Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:09 | 16/09/2015

Επρεπε να φτάσει ένα βήμα πριν από τον θάνατο τουλάχιστον ένας πυροσβέστης και να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε τέσσερις αξιωματικούς για να εκδώσει το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος νέα εγκύκλιο για τις αναπνευστικές συσκευές, μετά τη συνταρακτική αποκάλυψη της «Espresso» για τις μάσκες-τοξικές βόμβες.

ΑΠΟ ΤΗ
ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

Μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε τέσσερις αξιωματικούς της Πυροσβεστικής για την υπόθεση του αρχιπυροσβέστη Χριστόφα Τζαναβάρη, ο οποίος λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια άσκησης στην Κρήτη τον Δεκέμβριο του 2012, 

εκδόθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου από τη Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης και Υποδομών του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος η εγκύκλιος διαταγή υπ' αριθμόν 117, με θέμα «Περί μέσων ατομικής προστασίας». Πέρασαν 45 χρόνια για να εκδοθεί νέα εγκύκλιος. Πριν από αυτήν ίσχυε η εγκύκλιος 32, η οποία -όπως είχε αποκαλύψει η «Espresso»- είχε εκδοθεί το 1970! Η νέα επιχειρεί να επικαιροποιήσει το σύστημα συντήρησης των «μέσων ατομικής προστασίας» και κυρίως των αναπνευστικών συσκευών και των αποσυμπιεστών πλήρωσής τους. Το πρόβλημα με τις συσκευές επισήμαινε και η διαταγή του 1997, στην παράγραφο 2.5 της οποίας το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής αναγνώριζε ότι «κατά τον τελευταίο έλεγχο των φιαλών που διενεργήθηκε βρέθηκαν πολλές φιάλες με εκτεταμένη εσωτερική διάβρωση». 

«Φοβούνται»

Η επί τρία χρόνια έρευνα του Χριστόφα Τζαναβάρη έδειξε ότι «η πλήρωση των φιαλών γίνεται μέσα στα γκαράζ των υπηρεσιών και δίπλα στην κηροζίνη στους σταθμούς των αεροδρομίων (εκτός του αεροδρομίου της Αθήνας, που είναι η μοναδική υπηρεσία στην Ελλάδα η οποία πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας!), με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Οπως λέει ο Χριστόφας Τζαναβάρης: «Επρεπε να πάθω ό,τι έπαθα ώστε να αναγκαστούν να βγάλουν αυτή την εγκύκλιο, όχι για να προστατευτούν οι συνάδελφοί τους, γιατί αν ήταν έτσι, θα την έβγαζαν από τότε που κατάλαβαν τι γίνεται με τις αναφορές που είχα κάνει το 2013. Την έβγαλαν τώρα γιατί φοβούνται, διότι τρίζουν οι καρέκλες τους».

http://www.espressonews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis