Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:16 | 24/08/2018

Μεσημέρι Σαββάτου, μέσα Ιουλίου. Ολιγομελείς ομάδες «σκανάρουν» πολυσύχναστο beach bar στην περιοχή της Καλλικράτειας, την ώρα που οι περισσότερες ξαπλώστρες είναι γεμάτες και οι σερβιτόροι τρέχουν πανικόβλητοι για να μεταφέρουν τις παραγγελίες. Ένας από τους «ποντικούς» της παραλίας εντοπίζει ένα κινητό τηλέφωνο πάνω σε τραπεζάκι και παραδίπλα ένα πορτοφόλι. Προσπαθεί να περάσει απαρατήρητος και αρπάζει το κινητό, όμως λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο ή για την ακρίβεια χωρίς τους… αστυνομικούς παραλίας!

Αστυνομικοί με πολιτικά που εμφανίζονται ως λουόμενοι σε παραλίες της Χαλκιδικής αιφνιδιάζουν τους δράστες και χωρίς να προκληθεί αναστάτωση, τους οδηγούν στο περιπολικό.

[custom:google-ads]

Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του επιχειρησιακού σχεδίου που υλοποιεί τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο η Ελληνική Αστυνομία στην περιοχή της Χαλκιδικής, για την πρόληψη της μικροεγκληματικότητας, η οποία, όπως φαίνεται, έχει αντικαταστήσει τις πιο βαριές μορφές εγκληματικότητας που είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια στον γειτονικό νομό, με ληστείες σε κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες, πρατήρια καυσίμων ή εμπορικά καταστήματα.

40028926_243555893031166_3890507884978503680_n.jpg

Ο σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας για τον νομό Χαλκιδικής καταρτίστηκε μετά τη λεπτομερή χαρτογράφηση της περιοχής αλλά και την ανάλυση των μορφών εγκληματικότητας που καταγράφηκαν την προηγούμενη χρονιά. Κεντρικός στόχος η πρόληψη και όχι η καταστολή, καθώς και η εμπλοκή των επαγγελματιών και των ανθρώπων του τουρισμού στην καμπάνια ενημέρωσης Ελλήνων επισκεπτών και τουριστών.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να χαρτογραφήσουμε τις μορφές εγκληματικότητας και με βάση αυτό, αναπροσαρμόζουμε τον σχεδιασμό, τις δυνάμεις και τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να δώσουμε έμφαση στα σημεία όπου υπάρχει περισσότερη παραβατικότητα» εξηγεί στο Thestival ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αστυνόμος Β' Πέτρος Τάνος και προσθέτει: «Σημαντικό κομμάτι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό περιλαμβάνει και η πρόληψη. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι αστυνομικές Αρχές συνεργάζονται στενά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο τον καλύτερο συντονισμό. Επίσης διοργανώνονται δράσεις από κοινού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Εμπορικό Επιμελητήριο Χαλκιδικής για την αποτελεσματικότερη ενημέρωση κατοίκων, επισκεπτών και επιχειρηματιών». 

Το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου του 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2017:

Χαλκιδική

Ιούνιος – Ιούλιος 2017

Ιούνιος – Ιούλιος 2018

Κλοπές σε λουόμενους

27

20

Κλοπές από οχήματα

78

43

Κλοπές σε τουριστικά καταλύματα

25

14

Στόχος η εύκολη λεία

Κύριο χαρακτηριστικό της μεταστροφής της εγκληματικότητας σε τουριστικές περιοχές όπως η Χαλκιδική είναι η εύκολη λεία. Οι κλέφτες στοχεύουν πλέον σε χρήματα, κινητά τηλέφωνα και αντικείμενα που αφαιρούνται και μεταφέρονται χωρίς μεγάλο ρίσκο. Με αυτό το δεδομένο, οι λουόμενοι είναι τα ιδανικότερα θύματα. Το πρώτο δίμηνο της καλοκαιρινής περιόδου, καταγράφηκαν στις δύο χερσονήσους της Χαλκιδικής συνολικά 20 κλοπές σε λουόμενους εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι εννέα, είτε από αστυνομικούς με πολιτικά που έπιασαν επ’ αυτοφώρω τους δράστες, είτε από δυνάμεις που πραγματοποιούσαν περιπολίες κατά μήκος των δύο «ποδιών».

Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν στην περιοχή της Καλλικράτειας, η οποία διαθέτει μεγάλα beach bar, με πολλές ξαπλώστρες, στα οποία οι δράστες μπορούν να περάσουν πιο εύκολα απαρατήρητοι. Οι εννέα κλοπές που εξιχνιάστηκαν πραγματοποιήθηκαν σε Καλλικράτεια, Πολύχρονο και Χανιώτη. Οι επιτήδειοι ήταν όλοι Έλληνες, δρούσαν σε μικρές ομάδες 3-4 ατόμων και σε μια περίπτωση που οι κλέφτες ήταν ομάδα Ρομά, είχαν βάλει στο κόλπο κι έναν 12χρονο, με στόχο να κινηθεί ευκολότερα μεταξύ των τουριστών, χωρίς να κινήσει υποψίες.

Η λεία των δραστών ήταν αυτή που μπορεί να φανταστεί ο καθένας: Κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και χρηματικά ποσά. Ότι μπορεί να αρπάξει κανείς και να εξαφανιστεί χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Όσο λογικό και να φαίνεται, όμως, σε όλους μας ότι πρέπει να προστατεύουμε να προσωπικά μας αντικείμενα όταν μπαίνουμε στη θάλασσα, τόσο παραβαίνουμε τον συγκεκριμένο κανόνα στην πράξη. «Όλοι πιστεύουν ότι δεν θα συμβεί σε αυτούς και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι είναι το μόνο εύκολο σε τέτοιες συνθήκες συνωστισμού. Τα μεγάλα beach bars έχουν πολύ προσωπικό που εξυπηρετεί τον κόσμο και υπάρχουν φορές που έχουν γίνει αντιληπτά τέτοια γεγονότα, όμως θα πρέπει και ο κόσμος να αυτοπροστατεύεται» σχολιάζει στο Thestival υπεύθυνος υποδοχής σε γνωστό beach bar της Νέας Ηράκλειας και προσθέτει: «Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που έχουν αφήσει κινητά πάνω σε ξαπλώστρες ή ανοιχτές τσάντες κάτω στην άμμο. Εάν κάποιος είναι τόσο ανεύθυνος, είναι πολύ πιθανό να μη βρει τα πράγματά του όταν βγει από τη θάλασσα».

sarti.jpg

Στη Σιθωνία οι περισσότερες διαρρήξεις ΙΧ

Κι ενώ στους δήμους Νέας Προποντίδας και Κασσάνδρας καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά κλοπών σε λουόμενους, στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στην περιοχή της Σιθωνίας, παρατηρούνται οι περισσότερες διαρρήξεις ΙΧ, καθώς εκεί βρίσκονται και οι περισσότερες απομονωμένες ή ανοργάνωτες παραλίες, στις οποίες οι λουόμενοι συνηθίζουν να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους σε σκιερά μέρη, μακριά από την αμμουδιά.

Το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου στο βιβλίο συμβάντων της ΕΛΑΣ κατεγράφησαν 43 διαρρήξεις οχημάτων, αισθητά λιγότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οπότε και καταγγέλθηκαν 78 ανάλογες περιπτώσεις.

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν οδηγοί που επισκέφτηκαν κυρίως ανοργάνωτες παραλίες στην Ακτή Κοβιού, την Ακτή Καλογριάς και τις Καβουρότρυπες. Όταν μετά από ώρες στη θάλασσα πήγαν να παραλάβουν το αυτοκίνητό τους, βρήκαν τζάμια σπασμένα και αντικείμενα όπως cd player, χρήματα ή ακόμη και φορητοί υπολογιστές, να έχουν κάνει φτερά.

ananas 2.png

Ο… ανανάς της ΕΛΑΣ εξέδωσε από την αρχή του καλοκαιριού οδηγίες προς λουόμενους για σχετικές περιπτώσεις, οι οποίες, αναφέρουν μεταξύ άλλων:

- Προσπάθησε να σταθμεύεις σε πολυσύχναστα μέρη
- Κλείδωνε πάντα το όχημά σου 
- Ενεργοποίησε τον συναγερμό εάν υπάρχει
- Απόφυγε να αφήνεις προσωπικά αντικείμενα στο αυτοκίνητο
- Τα αντικείμενά σου να είναι μέσα σε τσάντα και σε σημείο που μπορείς να τα παρατηρείς

40008567_254333258547738_3490707134788665344_n.jpg

Από ανασφάλιστες μπαλκονόπορτες και ξεκλείδωτες πόρτες οι διαρρήξεις σε τουριστικά καταλύματα

Την… τριπλέτα της μικροεγκληματικότητας που καταγράφεται στη Χαλκιδική τους καλοκαιρινούς μήνες συμπληρώνουν οι κλοπές σε τουριστικά καταλύματα, κυρίως σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τη χαλαρή καλοκαιρινή διάθεση όσων κάνουν διακοπές και βρίσκουν ευκαιρία να τρυπώσουν κυρίως σε ισόγεια καταλύματα, είτε από ανασφάλιστες μπαλκονόπορτες, είτε από πόρτες που παρέμειναν ξεκλείδωτες. Οι δράστες επιλέγουν να ενεργήσουν κυρίως τις ώρες που οι ένοικοι λείπουν και σπάνια βραδινές ώρες, κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Και σε αυτή την κατηγορία, οι κλοπές που καταγράφονται είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι και ανέρχονται σε 14 έναντι 25 την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Αφορούν κυρίως τις περιοχές της Καλλικράτειας, της Χανιώτης και του Πευκοχωρίου στο πρώτο «πόδι» και της Σάρτης, του Όρμου Παναγιάς και της Μεταμόρφωσης, στην περιοχή της Σιθωνίας.

fylladia.jpg

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, σημαντικό ρόλο στη μείωση των περιστατικών έπαιξε η άμεση επικοινωνία με τους επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και η απευθείας ενημέρωση των τουριστών με ενημερωτικό υλικό που έχει εκδοθεί στη γλώσσα τους.  «Το υλικό αυτό μοιράζεται και στα τουριστικά καταλύματα, αλλά και στις παραλίες. Το φυλλάδιο έχει εκτυπωθεί σε 7 γλώσσες και συγκεκριμένα, πέρα από τα ελληνικά, στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ρώσικα, τα σερβικά, τα ρουμάνικα και τα βουλγάρικα. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των τουριστών στην γλώσσα τους, ώστε από τη μια να γνωρίζουν όσα πρέπει να αποφεύγουν και από την άλλη να τους κάνουμε να νιώσουν περισσότερο ασφαλείς στις διακοπές τους» αναφέρει ο κ. Τάνος.

«Η ενημέρωση επαγγελματιών και τουριστών αποδίδει» σχολιάζει από την πλευρά του στο Thestival και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος. «Η συνεργασία μας με την αστυνομία είναι άψογη και σε επίπεδο πληροφόρησης πελατών. Υπάρχει μια σταθερή συνεννόηση για ότι μπορεί να προκύψει, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή της Κινητής Μονάδας Αστυνόμευσης που πραγματοποιεί περιπολίες και βοηθά και στην τουριστική ενημέρωση» προσθέτει.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων, δεν παρέλειψε να αναφέρει, ότι η περαιτέρω ενίσχυση της αστυνόμευσης του νομού, θα συνεχίσει να είναι πάγιο αίτημα των τοπικών αρχών αλλά και των επαγγελματιών του τουρισμού. «Η προσπάθεια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής είναι σε καλό βαθμό, όμως δεν αρκεί, κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού και μέσων, όπως τα αστυνομικά οχήματα. Μη ξεχνάμε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής είναι φτιαγμένη για να εξυπηρετεί 110.000 μόνιμους κατοίκους και το καλοκαίρι ο νομός φτάνει σχεδόν το 1 εκατομμύριο, αν προσθέσει κανείς τουρίστες και μόνιμους κατοίκους. Το προσωπικό δεν επαρκεί. Από την άλλη, υπάρχει και μια νοοτροπία στον κόσμο ότι για όλα θα πρέπει να παρεμβαίνει η αστυνομία. Επειδή η δημοτική αστυνομία δεν έχει επαρκές προσωπικό, ακόμη και τα πιο απλά συμβάντα καλείται να τα διαχειριστεί η ΕΛΑΣ» σχολιάζει ο κ. Τάσιος.

40001202_519185531859914_4214459263612878848_n.jpg

Η Αστυνομική δύναμη της Χαλκιδικής

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής ανήκουν διοικητικά επτά Αστυνομικά Τμήματα (1 από τα οποία αστυνομεύει την Αθωνική Πολιτεία - Άγιο Όρος), δύο Τμήματα Τροχαίας, ένα Τμήμα Ασφάλειας, ένα Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης και ένας Αστυνομικός Σταθμός.

Επίσης λειτουργεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα (Κ.Α.Μ) και δύο (2) Τοπικοί Αστυνόμοι στις Κοινότητες Χανιώτης και Γαλάτιστας.

Σε κάθε 24ωρο διατίθενται από το σύνολο των αστυνομικών Υπηρεσιών περίπου 45-50 εποχούμενες περιπολίες σε όλο το νομό Χαλκιδικής.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο συγκροτούνται καθημερινά μικτά συνεργεία ελέγχων από τα περιπολικά των αστυνομικών Τμημάτων, της Τροχαίας της Ασφάλειας και του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης.

Ειδικές επιχειρησιακές ομάδες (Ο.Π.Κ.Ε., ΔΙ.ΑΣ.), εφαρμόζουν ειδικό σχέδιο πρόληψης εγκληματικότητας και παραβατικότητας, πραγματοποιώντας ελέγχους σε περιοχές όπου παρατηρούνται κυρίως κλοπές και άλλες παραβατικές συμπεριφορές.

39952719_2142042972720773_4379794240125796352_n.jpg

Αύξηση της αστυνομικής δύναμης κατά την καλοκαιρινή περίοδο

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής με αστυνομικό προσωπικό υλοποιήθηκε ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου. Με βάση αυτόν, η Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής ενισχύθηκε με αστυνομικούς από Υπηρεσίες κυρίως της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και με δόκιμους αστυφύλακες.

Οι αστυνομικοί που ενισχύουν τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής τοποθετούνται σε όλες σχεδόν τις Υπηρεσίες, κυρίως όμως στα Αστυνομικά Τμήματα Κασσανδρείας, Σιθωνίας και Καλλικράτειας, καθόσον οι περιοχές που αστυνομεύουν παρουσιάζουν αυξημένη τουριστική κίνηση την καλοκαιρινή περίοδο.

Το «σχέδιο δράσης» της καλοκαιρινής σεζόν θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και η Αστυνομική Διεύθυνση θα «κάνει ταμείο» για να διατηρήσει όσες από τις δράσεις κρίθηκαν επιτυχημένες αλλά και να επανασχεδιάσει όσες αποδείχτηκαν λιγότερο αποτελεσματικές.

www.thestival.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis