Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 13/02/2018

Πρόταση για τη δημιουργία πέμπτου κλάδου στο Λύκειο, τον οποίο θα ακολουθούν οι μαθητές που θα επιθυμούν να εισαχθούν σε στρατιωτικές σχολές, κατέθεσε το υπουργείο Άμυνας, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας στην εκδήλωση για τα 190 χρόνια λειτουργίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ παρέστησαν στην εκδήλωση για τα 190 χρόνια λειτουργίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της σχολής, στη Βάρη Αττικής.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι ιδιαίτερη τιμή, χαρά και ικανοποίηση, η ευκαιρία να βρίσκομαι μαζί με τους σπουδαστές και το προσωπικό της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, μιας Σχολής που προσφέρει ένα ομολογουμένως εθνικό έργο.

Υποκλίνομαι με σεβασμό στην πολεμική της σημαία και αποτίω φόρο τιμής στους αθάνατους νεκρούς μας, Αξιωματικούς και Ευέλπιδες, που θυσιάστηκαν ηρωικά στα πεδία των μαχών, τιμώντας τον αέναο όρκο-υπόσχεση των Ελλήνων «Ού καταισχυνώ τα όπλα τα ιερά… Την πατρίδα δε ουκ ελάσσω παραδώσω…».

Χαιρετίζω τους σπουδαστές αδελφούς μας από την Κύπρο, καθώς και σπουδαστές από την Αλβανία, την Αρμενία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία, το Μαυροβούνιο, την Ιορδανία, τη Μολδαβία, τη Νιγηρία και τη Σενεγάλη. Θέλω να ξέρουν ότι τους θεωρούμε ως μόνιμους πρέσβεις φιλίας της Ελλάδας στη χώρα τους.

Αυτή είναι μια άλλη δύναμη της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και θέλω να μοιραστώ μαζί σας την τελευταία μου επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία, όπου απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων τραγούδησαν ελληνικά εμβατήρια, πιστεύοντας βαθιά στις αρχές που μοιράστηκαν με τους Έλληνες συμμαθητές τους.

Τιμάμε σήμερα τα 190 χρόνια της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, του αρχαιότερου Ανώτατου Εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας. Ιδρύθηκε στο Ναύπλιο την 21η Δεκεμβρίου 1828. Ξεκινάμε σήμερα μια χρονιά που θα έχει ως αποκορύφωμα την 21η Δεκεμβρίου αυτού του έτους. Θα προετοιμαστεί μια σειρά μεγάλων εκδηλώσεων για τη Σχολή Ευελπίδων, την ιστορία της και το μέλλον της.

Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αποτέλεσε προσωπικό όραμα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος αντελήφθη από την πρώτη στιγμή την κρίσιμη σημασία για το νεοσύστατο κράτος για ένα Στρατό αποτελούμενο από ανθρώπους με γνώση, αίσθημα ευθύνης, πειθαρχία και εθνικούς στόχους.

Ο πρωτοπόρος κυβερνήτης θέλησε η Σχολή αυτή να αποτελέσει και ένα ναό επιστημών και δημιουργίας.
















Έτσι λοιπόν η Σχολή Ευελπίδων αποτέλεσε το λίκνο της εγχώριας τεχνολογικής ανάπτυξης πέραν της καθαρά στρατιωτικής αποστολής που είναι και το κυρίως έργο της.

Το συνειδητοποιεί κανείς τώρα που το δημιούργημα του Ιωάννη Καποδίστρια συμπληρώνει 190 χρόνια ζωής προσφέροντας στο έθνος χιλιάδες αξιωματικούς που ηγήθηκαν σε δύσκολα χρόνια, των Ενόπλων Δυνάμεων του.

Δεν σταματά όμως στις πολεμικές δραστηριότητες ο καταλυτικός ρόλος της Σχολής. Αρκεί μόνο να σκεφθεί κανείς ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πέρασε και περνά από κάποιες στρατιωτικές μονάδες για να εκπληρώσει τη θητεία του, τίθεται υπό τις διαταγές αξιωματικών, που επιδρούν σε ένα βαθμό στις κατοπινές του επιλογές και στο χαρακτήρα του.

Και εδώ πρέπει να σταθούμε. Στην καλλιέργεια των στρατιωτικών ηγετών, λαμβάνοντας υπόψη ότι το επιχειρησιακό περιβάλλον έχει πλέον μόνο μια σταθερά. Τη συνεχή αλλαγή.

Αυτό σημαίνει ότι ο αξιωματικός που εκπαιδεύουμε σήμερα, ο μελλοντικός αρχηγός του 2050, πρέπει να διαθέτει μια πολυδιάστατη προσωπικότητα. Πέρα από τις πολεμικές αρετές, τη φιλοπατρία, τη σωματική και ψυχική αντοχή, πρέπει να γνωρίζει τα της πολεμικής τέχνης, τη στρατιωτική τεχνολογία, η οποία προηγείται σε όλους τους άλλους τομείς της ζωής, να μπορεί να μελετά διαρκώς το εξελισσόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον, να προσλαμβάνει τα μηνύματά του, να τα προσαρμόζει και να προσαρμόζεται.

Αλλά και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Να υποστηρίζει τις αξίες και το ρόλο για τον οποίο υπάρχει.

Συνεπώς, όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για μια στρατιωτική παιδεία ευρύτατου φάσματος που δεν σταματά με το πέρας της σχολής, ούτε καν με την αποστρατεία, καθώς αργότερα ο αξιωματικός συνεχίζει να προσφέρει έργο στην υπηρεσία και την κοινωνία, μόνο και μόνο με το ήθος, την παρουσία και τη διαχρονική του αξία.










Στο σημείο αυτό θέλω να σας ανακοινώσω ότι με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα κάνουμε μία προσπάθεια και ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε να αλλάξει ο τρόπος εισόδου στη Σχολή Ευελπίδων και στις στρατιωτικές σχολές. Έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας να υπάρξει πέμπτος κλάδος κατά τη διάρκεια των σπουδών στο Λύκειο όπου όποιος τον επιλέγει θα πρέπει να έχει ως μόνη επιδίωξη την είσοδό του στις στρατιωτικές σχολές. Δηλαδή, να είναι αποκλειστική του επιλογή η στρατιωτική του θητεία και εξέλιξη μέσα από τις σχολές των αξιωματικών και των υπαξιωματικών

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τσάτσος έγραψε μεταξύ άλλων για την αποστολή του Έλληνα Αξιωματικού, ένα κείμενο που σας προτρέπω να μελετήσετε:

«Η δουλειά του αξιωματικού είναι η τίμια αγωγή προς ελευθερία˙ αυτή που κάνει τον απλό άνθρωπο του βουνού και του νησιού, έναν ελεύθερο πολίτη μιας αληθινής δημοκρατίας… εσύ θα βοηθήσης στο πλάσιμο ελευθέρων ανθρώπων, ανθρώπων που ελεύθερα σκέπτονται και εκφράζονται και δρουν μέσα στα ευρύτατα πλαίσια ενός δίκαιου νόμου… Έτσι ο στρατός διδάσκει τον πολίτη. Τον διδάσκει και στο ηθικό πεδίο, ώστε να μπορεί να συλλάβη τα κοινωνικά του καθήκοντα, τον ορθό τρόπο ζωής που εξασφαλίζει την ελευθερία και την ανθρωπιά στις ανθρώπινες σχέσεις….».

Αναφερόμαστε σε μια διαπαιδαγώγηση που δεν διδάσκεται, βιώνεται, θέλει χρόνο και περνά από γενιά σε γενιά και μετατρέπεται σε ζωντανή παράδοση.






Αγαπητοί και αγαπητές Ευέλπιδες,

Αποτελείτε μέρος του καλύτερου υλικού στο οποίο μπορεί να επενδύσει η χώρα μας. Όλοι σας διαγωνιστήκατε και επιτύχατε υψηλές βαθμολογίες για την εισαγωγή σας στη Σχολή.

Το μεγαλύτερο ποσοστό από εσάς είχε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπιδων σε υψηλή προτίμηση.

Θα μπορούσατε να πάτε σε οποιαδήποτε άλλη σχολή και όμως επιλέξατε να γίνετε αξιωματικοί. Επιλέξατε να βάλετε την τιμημένη στολή του στρατιωτικού και να υπηρετήσετε την ύψιστη αποστολή της προάσπισης της ελευθερίας και της κυριαρχίας της πατρίδας, με ευπρέπεια, θάρρος, και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Είμαι βέβαιος ότι η επιλογή σας υπήρξε καρπός ώριμης σκέψης. Η φοίτησή σας στη Σχολή, θα είναι σταθμός στη ζωή σας. Ορόσημο για τη σταδιοδρομία και την επαγγελματική σας καταξίωση.

Το λειτούργημα του Στρατιωτικού θα σας δημιουργήσει ένα υπέροχο συναίσθημα. Την ύψιστη ηθική ικανοποίηση, την οποία αισθάνονται μόνο όσοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Πατρίδα.

Σας καλώ να κάνετε πράξη και να καλλιεργήσετε το αγνό στρατιωτικό πνεύμα. Αντλήστε από τη δεξαμενή των αρετών του Ελληνισμού και τηρήστε απαρέγκλιτα τους κανόνες της ενσυνείδητης πειθαρχίας.

Η διαδρομή δεν θα είναι εύκολη. Θα κληθείτε να αναλάβετε πρωτοβουλίες, να επιδείξετε υπευθυνότητα, πειθαρχία, αξιοπρέπεια, πίστη στο καθήκον και ηγετικές ικανότητες. Αντιμετωπίστε όλες τις προκλήσεις ως ευκαιρία για να ανακαλύψετε τις ψυχικές, πνευματικές και σωματικές σας δυνάμεις.

Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε πλήρως στις υψηλές απαιτήσεις, αλλά και στις μεγάλες προσδοκίες που εναποθέτει σε εσάς η πατρίδα.

Ευέλπιδες, στον όρκο που δίνετε, ορκίζεστε να υπηρετείτε με πίστη και αφοσίωση και να εκτελείτε τις εντολές των ανωτέρων σας άνευ αντιλογίας.

Αλλά υπάρχει μία εντολή, μία διαταγή, η οποία δεν αλλάζει ποτέ. Οι Υπουργοί και οι Αρχηγοί έρχονται και παρέρχονται και η εντολή είναι αυτή που ακούτε όταν παραλαμβάνετε οι Ευέλπιδες τη σημαία.

Κατά την παράδοση και παραλαβή της σημαίας, σας λέει να τηρείτε τους γραπτούς και τους άγραφους νόμους της Σχολής.

Είναι στα δικά σας χέρια η παράδοση της Σχολής. Και να ξέρετε ότι αυτό το καθήκον είναι ύψιστο.

Σήμερα είναι εδώ παρόντες οι Αρχηγοί σας. Είναι εδώ παρόντες απόφοιτοι της Σχολής που φέρουν το βαθμό του Στρατηγού, του Υποστράτηγου, του Αντιστράτηγου. Όλοι πέρασαν από αυτή τη Σχολή, έχοντας παραλάβει και παραδώσει αυτή τη διαταγή.

Κλείνοντας, θέλω να δανειστώ κάποιες φράσεις από το δοκίμιο που όλοι εσείς γνωρίζετε, το γράμμα του Παύλου Μελά:
«Η ζωή είναι πόλεμος και χρέος σου η νίκη, πολέμα για τα ιδανικά σου, για τα ελληνικά ιδανικά του ανθρωπισμού. Νεαρέ εύελπι να επιμένεις πάντα στο σκοπό σου και τα όνειρά σου»

Σας ευχαριστώ πολύ»

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis