Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:45 | 22/12/2016
Ανάστατη είναι η ακριτική κοινότητα Κάμπου για το πρόβλημα που πρόεκυψε μετά τη γνωστοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος στις κοινοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, κατά τις οποίες στη θέση του κοινοτάρχη αναδείχτηκε ειδικός αστυφύλακας.

Παράλληλα μια θέση στο Κοινοτικό Συμβούλιο της κοινότητας εξασφάλισε άλλος ειδικός αστυφύλακας. Αυτοί ωστόσο, αντί να παραιτηθούν και να αφοσιωθούν στα νέα τους καθήκοντα και με τα δρώμενα της κοινότητάς τους, συνεχίζουν να υπηρετούν στο Αστυνομικό Σώμα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Φ», μετά την εκλογή των δυο αστυνομικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, o αστυνομικός διευθυντής Μόρφου έχει ζητήσει από τους δυο εκλεγέντες αστυφύλακες να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους από μέλη της Αστυνομικής Δύναμης.


Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δυο αστυφύλακες, επικαλούμενοι το καθεστώς εργοδότησής τους ως ειδικών αστυφυλάκων στην Ιερά Μητρόπολη Κύκκου και Τηλλυρίας αλλά και μετά από σχετικές οδηγίες που φαίνεται να έλαβαν από την οικεία Μητρόπολη και εργοδότη τους, αρνούνται να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του αστυνομικού διευθυντή Μόρφου.
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι δυο αστυφύλακες συμμετείχαν σε προεκλογική δραστηριότητα χωρίς να βρίσκονται σε υποχρεωτική άδεια άνευ απολαβών και χωρίς τη σχετική έγκριση του Αρχηγού Αστυνομίας.  

Όλες οι ενέργειες των συγκεκριμένων αστυνομικών τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή τους στο Κοινοτικό Συμβούλιο Κάμπου, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, προσκρούουν στο ασυμβίβαστο που καθορίζει ο Περί Κοινοτήτων Νόμος, ο οποίος ρητά ορίζει ότι οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος, στη συγκεκριμένη περίπτωση μέλος της Αστυνομικής Δύναμης, για να θέσει υποψηφιότητα διεκδίκησης οποιουδήποτε δημόσιου αξιώματος θα πρέπει προηγουμένως να λάβει την έγκριση του προϊσταμένου του και συγκεκριμένα του Αρχηγού Αστυνομίας. 

Συγκεκριμένα θα πρέπει να αιτηθεί και να του παραχωρηθεί άδεια απουσίας από την εργασία του για ένα μήνα χωρίς απολαβές και αν και εφόσον εκλεγεί σε οποιοδήποτε αξίωμα, την επομένη αυτοβούλως θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του από τη Δημόσια Υπηρεσία. Κάτι τέτοιο φαίνεται να μην έχουν πράξει ακόμη οι δυο εκλεγέντες αστυφύλακες στο Κοινοτικό Συμβούλιο Κάμπου.     

Ερωτηθείς για το θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, επεσήμανε ότι η Αστυνομία ενημερώθηκε για την υποβολή των υποψηφιοτήτων των δυο ειδικών αστυνομικών την περασμένη Παρασκευή, δυο μέρες πριν τις εκλογές, και αμέσως δόθηκαν οδηγίες στους συγκεκριμένους αστυφύλακες να απέχουν των καθηκόντων τους. 

Τα συγκεκριμένα πρόσωπα, σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, είναι εγγεγραμμένοι ως ειδικοί αστυφύλακες από το 1996 με σκοπό την εκτέλεση καθηκόντων για φρούρηση και εργοδοτούνται από την Ιερά Μητρόπολη Κύκκου και Τηλλυρίας. Να σημειωθεί ότι η πρακτική αυτή, όπως τόνισε ο κ. Αγγελίδης, δεν εφαρμόζεται μετά το 2004 που έχουν ψηφιστεί οι σχετικοί κανονισμοί για τους ειδικούς αστυφύλακες. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ανέφερε ακόμη ότι μετά την εκλογή των δυο αστυνομικών, η Αστυνομία έχει αποταθεί γραπτώς στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας ζητώντας σχετική γνωμάτευση επί του θέματος και συγκεκριμένα κατά πόσον οι δυο εκλεγέντες αστυφύλακες μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους ή κατά πόσο θα πρέπει να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. 

Γράφει: Ιάσονας Ιάσονος
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis