Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:34 | 17/06/2018

Εντυπωσιακές εικόνες από την εκπαίδευση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ και της ΟΠΚΕ κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός της «Ε».

Οι άνδρες της δίκυκλης ειδικής ομάδας και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος εκπαιδεύονται κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες προκειμένου να έχουν τις βέλτιστες αντιδράσεις σε περιπτώσεις καταδίωξης, ανταλλαγή πυροβολισμών και σε επιχειρήσεις που κινδυνεύει η ζωή των πολιτών αλλά και των ίδιων των ανθρώπων του νόμου.

Άρτια εκπαιδευμένοι, απόλυτα πειθαρχημένοι και έτοιμοι για όλα, για τις πιο δύσκολες συνθήκες, τις πιο ακραίες επιχειρήσεις, τις πιο επικίνδυνες αποστολές είναι οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας. Για εκείνα τα κρίσιμα δευτερόλεπτα προετοιμάζονται αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και της ομάδας ΟΠΚΕ στη Λάρισα. Είναι από τις λίγες φορές που ο φωτογραφικός φακός διεισδύει στο υπόγειο σκοπευτήριο της Διεύθυνσης και στο εξωτερικό σκοπευτήριο στην Κοιλάδα για να καταγράψει την εκπαίδευση των αστυνομικών.

[custom:google-ads]

Υπεύθυνοι για την εκπαίδευσή τους είναι οι ανθυπαστυνόμοι Στέλιος Αϊλαμάκης και Δημήτρης Καζανάς. Ο Στ. Αϊλαμάκης έχει υπηρετήσει για χρόνια στην ΕΚΑΜ και ο Δ. Καζανάς στην Άμεση Δράση Αττικής και στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών Ασφάλειας Αττικής. Αποφοίτησαν με επιτυχία από το Τμήμα Ειδικής Αστυνομικής Εκπαίδευσης (Σχολείο Εκπαιδευτών) στο Λαγονήσι Αττικής της Σχολής Μετεκπαίδευσης Ελληνικής Αστυνομίας, διάρκειας περίπου 40 ημερών. Από το 2012 έως σήμερα είναι εκπαιδευτές της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας πάνω σε θέματα αυτοάμυνας, αυτοπροστασίας, οπλοτεχνικής και αμυντικής σκοποβολής, μεταγωγής κρατουμένων, φρούρησης ευπαθών στόχων. Το να γίνει κάποιος εκπαιδευτής στην Ελληνική Αστυνομία είναι εθελοντικό και προαιρετικό. Αφού κάποιος δηλώσει την επιθυμία θα πρέπει να έχει και το κατάλληλο βιογραφικό για να γίνει αποδεκτή η αίτησή του, για να επιλεγεί και να περάσει το Σχολείο Εκπαιδευτών. Αναφέροντας τον λόγο που επέλεξαν να γίνουν εκπαιδευτές ο Στ. Αϊλαμάκης σημειώνει: «η πορεία μου στις μάχιμες υπηρεσίες και ειδικά στην ΕΚΑΜ με έκανε να αντιληφθώ τη σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού σε θέματα αυτοπροστασίας και οπλοτεχνικής στην καθημερινότητα του αστυνομικού. Με την πάροδο των ετών, βλέποντας το αντίκρισμα της εκπαίδευσης στα περιστατικά που επιλαμβάνονται οι αστυνομικοί, έχει ενισχύσει την πεποίθησή μου ότι η εκπαίδευση προετοιμάζει τον αστυνομικό να ενεργήσει με γνώμονα το μυαλό του και τη λογική, όχι με τη γρηγοράδα και την προχειρότητα». Ο Δ. Καζανάς μοιράζεται μαζί μας την ένοπλη συμπλοκή στην οποία είχε λάβει μέρος και τον έκανε να συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση. «Ήταν κατά τη διάρκεια καταδίωξης ληστών με καλάσνικοφ και μετά το τέλος και σκεφτόμενος όλη την επιχείρηση συνειδητοποίησα ότι αυτό που με έσωσε ήταν η εκπαίδευση. Όλα εκείνα που είχα λάβει από τους εκπαιδευτές μου, που τα θυμήθηκα και τα έκανα πράξη», σημειώνει.

Η αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται στο πλαίσιο της εκπαίδευσης έρχεται μετά από μια δύσκολη επιχείρηση, όταν οι αστυνομικοί αναφέρουν στους εκπαιδευτές πως όταν κινδύνεψαν θυμήθηκαν αυτά που τους έλεγαν στην εκπαίδευση.

ΟΙ ΜΑΧΙΜΟΙ

Ναρκωτικά, επεισόδια, συμπλοκές, ληστείες, απαγωγές, δολοφονίες, γκέτο, καταδιώξεις οχημάτων και ατόμων είναι λέξεις που περιγράφουν την καθημερινότητα των μάχιμων υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ που αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος. Η ΟΠΚΕ είναι μέρος του επιχειρησιακού βραχίονα του τμήματος Ασφαλείας των αστυνομικών διευθύνσεων πανελλαδικά και η ΔΙΑΣ μέρος της νεοσύστατης Άμεσης Δράσης.

Οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ εκπαιδεύονται με τέτοιον τρόπο ώστε να αντικαθιστούν την ΕΚΑΜ. Συμμετέχουν σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις και καλύπτουν όλη τη Θεσσαλία. Την ίδια ώρα που κρίνεται απαραίτητη μια τέτοια ομάδα στην περιοχή «η Πολιτεία δεν ανανεώνει τον εξοπλισμό και τα υλικά της υπηρεσίας με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί με δικά τους έξοδα να καλύπτουν τα υπηρεσιακά είδη και τον εξοπλισμό τους ο οποίος είναι ακριβός», σημειώνουν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ λίγο πριν ξεκινήσει η εκπαίδευσή τους στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας.

Της θεωρητικής εκπαίδευσης ακολουθεί η εκπαίδευση στο κλειστό σκοπευτήριο της διεύθυνσης και η εκπαίδευση στο ανοιχτό σκοπευτήριο της Κοιλάδας. Να σημειωθεί ότι ο νυν ταξίαρχος Βασίλης Καραπιπέρης, όταν ήταν ακόμα υπαστυνόμος, ήταν πρωτοπόρος σε θέματα εκπαίδευσης.

Έτσι το 1995, ίδρυσε το ανοιχτό σκοπευτήριο στην Κοιλάδα και είχε φέρει τον πρώτο εξομοιωτή αστυνομικών ελέγχων στην υπηρεσία. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια στάθηκε ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας, Σπύρος Τερζούδης, καθώς με απόφαση του τοπικού συμβουλίου παραχωρήθηκε ο χώρος στην Αστυνομία. Τέλος, οι αστυνομικοί δεν λησμονούν να ευχαριστήσουν τους πολίτες και τον Δήμο που συμβάλλουν στη συντήρηση των σκοπευτηρίων.

 

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Εκεί που οι σφαίρες πέφτουν σαν το χαλάζι…

eleftheria.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis