Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:16 | 03/11/2016

Στην επικαιρότητα για τον λάθος λόγο έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες οι προσφυγικές κατοικίες επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας. 

Οι οκτώ ρημαγμένες πολυκατοικίες με τα 228 διαμερίσματα των 45 τ.μ. κατά μέσο όρο ακόμη και σήμερα εκπληρώνουν -έστω και στην άθλια κατάσταση που βρίσκονται- τον σκοπό δημιουργίας τους: στέγη για κατατρεγμένες ψυχές. Μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν την περασμένη Δευτέρα και την Τρίτη, μεταξύ μελών της Χρυσής Αυγής και αντιφασιστών για τα οποία χρειάστηκε δυναμική παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ., οι λιγοστοί πλέον ένοικοι των Προσφυγικών βρέθηκαν στη μέση του «πολέμου».

Το «Εθνος» βρέθηκε στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, συνομίλησε με μερικούς από όσους ζουν εκεί και κατέγραψε σκηνές παρακμής και εγκατάλειψης. Σπασμένα τζάμια, καμένα διαμερίσματα, σκουπίδια, ξεχαρβαλωμένες πόρτες και παράθυρα, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν τη σημερινή εικόνα των ερειπωμένων προσφυγικών κατοικιών.

Εγκατάλειψη, φόβος και... πολεμίστρες στα Προσφυγικά

«Ηρθα στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία. Δεν έχω καταφέρει να βρω δουλειά, ψάχνω στα σκουπίδια και όπου αλλού μπορώ και παίρνω ρούχα και άλλα αντικείμενα για να τα πουλήσω σε κανένα παζάρι. Στην Αθήνα ζω με το παιδί μου. Το διαμέρισμα αυτό το βρήκα μόνη μου και εδώ και έξι χρόνια έχει γίνει το σπίτι μας» λέει στο «Εθνος» η κ. Νικόλβα.

«Φοβηθήκαμε πάρα πολύ με αυτά που έγιναν. Ακούγαμε τις φασαρίες και τις φωνές και κλειστήκαμε μέσα, γιατί τρομάξαμε μήπως μπει κανένας και μας πειράξει» προσθέτει. Οπως δηλώνει η ίδια, «η Αστυνομία δεν μας έχει ενοχλήσει ποτέ. Τώρα, εάν αυτό με τα επεισόδια συνεχιστεί, φοβόμαστε μήπως οι αστυνομικοί μάς διώξουν από εδώ. Αν αποφασίσουν να καθαρίσουν την περιοχή, εμείς και όσοι άλλοι ζουν εδώ θα πεταχτούμε στον δρόμο».

Επιφυλακή
Σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται, καθώς την Τρίτη διεκόπη έπειτα από νέα ένταση που δημιουργήθηκε στη δικαστική αίθουσα μετά από προκλήσεις χρυσαυγιτών και ανταπάντηση αντιφασιστών. Υπό τον φόβο οι προσφυγικές κατοικίες να μετατραπούν σε άτυπο «οχυρό» μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου, η Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή.

Αποψη από τις προφυγικές πολυκατοικίες επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, επικίνδυνα κοντά στο κτίριο του Εφετείου
 

 

 
Αποψη από τις προφυγικές πολυκατοικίες επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, επικίνδυνα κοντά στο κτίριο του Εφετείου

Οι ταράτσες ορισμένων εκ των εγκαταλελειμμένων πολυκατοικιών τις προηγούμενες ημέρες πρόσφεραν σε αντιεξουσιαστές τον κατάλληλο τόπο για να εκσφενδονίζουν διάφορα αντικείμενα, όπως γυάλινα μπουκάλια και πέτρες, στον προθάλαμο των δικαστηρίων επί της οδού Δέγλερη.

Ο φωτογραφικός φακός του «Εθνους» βρέθηκε σε μία από τις ταράτσες-«στρατηγεία» αντιεξουσιαστών και αποτύπωσε μερικά από τα «όπλα» των αναρχικών που είτε δεν πρόλαβαν να τα χρησιμοποιήσουν είτε τα άφησαν εκεί ως «καβάντζα».

Την ίδια ώρα, έντονος προβληματισμός επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. και σε κατοίκους και εργαζόμενους στην περιοχή γύρω από τα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας για το ενδεχόμενο μετατροπής τους σε νέο «άβατο». Στα επεισόδια της Δευτέρας, που ήταν και τα πιο σοβαρά, προκλήθηκαν σημαντικές φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ υπήρξαν καταγγελίες για ρίψη χημικών.

Στοιβαγμένες πέτρες και σπασμένα γυαλιά σε ταράτσα των Προσφυγικών με... θέα το διπλανό κτίριο του Αρείου Πάγου
 

 

 
Στοιβαγμένες πέτρες και σπασμένα γυαλιά σε ταράτσα των Προσφυγικών με... θέα το διπλανό κτίριο του Αρείου Πάγου

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» σε ανακοίνωση που εξέδωσε την ίδια ημέρα αναφέρει ότι «τα χημικά φτάσανε μέχρι τους θαλάμους των ογκολογικών ασθενών μας, μέχρι τα γραφεία των εργαζομένων του νοσοκομείου μας, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα βρήκαν στο σχόλασμα κατεστραμμένα τα αυτοκίνητά τους». Ωστόσο, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδουν τις καταγγελίες και επισημαίνουν στο «Εθνος» ότι δεν έγινε ρίψη χημικών και ότι οι οποιεσδήποτε ενέργειες από την Αστυνομία εξετάζονται πάντοτε με γνώμονα τις συνθήκες που επικρατούν στην εκάστοτε περιοχή.

 

Ευλαμπία Ρέβη

 

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis