ΕΔΕ από το υπουργείο Πολιτισμού για το “Τζόκερ”

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ
ΕΔΕ από το υπουργείο Πολιτισμού για το “Τζόκερ”

Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού για τους ελέγχους που έγιναν σε κινηματογραφικές αίθουσες, όπου προβαλλόταν η ταινία “Τζόκερ”, προκαλώντας σάλο και θύελλα αντιδράσεων.

Αντικείμενο της ΕΔΕ θα είναι να διαπιστωθεί εάν οι δύο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, που είναι μέλη γνωμοδοτικών επιτροπών για την κατάταξη των κινηματογραφικών ταινιών ως κατάλληλες ή ακατάλληλες, έδρασαν αυτοβούλως, χωρίς δηλαδή να ενημερώσουν την υπηρεσιακή τους ιεραρχία.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, ο γενικός γραμματέας ερωτήθηκε για το εάν η γενική διευθύντρια της αρμόδιας υπηρεσίας ήταν ενήμερη. Ο ίδιος απάντησε ότι έπειτα από επικοινωνία που είχε μαζί της, εκείνη αρνήθηκε ότι είχε ενημερωθεί από τις δύο υπαλλήλους για τον έλεγχο της παρουσίας ανηλίκων στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη καταδίκασε απερίφραστα τον χειρισμό της υπόθεσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έλεγχος δεν σημαίνει πως φωνάζουμε τις δυνάμεις καταστολής, προκαλώντας τέτοια προβλήματα σε ανήλικους και τις οικογένειές τους. Η υπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι οι δύο υπάλληλοι υπερέβησαν το όριο των αρμοδιοτήτων τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εξάλλου, η πληροφορία ότι την υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού προσέγγισαν προσωπικά από εταιρεία διανομής κινηματογραφικών ταινιών, λέγοντας ότι υπάρχει έλλειψη ελέγχου στις κινηματογραφικές αίθουσες που προβάλλουν την εν λόγω ταινία. Έπειτα από αυτή την καταγγελία, η υπάλληλος έκανε τον έλεγχο στο Mall, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Τι λέει ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου
 

Σε έξαλλη κατάσταση ήταν ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου Αελλώ για το ντου των αστυνομικών στην ταινία του Τζόκερ (Joker).

O ιδιοκτήτης του κινηματογράφου Αελλώ, Παναγιώτης Τσακαλάκης, μιλώντας στον Realfm τόνισε ότι «έφεραν 50 αστυνομικούς για να ελέγξουν ένα ανήλικο; Στο ΑΕΛΛΩ ήρθαν μία μηχανή της αστυνομίας με δύο άτομα, μετά άλλες 15 μηχανές με δύο άτομα και ένα περιπολικό. Μπαίναν μέσα και τρομοκρατήθηκε ο κόσμος. Υπήρχαν και μικρά παιδιά που έβλεπαν άλλα έργα και έβλεπαν τα πιστόλια και τα κουμπούρια να μπαινοβγαίνουν στους κινηματογράφους».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θέλουν να μας πάνε καμία πενηνταριά χρόνια προς τα πίσω απ' ότι φαίνεται. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει κριθεί κατάλληλο από τις ηλικίες 12, 14 και 15 χρονών. Στην Ελλάδα κρίθηκε από 18. Εμείς στο ταμπλό μας και στο ταμείο μας γράφουμε ότι είναι από 18, το λέμε και στους πελάτες μας. Ο νόμος μας υποχρεώνει να έχουμε τη σήμανση.

Το 12χρονο δεν μπαίνει μέσα, μιλάμε για παιδιά 17 και 16 ετών που δεν φαίνονται, τους ζητάς ταυτότητα και σου λένε δεν την έχω μαζί μου. Τι να κάνουμε εμείς; Τη στιγμή που είναι μαζί με τους γονείς τους, τι πρέπει να κάνουμε, να μαλώσουμε με τους γονείς;».

Ερωτηθείς αν οι αστυνομικοί του είπαν «σταμάτησε την προβολή και άναψε τα φώτα», ο κ. Τσακαλάκης απάντησε καταφατικά. «Φυσικά, εκτός διαλείμματος».

Πηγή: enikos.gr, newsbeast.gr