Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:44 | 22/08/2015

Στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ όπου χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν στην γειτονική χώρα ακόμα κι αν χρειαστεί να δώσουν «μάχη» σώμα μα σώμα με την αστυνομία και τον στρατό.

 

 

Παιδιά ποδοπατιούνται, γυναίκες κλαίνε, άνδρες κουβαλούν τα μωρά. H Ειδομένη της ελληνοσκοπιανής μεθορίου έχει γίνει no man' s land. Εκεί καθημερινά εκτυλίσσονται σκηνές απελπισίας και βίας με τους σκοπιανούς συνοριοφύλακες να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα την Παρασκευή τραυματίζοντας δέκα πρόσφυγες.

 

 

Στα σύνορα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 5000 άτομα και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την συνοριακή ζώνη με την Ελλάδα και τη Σερβία ενώ έχει σταλεί στην περιοχή ο στρατός. Δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένας αυτοσχέδιος καταυλισμός. Όσοι έχουν σκηνές, τις έχουν στήσει στα χωράφια κατά μήκος των συνόρων, άλλοι έχουν βρει καταφύγιο στον σιδηροδρομικό σταθμό και εκατοντάδες κατακλύζουν τα καφενεία του χωριού, αναζητώντας νερό, πρίζες να φορτίσουν τα κινητά τους και πρόσβαση σε wi-fi.

 

 

Από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής οι μετανάστες μεταβαίνουν στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με τη Σερβία, και από εκεί, μέσω Βελιγραδίου -όπου τα πάρκα έχουν μετατραπεί σε απέραντους καταυλισμούς-, οι περισσότεροι κατευθύνονται προς την Ουγγαρία, με σκοπό να φτάσουν στη Γερμανία ή σε κάποια άλλη χώρα της κεντρικής και της δυτικής Ευρώπης. Η κυβέρνηση, όμως, του Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία ενισχύει με χιλιάδες αστυνομικούς τα σύνορα της και κατασκευάζει φράκτη. Στρατό στέλνει στα σύνορά της και η Βουλγαρία.

 

 

Ολοι έχουν έρθει από την Τουρκία, από τη Σμύρνη Από εκεί αναχωρούν τα λεωφορεία των δουλεμπόρων με προορισμό τις ακτές-περάσματα, φορτωμένα με Σύρους, Σομαλούς, Αφγανούς, Ιρακινούς. Τις νύχτες περνούν απέναντι στη Λέσβο και την Κω και από εκεί με τα πλοία στον Πειραιά για να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη και να προωθηθούν προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη.

 

 

http://www.thetoc.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis