Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:29 | 18/01/2017

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών έχει μπει το σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού μετά τις επιστολές-φωτιά της πρώην διευθύντριας των φυλακών Χαραλαμπίας Κουτσομιχάλη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τον Δεκέμβριο του 2015.

Από τις επιστολές, οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση του zougla.gr, προκύπτει ότι οι πιο γνωστές φυλακές της χώρας έχουν μετατραπεί σε παραμάγαζο εγκληματικότητας και διακίνησης ναρκωτικών με αποτέλεσμα το προσωπικό να φοβάται για τη ζωή του και ως εκ τούτου να αδυνατεί να επιτελέσει ορθά το καθήκον του.

Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί το σημείο στο οποίο η πρώην διευθύντρια περιγράφει τις «παροχές» που απολαμβάνουν οι vip κρατούμενοι του καταστήματος καθώς και τα «πάρε-δώσε» μεταξύ υπαλλήλων και δικηγόρων τροφίμων.

Αναλυτικά:

Όπως περιγράφει η πρώην διευθύντρια σε επιστολή που απέστειλε τον Ιουνίο του 2015 στο

Yπουργείο Δικαιοσύνης: «Καθημερινά διαπιστώνουμε πως εξακολουθούν να εμφανίζονται δυσάρεστα φαινόμενα και καταστάσεις, τα οποία προσβάλουν και θίγουν βάναυσα το σωφρονιστικό μας σύστημα, το κύρος της υπηρεσίας κι εμένα προσωπικά ως άνθρωπο και ως υπάλληλο-υπεύθυνο για την λειτουργία του καταστήματος.

»Εξακολουθεί ανεξέλεγκτη η κατοχή και χρήση εκ μέρους των κρατουμένων απαγορευμένων ειδών και κυρίως κινητών τηλεφώνων τελευταίας μάλιστα τεχνολογίας με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, ναρκωτικών ουσιών, αυτοσχέδιων μαχαιριών, αυτοσχέδιων οινοπνευματωδών κλπ.».

Εκβίαση και κακοποίηση κρατουμένων

Όσα αναφέρονται δε για τις συνθήκες κράτησης και τη ζωή των τροφίμων εν γένει προκαλούν σοκ.

Ειδικότερα, η κυρία Κουτσομιχάλη καταγγέλλει ότι μεταξύ των κρατουμένων εμφανίζονται καθημερινά φαινόμενα εκβίασης και κακοποίησης.

«Καθημερινά γινόμαστε δέκτες αιτημάτων κρατουμένων για μετακίνηση σε άλλη πτέρυγα ή για παροχή προστασίας της σωματικής τους ακεραιότητας. Επίσης καθημερινά εμφανίζονται κρατούμενοι στο ιατρείο με σημάδια κακοποίησης τα οποία οι ίδιοι αποδίδουν σε αυτοτραυματισμό ή ατύχημα φοβούμενοι αντεκδίκηση εκ μέρους των δραστών. Δυστυχώς το φαινόμενο δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί δραστικά αφ’ ενός γιατί σχεδόν πάντα τα θύματα αρνούνται να κατονομάσουν τους δράστες, αφ’ ετέρου γιατί ο έλεγχος όσων διαδραματίζονται εντός της πτέρυγας είναι αδύνατος με την παρουσία ενός ή δύο υπαλλήλων» σημειώνεται στην επιστολή.

Υπό καθεστώς τρόμου οι υπάλληλοι

Εκτός όμως από τους κρατούμενους, σε δεινή θέση βρίσκονται και οι υπάλληλοι του καταστήματος, οι οποίοι αναγκάζονται να λειτουργούν υπό καθεστώς φόβου.

Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει η πρώην διευθύντρια, οι εξαιρετικά επικίνδυνοι κρατούμενοι και οι εμφανιζόμενοι ως «αρχηγοί» εγκληματικών οργανώσεων απειλούν τόσο τους εργαζομένους όσο και τα συγγενικά τους πρόσωπα.

«Οι κρατούμενοι, κυρίως αυτών των κατηγοριών, με τις απειλές τους αλλά και με τη δράση τους (δολοφονίες, απόπειρες δολοφονίας, σωματικές βλάβες, βομβιστικές επιθέσεις κλπ) σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων έχουν δημιουργήσει κλίμα τρόμου στο προσωπικό, το οποίο προκειμένου να μην έρθει σε ρήξεις και αντιπαραθέσεις μαζί τους όταν ασκεί τα καθήκοντά του, είτε υποχωρεί σε απαιτήσεις τους είτε παραλείπει να ασκήσει τα καθήκοντά του με την δέουσα επιμέλεια.

»Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το φαινόμενο το προσωπικό να εκτελεί τα καθήκοντά του σε καθεστώς τρόμου ολίγων “ισχυρών” οι οποίοι, όπως κατά καιρούς προκύπτει από αστυνομικές και δικαστικές έρευνες, εξακολουθούν την εγκληματική και τρομοκρατική τους δράση και μέσα από τη φυλακή» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε την συνέχεια στο zougla.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis