Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:17 | 21/12/2015

Ο 49χρονος Αμερικανο-Ιορδανός Rami Najm Ghanem, ο άνθρωπος που φέρεται από τις αμερικανικές αρχές ως ο μεγαλύτερος λαθρέμπορος όπλων, με «πελατεία» τη Χεζμπολάχ, άλλες ένοπλες οργανώσεις της Μέσης Ανατολής και ομάδων στο Ιράκ, Ιράν, Λιβύη και Ουκρανία, εκδίδεται με τη συναίνεση του, την ερχόμενη Τετάρτη, στις ΗΠΑ.

Ήδη δύο αμερικανοί πράκτορες βρίσκονται στη χώρα μας, προκειμένου να κανονίσουν τις τελευταίες διαδικασίες και να συνοδεύσουν τον 49χρονο στις ΗΠΑ. Την περασμένη Τρίτη, ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών εκτέλεσης των αιτημάτων έκδοσης και διεθνών ενταλμάτων σύλληψης, όπου εκδήλωσε με σαφήνεια την πρόθεσή του να παραιτηθεί από όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει στην Ελλάδα και να εκδοθεί άμεσα στις Η.Π.Α., ώστε να παράσχει πλήρεις κι αναλυτικές εξηγήσεις στις αμερικανικές αρχές και να διαλευκάνει τις σε βάρος του κατηγορίες.
Στο παρασκήνιο της πολύκροτης υπόθεσης αποκαλύπτεται ότι το βράδυ  της ημέρας σύλληψης του, στις 8 Δεκεμβρίου, είχε έρθει στη χώρα μας και ο «Μοχάμεντ ο Στρατηγός», ο ιδιοκτήτης της εταιρείας... γενικού εμπορίου Caravana Middle East CME. Έμεινε στο ίδιο πολυτελές ξενοδοχείο που διέμενε και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο 49χρονος Rami Najm Ghanem.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε έρθει και αυτός στη χώρα μας προκειμένου να βοηθήσει στην αγοραπωλησία των πολεμικών τυφεκίων Μ4, όπου διαπραγματεύονταν με τους πράκτορες της NSA, που είχαν εμφανιστεί ως λαθρέμποροι όπλων. Ο «μπροστινός» ιδιοκτήτης φαίνεται να ήταν ο ενδιάμεσος του Ghanem με τις Ιορδανικές στρατιωτικές αρχές. Όταν έμαθε τη σύλληψη του συνεργάτη του έφυγε άμεσα για το Αμμάν της Ιορδανίας.  

Μια ακόμη άγνωστη πτυχή της υπόθεσης είναι η μυστική συνάντηση που είχαν υψηλόβαθμα στελέχη των αμερικανικών αρχών με τον Rami Najm Ghanem, μέσα στα γραφεία του αστυνομικού μεγάρου της Λ. Αλεξάνδρας, λίγο μετά την πρώτη μεταγωγή του στον Εισαγγελέα Εφετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανοί επεσήμαναν στον 49χρονο, πως για αυτούς «είναι πολύτιμος και αν δεχθεί να συνεργαστεί θα διευκολύνει τη θέση του».  Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ανοικτή «πρόταση συνεργασίας», επισημαίνουν έγκυρες  πηγές, προκειμένου ο 49χρονος να καταστεί ένας ελεγχόμενος εσωτερικός  πληροφοριοδότης, με το αμερικανικό ενδιαφέρον να εστιάζεται περισσότερο στις «επαφές» του με... πελάτες στο Ιράν. Ο κατηγορούμενος δήλωνε: «Δεν έχω καμία σχέση με τον ISIS. Ούτε αναζητούσα, ούτε είχα επαφή μαζί τους. Είμαι φανατικά αντίθετος με την δράση τους. Η ιδεολογία μου είναι εντελώς διαφορετική από τις πρακτικές τους. Δεν είμαι υπερπράκτορας, ούτε ο μεγαλύτερος λαθρέμπορος όπλων της Γης».

Ο 49χρονος απαντώντας στις κατηγορίες ισχυρίστηκε ότι κάνει νόμιμες συμβάσεις προμήθειας οπλισμού και στρατιωτικού εξοπλισμού με επίσημα κράτη και πως δεν έχει εμπλακεί σε παράνομες αγοραπωλησίες λαθραίων όπλων. Οι αμερικανοί ωστόσο τον θέλουν να έχει εκβιάσει αξιωματούχους
του στρατού της Ιορδανίας, προκειμένου να πάρει νόμιμα συμβόλαια, παραστατικά αγοραπωλησιών όπλων και βεβαιώσεις του τελικού παραλήπτη του οπλισμού. Αυτά τα έγγραφα, φέρεται να πλαστογραφήθηκαν, προκειμένου να καταστήσουν «νόμιμες» τις παράνομες προμήθειες λαθραίων οπλικών συστημάτων. Το 2010 από παρακολουθήσεις των αμερικανών που εμφανίζονταν ως «ντίλερ» λαθραίου οπλισμού, προέκυπτε ότι ο 49χρονος ήθελε να παρακάμψει τις νόμιμες  διαδικασίες με τον συγκεκριμένο τρόπο. Έτσι φέρεται να είχε προμηθεύσει με όπλα τη Χεζμπολάχ, την μη εγκεκριμένη από τους αμερικανούς, επαναστατική κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, και ομάδες στο Ιράκ, Ιράν, και Ουκρανία.

Τα στελέχη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, της  γνωστής NSA, είχαν  παρουσιαστεί ως «ικανοί πωλητές» σύγχρονων οπλικών συστημάτων, δελεάζοντας τον 49χρονο λαθρέμπορο όπλων. Εκείνος ενδιαφέρθηκε για την «δοκιμαστική»
αγοραπωλησία επιθετικών τυφεκίων Μ-4 με διόπτρες, για ελεύθερους σκοπευτές, αξίας περίπου 250.000 ευρώ, προκειμένου να τα εξάγει στο Ιράκ, όπως έλεγε. 

Οι διαπραγματεύσεις γίνονταν με αμερικανό αξιωματούχο που είχε πείσει ότι είναι λαθρέμπορος όπλων. Η πρώτη επαφή φαίνεται να έγινε το καλοκαίρι του 2014, με τον 49χρονο να  ισχυρίζεται ότι οι χρηματοδότες του είχαν έδρα τη Βηρυτό, και ο οπλισμός θα κατέληγε στο Ιράκ. Συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς σε  καφετέρια του κέντρου της Αθήνας, με σκοπό την αγοραπωλησία των πολεμικών τυφεκίων με τις διόπτρες. Ακολούθησε νέα συνάντησή τους την Άνοιξη του 2015, και στις 5 Δεκεμβρίου, ήρθε για την παραλαβή του πολεμικού υλικού. Ο 49χρονος ενημερωνόταν διαρκώς για την διαδρομή του κοντέινερ με τα όπλα που  θα ερχόταν μέσω Ιταλίας στην Ελλάδα και θα κατέληγε σε αποθήκη του Ασπροπύργου. Το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου οδηγήθηκε στην  αποθήκη, όπου
υποτίθεται ότι βρισκόταν το παράνομο εμπόρευμα, που θα παραλάμβανε, και συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου
Εγκλήματος. Νωρίτερα είχε υπάρξει συνεργασία με αρμόδια στελέχη του ΣΔΟΕ για την «αδιατάραχη» διέλευση του κοντέινερ με τα όπλα, που περιείχε... νερό, προκειμένου να μην κινηθούν υποψίες στον υποψήφιο στόχο.

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis