Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:12 | 24/06/2018

Ανοιξαν οι κάλπες στην Τουρκία, για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του, AKP, από τότε που ανέλαβαν την εξουσία.

Οι εκλογές γίνονται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε όλη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κωνσταντινούπολη έχουν επιστρατευθεί πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 αύρες. Σε όλη την Τουρκία συνολικά πάνω από 530.000 στελέχη της ασφάλειας θα τηρούν την τάξη.

[custom:google-ads]

Aυτή η εκλογική διαδικασία θα οδηγήσει σε μία νέα ισχυρή εκτελεστική προεδρία, την οποία επιζητούσε εδώ και καιρό ο Ερντογάν και πέρασε από το δημοψήφισμα του 2017, κάτι που προκαλεί φόβους για περαιτέρω υπονόμευση της δημοκρατίας στη χώρα.

Ο πρόεδρός της Τουρκίας επίσπευσε τις εκλογές- από τον Νοέμβριο του 2019- με το επιχείρημα ότι οι νέες εξουσίες θα του επιτρέψουν να χειριστεί καλύτερα τα οικονομικά προβλήματα της χώρας (καθώς η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 20% έναντι του δολαρίου φέτος), αλλά και να αντιμετωπίσει τους Κούρδους.

Υπολόγιζε όμως χωρίς τον Μουχαρέμ Ιντζέ, τον υποψήφιο πρόεδρο του CHP, του οποίου οι μαχητικές ομιλίες στις προεκλογικές συγκεντρώσεις ξεσήκωσε την αντιπολίτευση της Τουρκίας, σχολιάζει το Reuters. Στη συγκέντρωσή του το Σάββατο, στην Κωνσταντινούπολη, όπου έδωσαν το παρών πάνω από 1 εκατ. Τούρκοι, ο Ιντζέ υποσχέθηκε να αντιστρέψει αυτά που ο ίδιος και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιλαμβάνονται ως στροφή προς τον αυταρχισμό, υπό τον Ερντογάν. «Αν κερδίσει, θα συνεχίσουν να ακούνε τα τηλεφωνήματά σας. Ο φόβος θα συνεχίσει να βασιλεύει», είπε ο Ιντζέ στον κόσμο, προσθέτοντας ότι αν κερδίσει ο ίδιος, θα είναι ανεξάρτητη η δικαιοσύνη, και ότι μέσα σε 48 ώρες από την εκλογή του θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Από την πλευρά του, στη συγκέντρωσή του το Σάββατο ο Ερντογάν υποσχέθηκε περισσότερα μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία τον βοήθησαν να κάνει την Τουρκία μία από τις ταχύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες, κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Στις κάλπες καλούνται σχεδόν 60 εκατ. Τούρκοι. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν απέχει λίγο από τη νίκη στον πρώτο γύρο, αλλά αναμένεται να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο, στις 8 Ιουλίου, ενώ το κόμμα του μπορεί να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ανάμεσα στους υποψήφιους είναι η Μεράλ Ακσενέρ του «Καλού Κόμματος», αλλά και ο φυλακισμένος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του φιλοκουρδικού HDP. Αν το κόμμα του ξεπεράσει το 10% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξασφαλίσει την πλειοψηφία το AKP, σημειώνει το Reuters. «Αν το HDP αποτύχει να μπει στο κοινοβούλιο, θα χάσει όλη η Τουρκία. Στήριξη στο HDP σημαίνει στήριξη στη Δημοκρατία», τόνισε ο Ντεμιρτάς σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας στην οποία κρατείται.

Πληροφορίες: Reuters, ΑΠΕ

iefimerida.gr 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis