Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:02 | 03/03/2016

«Μέρκελ βοήθησέ μας», «Ανοίξτε τα σύνορα», «Βοηθήστε τα παιδιά μας» ήταν μερικά που από τα συνθήματα, γραμμένα στα αγγλικά σε πλακάτ, που κράδαιναν το πρωί δεκάδες πρόσφυγες κατά τη διαμαρτυρία τους, πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή, στην Ειδομένη.

Από νωρίς το πρωί, μη γνωρίζοντας άλλο μέσο πίεσης, περίπου 200 πρόσφυγες κάθισαν μαζί με τις οικογένειές τους πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή, φωνάζοντας συνθήματα και αποκόβοντας τη κυκλοφορία των εμπορικών αμαξοστοιχιών.

«Θέλουμε απλά να περάσουμε», «Φύγαμε από πόλεμο και θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον», «Είμαστε μέρες εδώ και πεινάμε» έλεγαν, κρατώντας στην αγκαλιά τους μικρά παιδιά.

Διάχυτη παντού η απελπισία στον καταυλισμό που έχει μετατραπεί σε «αποθήκη» περισσότερων από 10.000 ψυχών, οδηγεί σε συνεχείς εντάσεις που εκπορεύονται από την πολυήμερη αναμονή, σε άθλιες συνθήκες, δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Εικόνες συνηθισμένες πλέον στον καταυλισμό, είναι οι ατελείωτες ουρές για το οτιδήποτε, αφού συρρέουν συνεχώς εκατοντάδες άτομα που φτάνουν στο σημείο είτε με τα πόδια είτε με ταξί. Φυσικά, η μεγαλύτερη ουρά σχηματίζεται μπροστά από τον χώρο της Praksis, όπου γίνεται και η διανομή φαγητού που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σάντουιτς με τυρί και μαρούλι και ένα μπουκάλι νερό. Καθημερινά, τα μέλη της ΜΚΟ μοιράζουν μέχρι και 30.000 σάντουιτς, όπως και φρούτα που προέρχονται από δωρεές. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει μεγάλη ανάγκη από βρεφικές τροφές και γάλατα για τα πάμπολλα ταλαιπωρημένα μωρά και παιδάκια που υποφέρουν από ιώσεις και υψηλούς πυρετούς.

Το μαγικό χαρτάκι με τον αριθμό προτεραιότητας

Τεράστια ουρά υπήρχε σήμερα και μπροστά στις εγκαταστάσεις της ελληνικής αστυνομίας προκειμένου οι «νεοφερμένοι» να σφραγίσουν τα χαρτιά τους και να διορθωθούν κάποια λάθη στα υπηρεσιακά σημειώματα που έχουν πάρει από τα νησιά. Οσο για το «μαγικό» χαρτάκι με τη σειρά προτεραιότητας στη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη, το μεσημέρι έφτανε στο νούμερο 286 και αφορά κάθε φορά ένα γκρουπ ατόμων που μπορεί να αποτελείται από 4 έως 50 άτομα! Ενδεικτικό της αργής ροής διέλευσης, είναι το γεγονός ότι σήμερα οι Ελληνες αστυνομικοί καλούσαν να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη, τους πρόσφυγες με αριθμό γκρουπ από 50-65! Μάλιστα, πολλές φορές, η σειρά δεν ακολουθείται αφού παρεισφρύουν στα γκρουπ πρόσφυγες με άλλους αριθμούς ενώ προτεραιότητα δίνεται σε οικογένειες με μωρά και άτομα με εδικές ανάγκες.

Οι συνθήκες υγιεινής χειροτερεύουν κάθε μέρα καθώς ο σχεδιασμός του καταυλισμού έγινε για την προσωρινή φιλοξενία 2000-2500 ανθρώπων, αριθμός που όμως, εδώ και βδομάδες, έχει ξεπερασθεί.



http://www.iefimerida.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis