Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:14 | 25/05/2019

Η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει αυστηρά μέτρα κατά της ρύπανσης από πλαστικά, με το Συμβούλιο να εγκίρνιε σήμερα οδηγία με την οποία επιβάλλονται νέοι περιορισμοί για ορισμένα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης.

[custom:google-ads]

Η σημερινή έγκριση των νέων κανόνων και τυπικά από το Συμβούλιο αποτελεί το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας.

Η οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης βασίζεται στην ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία για τα απόβλητα και προχωρά ακόμη παραπέρα, προβλέποντας αυστηρότερους κανόνες για τα προϊόντα και τις συσκευασίες που συγκαταλέγονται στις δέκα συνηθέστερες κατηγορίες απορριμάτων στις ευρωπαϊκές ακτές. Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν τη χρήση ορισμένων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης για τα οποία υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Επιπλέον, θεσπίζονται ειδικά μέτρα για να μειωθεί η χρήση των πλαστικών προϊόντων που καταλήγουν συχνότερα ως απορρίμματα στο περιβάλλον.

Τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης κατασκευάζονται πλήρως ή εν μέρει από πλαστικές ύλες και συνήθως προορίζονται να χρησιμοποιηθούν μία μόνο φορά ή για περιορισμένο χρονικό διάστημα προτού πεταχτούν στα σκουπίδια. Ένας από τους κύριους σκοπούς της οδηγίας είναι να μειωθεί η ποσότητα των πλαστικών αποβλήτων που δημιουργούμε. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα πλαστικά πιάτα, τα μαχαιροπήρουνα, τα καλαμάκια, οι πλαστικοί ράβδοι στήριξης μπαλονιών και οι ωτοκαθαριστές θα απαγορευθούν από το 2021.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να επιτύχουν μέχρι το 2029 το στόχο συλλογής 90% για τις πλαστικές φιάλες, οι οποίες θα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένο περιεχόμενο μέχρι το 2025 και 30% μέχρι το 2030.

Ιστορικό

Η Επιτροπή υπέβαλε την πρόταση οδηγίας το Μάιο του 2018. Το Συμβούλιο ενέκρινε τη θέση του στις 31 Οκτωβρίου 2018. Οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισαν στις 6 Νοεμβρίου 2018 και κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία στις 19 Δεκεμβρίου 2018, η οποία επιβεβαιώθηκε από τους πρέσβεις των κρατών μελών στην ΕΕ στις 18 Ιανουαρίου 2019.

Η σημερινή έγκριση των νέων κανόνων και τυπικά από το Συμβούλιο αποτελεί το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας.

Πηγή: consilium.europa.eulawspot.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis