Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:29 | 06/11/2019

Το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου φαίνεται πως έχει θέσει ως προτεραιότητά του την άμεση βελτίωση και ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, με νέες πρωτοβουλίες αλλά και ενέργειες που θα αναβαθμίσουν σε μεγάλο βαθμό την Εθνική Φρουρά.

Με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ να «τρέχουν» και την τουρκική προκλητικότητα να εντείνεται, η Κύπρος προχωρά στον προγραμματισμό δραστηριοτήτων που θα αναβαθμίσουν την Εθνική Φρουρά.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, το Υπουργείο Άμυνας αποφασίζει για την δημιουργία ειδικών δράσεων που θα στοχεύουν στην έρευνα και στην ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων, με τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, από το βήμα της κυπριακής Βουλή, να ανακοινώνει τα βήματα αυτά.

Οι δράσεις για την Εθνική Φρουρά

Ειδικότερα, ο ίδιος έκανε λόγο για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς με τις εξής διαδικασίες:

  • Δημιουργία δικτύου συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Άμυνας, ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας και επιχειρήσεων με απώτερο σκοπό την ίδρυση ενός καινοτόμου και τεχνολογικά πρωτοπόρου τομέα αμυντικής βιομηχανίας, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών με αντίστοιχες κοινοπραξίες κρατών μελών της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Άμυνας προχώρησε στην υλοποίηση της δράσης «ΑΘΗΝΑ – 2019», καλώντας τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και τις καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας να συμβάλουν στην ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Φ. μέσω της επιστημονικής γνώσης, έρευνας και καινοτομίας.

Όπως είναι, για παράδειγμα, η ανάπτυξη μη επανδρωμένων οχημάτων και αεροσκαφών, η ανάπτυξη συστημάτων που εξομοιώνουν πεδία ενδιαφέροντος της Ε.Φ. (επιχειρήσεων, ασκήσεων, εκπαιδεύσεως), όπως και η ανάπτυξη συστήματος, εξοπλισμού και λογισμικού, που θα ενισχύει και θα συμπληρώνει τις δυνατότητες επιτήρησης της Ε.Φ. (ξηρά/θάλασσα/αέρα).Στο πλαίσιο της δράσης «ΑΘΗΝΑ – 2019» θα προκριθούν δύο έργα.

Τα έργα αυτά συγχρηματοδοτούνται από το υπουργείο Άμυνας και τους συμμετέχοντες φορείς. Η μέγιστη συνολική χρηματοδότηση ανά έργο από το υπουργείο ανέρχεται στις €450.000. Το ποσοστό συγχρηματοδότησης του υπουργείου επί του συνολικού προϋπολογισμού έργου μπορεί να ανέλθει μέχρι το 85%.

  • Συμμετοχή του υπουργείου Άμυνας στην Επιτροπή Συντονιστών Έρευνας & Καινοτομίας. Πρώτη δράση της Επιτροπής ήταν η παρουσίαση δύο εισηγήσεων για προτεραιότητες, πρωτοβουλίες ή δράσεις που σχετίζονται με δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας και θα μπορούσαν να ενταχθούν σε έναν οδικό χάρτη υλοποίησης.

Οι προτάσεις του υπουργείου Άμυνας αφορούν στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, κυβερνοάμυνας-κυβερνοεπίθεσης, καθώς και στην ανάπτυξη ενός Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Πληροφοριών Εθνικής Ασφαλείας, στο οποίο θα υποβάλλονται και θα συλλέγονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν θέματα εθνικής ασφάλειας από όλες τις κρατικές υπηρεσίες και πηγές.

  • Συμμετοχή του υπουργείου Άμυνας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων και τεχνολογίας σε συνεργασία με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Τα προγράμματα αυτά αναπτύσσονται στο πλαίσιο διαφόρων δράσεων της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία Άμυνας (PESCO), το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης (EDIDP) και τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

Ενδεικτικά αναφέρεται η συμμετοχή του υπουργείου Άμυνας σε έξι συγκεκριμένες δράσεις για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης στις οποίες συμμετέχουν κυπριακές επιχειρήσεις και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου.

Οι συμμετοχές υποβλήθηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 στην αρμόδια Επιτροπή προκειμένου να αξιολογηθούν και, εάν γίνουν δεκτές, θα χρηματοδοτηθούν σε ποσοστό που ανέρχεται στο 80% του συνολικού κόστους. Για τέσσερις από τις δράσεις αυτές συντονίστρια χώρα είναι η Ελλάδα, ενώ για τις υπόλοιπες δύο δράσεις, η Γαλλία και η Ιταλία.

Στο έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή εν όψει της αυριανής συζήτησης του προϋπολογισμού του υπουργείου του για το έτος 2020, ο κ. Σάββας Αγγγελίδης τονίζει την αναβάθμιση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ, η οποία ενισχύεται, όπως αναφέρει, με την τοποθέτηση στρατιωτικού ακόλουθου στην Ουάσινγκτον.

Πηγή: Philenewsonalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis