Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:59 | 09/03/2015

Οι παθογένειες και τα προβλήματα του ελληνικού συστήματος Δικαιοσύνης αποτυπώνονται στην ετήσια μελέτη για την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα και την ανεξαρτησία των φορέων απονομής Δικαιοσύνης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ελληνικά δικαστήρια χρειάζονταν περίπου 650 ημέρες το 2013 προκειμένου να επιλύσουν αστικές, εμπορικές και διοικητικές υποθέσεις, έναντι περίπου 500 ημερών το 2012. Η επίδοση του 2013, αποτελεί και την τρίτη χειρότερη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω από τη Μάλτα και την Πορτογαλία.

Κακές είναι οι επιδόσεις των ελληνικών δικαστηρίων και σε ό,τι αφορά την επίλυση διαφορών μεταξύ επιχειρήσεων αλλά και εμπορικών υποθέσεων. Είναι ενδεικτικό ότι το 2013, ο χρόνος που απαιτείτο προκειμένου να βγάλουν απόφαση τα αρμόδια δικαστήρια ήταν 400 ημέρες, επίδοση που είναι η τέταρτη χειρότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω από την Σλοβακία, την Ιταλία την Κύπρο και τη Μάλτα.

Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά την απονομή Δικαιοσύνης για διοικητικές υποθέσεις, καθώς τα ελληνικά δικαστήρια χρειάζονταν σχεδόν τρία χρόνια για να εκδώσουν απόφαση το 2013, έναντι τεσσάρων ετών το 2012 και σχεδόν πεντέμισι ετών το 2010. Μόνο στη Μάλτα σημειώνονται χειρότερες επιδόσεις από ότι στην Ελλάδα το 2013.

Όπως καταγράφει η μελέτη έως και το 2012, περισσότερες ήταν οι αστικές, εμπορικές και διοικητικές υποθέσεις ετησίως κατέληγαν για εκδίκαση στα δικαστήρια από αυτές που επιλύονταν, επίδοση που το 2012 ήταν η χειρότερη στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα όμως, κατέχει και με μεγάλη διαφορά, το μεγαλύτερο αριθμό εκκρεμών διοικητικών υποθέσεων ανά 100 κατοίκους. Σύμφωνα με την μελέτη, το 2013 περισσότερες από τρεις υποθέσεις ανά 100 κατοίκους βρίσκονταν σε εκκρεμότητα.

Σε ό,τι αφορά την εκδίκαση υποθέσεων πτωχευμένων επιχειρήσεων, ο μέσος όρος αναμονής είναι 3,5 χρόνια σύμφωνα με στοιχεία του Ιουνίου 2014. Μόνο η Σλοβακία έχει χειρότερες επιδόσεις από την Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα με μέσο όρο αναμονής τα τέσσερα χρόνια. Μάλιστα στον κλάδο αυτό καταγράφεται σημαντική επιδείνωση καθώς τον Ιούνιο του 2010 ο αντίστοιχος χρόνος ήταν 2 χρόνια.

Αναφορικά με τη χρήση πληροφοριακών τεχνολογικών συστημάτων στα δικαστήρια, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση καθώς, το 2013, λιγότερα από τα μισά ελληνικά δικαστήρια χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα, παρά το γεγονός ότι η χρήση τους μειώνει σημαντικά το χρόνο εκδίκασης υποθέσεων και διευκολύνει την συνεργασία μεταξύ κρατών.

Σε μία από τις τελευταίες θέσεις, σε όλη την Ευρώπη, βρίσκεται η Ελλάδα και στην ηλεκτρονική υποβολή υποθέσεων για εκδίκαση. Κι αυτό διότι μόλις ένα στα τέσσερα δικαστήρια στην Ελλάδα έδινε τη δυνατότητα αυτή το 2013.

Εκτός από την προβληματική λειτουργία των δικαστηρίων, ελλιπής φαίνεται πως είναι και η εκπαίδευση των Ελλήνων δικαστικών λειτουργών σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, λιγότεροι από έναν στους πέντε Έλληνες δικαστές έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα εκπαίδευσης, αριθμός που κατατάσσει τη χώρα σε μία από τις τελευταίες θέσεις το 2014.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis