Ιούνιο, ενώ από κει και πέρα οι δύο πλευρές θα χρειαστεί να ξανακαθίσουν στο τραπέζι και να εξετάσουν την πορεία των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και να εξετάσουν τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Το εμπόδιο για να προχωρήσει αυτό το σενάριο- σύμφωνα με την ίδια πηγή- ήταν η σκληρή στάση του ΔΝΤ και την επιμονή του στην πέμπτη αξιολόγηση.

Αυτή την εβδομάδα είναι προγραμματισμένο και το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, απόφαση που προκαλεί αντιδράσεις στην Ευρώπη, αλλά και αποτέλεσαν αφορμή για «προειδοποιήσεις» προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, καθώς η σχέση Ελλάδας- Ρωσίας κάνει τους εταίρους να μην αισθάνονται ιδιαίτερα άνετα, όπως φάνηκε.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς στην Hannover Allgemeine Zeitung, με τις οποίες κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην αποξενωθεί από του Ευρωπαίους εταίρους του και χαρακτήρισε απαράδεκτο ο Ελληνας πρωθυπουργός να υποθέτει ότι «θα θέσει σε κίνδυνο την ενιαία ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην ευρωπαϊκή πολιτική», με αντάλλαγμα ρωσική βοήθεια.

Αντίστοιχες προειδοποιήσεις είχε εκφράσει και ο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ οι αντιδράσεις ήρθαν και από άλλες γερμανικές πλευρές. Ο Κούντερ Κρισμπάουμ, πρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων στην Μπούντεσταγκ τόνισε με νόημα ότι «όποιος θέλει να συνεχίσει να έχει ευρωπαϊκή βοήθεια, η πυξίδα του πρέπει να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι τη Μόσχα», ενώ ο πρόεδρος του SPD, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως κάποιος στην Αθήνα σκέφτεται σοβαρά να γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη και να παραδοθεί στις αγκάλες της Μόσχας.

iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis