Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:44 | 19/04/2015

"Με το σύνθημα «θυμούμαι και διεκδικώ» ο Αρμενικός λαός πλαισιώνει τις εκδηλώσεις της 100ης επετείου δηλώνοντας σθεναρά ότι το «πέπλο της λήθης δεν κάλυψε τη φρίκη της μνήμης για τον εκτοπισμό και τον θάνατο 1.500.000 Αρμενίων.

Οι νέες γενιές έσπασαν το τοίχος της σιωπής που ορθώνει η Τουρκική κυβέρνηση και ζητούν από αυτήν επιτακτικά πλέον την αναγνώριση, την επανόρθωση αλλά και τα ιστορικά εδάφη που υφάρπαξε», είπε η Αραξή Απελιάν, από την Οργανωτική Επιτροπή της Εκδήλωσης.

Ο πρέσβης της Αρμενίας Γκακίκ Γκαλαζιάν είπε ότι η ατιμωρησία της γενοκτονίας, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης των ναζιστών για το ολοκαύτωμα των Εβραίων ενώ ακόμη και σήμερα λείπουν από το οπλοστάσιο του διεθνούς δικαίου τα νομικά εργαλεία που θα ενεργοποιήσουν το «ποτέ ξανά».

Η γενοκτονία του 1915, ανέφερε επίσης η κ. Αξελιάν, αυτό το χριστιανικό ολοκαύτωμα στη Νεοτουρκική Οθωμανική Αυτοκρατορία χαρακτηρίστηκε «έγκλημα που δεν καταδικάστηκε και που προοδευτικά το διάδοχο τουρκικό κράτος παραχάραξε την ιστορία με οδυνηρές συνέπειες για τις εναπομείνασες μειονότητες»."

Η ατιμωρησία της γενοκτονίας, πρόσθεσε, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης των ναζιστών για το ολοκαύτωμα των Εβραίων ενώ ακόμη και σήμερα λείπουν από το οπλοστάσιο του διεθνούς δικαίου τα νομικά εργαλεία που θα ενεργοποιήσουν το «ποτέ ξανά».

Η γενοκτονία του 1915, συμπλήρωσε, αυτό το χριστιανικό ολοκαύτωμα στη Νεοτουρκική Οθωμανική Αυτοκρατορία χαρακτηρίστηκε «έγκλημα που δεν καταδικάστηκε και που προοδευτικά το διάδοχο τουρκικό κράτος παραχάραξε την ιστορία με οδυνηρές συνέπειες για τις εναπομείνασες μειονότητες».

Επισημάνθηκε ότι η πολιτική της άρνησης και η ιστορική παραποίηση εκφράστηκε την περασμένη Κυριακή με τις απρεπείς αντιδράσεις Τούρκων αξιωματούχων κατά την παρέμβαση του παρακαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου ο οποίος μιλώντας για την γενοκτονία των Αρμενίων είπε ότι είναι η πρώτη στον 20ο αιώνα, στέλνοντας έτσι μήνυμα στην διεθνή κοινότητα για την βαρβαρότητα των ακραίων Ισλαμιστών που διαπράττεται στην Μέση Ανατολή.

Οι ομιλητές εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους σε κάθε έναν που «έσωσε τότε έστω και έναν Αρμένιο, στις χώρες που έγιναν οι δεύτερη πατρίδα τους, στις 20 χώρες που αναγνώρισαν την γενοκτονία μεταξύ αυτών και την Ελλάδα (1996). Επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο με πρόσφατο ψήφισμά του επιδοκιμάζει την αναγνώριση από ολοένα περισσότερα κράτη - μέλη και καλεί την Τουρκία να πράξει το ίδιο.

Από την Οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης η κ. Αραξή Απελιάν παρουσίασε ως απάντηση στους «εκτελεστές και αρνητές της τουρκικής θηριωδίας 100 χρόνια μετά» την δυναμική Νεοσύστατη Δημοκρατία της Αρμενίας την δραστήρια Διασπορά και τους γενναίους του ελεύθερου Καραμπάγ».

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρειας Αττικής και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή σε κεντρικό κινηματοθέατρο της Αθήνας και ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Παρέστησαν πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες, εκπρόσωποι της Α΄και Β΄βαθμού Αυτοδιοίκησης διπλωμάτες κ.α., μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Παναγιώτης Λαφαζάνης (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης) Παναγιώτης Νικολούδης (Επικρατείας, για την καταπολέμηση της διαφθοράς), ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Μπαλάφας, ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος και εκπρόσωποι των τριών Όπλων, οι υφυπουργοί Νίκος Τόσκας (Άμυνας) και Τέρενς Κουίκ (Επικρατείας για το Συντονισμό Κυβερνητικού Έργου), οι βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη, Κώστας Κατσαφάδος, Πέτρος Μαντούβαλος, Ελένη Γερασιμίδου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης η αντιπεριφερειάρχης Ερμιόνη Κυπριανίδου, ο Ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος και η πρ. Ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, οι πρ. υπουργοί Αναστάσης Νεράτζης και Γιώργος Ρωμαίος, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και Νίκαιας – Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης. Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι των πρεσβειών Γερμανίας, Ρωσίας, Κροατίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Τσεχίας, Εσθονίας και Ιράκ. Εκπρόσωποι κοινοτήτων Ποντιακών, Ασσυριακών κλ.π.

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους.

«Το έγκλημα τούτο που αφάνισε τον Αρμενικό Λαό, ενόσω παραμένει ατιμώρητο κατακρεουργεί την ηθική μας υπόσταση, διατηρεί επιλήψιμες ρωγμές στο διεθνές δίκαιο, ακρωτηριάζει τις αντιστάσεις μας, αφήνει τα μικρά έθνη εκτεθειμένα σε κινδύνους αφανισμού και προάγει τις πολιτικές της βίας και της αυθαιρεσίας, με πρακτικές κατά συρροή δολοφονιών», ανέφερε στην ομιλία της.

«Τιμούμε την Γενοκτονία. Γι αυτό σαν πρόκα πρέπει να καρφώνεται η κάθε λέξη που εκστομίζουμε, σαν πέλεκυς και σαν τσεκούρι πρέπει να μαστιγώνουν τον αέρα οι φράσεις για να χαρακώνονται οι συνειδήσεις και να εγείρονται, για να σημαίνει συναγερμό στις ψυχές των ανθρώπων η πολιτική παράκρουση που επιδιώκει την συνθηκολόγηση και την παραγραφή του εγκλήματος», πρόσθεσε.

«Οι Αρμένιοι φρόντισαν να κρατήσουν άσβεστες τις μνήμες οι οποίες μέσα από το πέρασμα του χρόνου και μέσα από μαρτυρίες έχουν γίνει ιστορικό υλικό που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Και βεβαίως, ο δικός μας πολιτισμός, το ήθος και αρχές μας, δεν επιζητούν εκδίκηση. Διότι η Δημοκρατία τιμωρεί, η Δημοκρατία διδάσκει αλλά δεν εκδικείται. Θέλουμε Ειρήνη, αλλά Ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Δικαιοσύνη και Δικαιοσύνη δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ελευθερία…», τόνισε μεταξύ άλλων η κ.Θεοχάρους.

Πηγή:ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis