Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:28 | 12/02/2019

Είχαν περάσει μόλις λίγες ώρες από τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ο 41χρονος Χαλίλ Ντεμίρ κάθισε στο εδώλιο της δικαστικής αίθουσας των φυλακών Κορυδαλλού. «Αν θέλαμε να σκοτώσουμε τον Ερντογάν θα είχαμε μείνει στην Τουρκία», είπε απολογούμενος. Ο Ντεμίρ και οκτώ ακόμα Τούρκοι συνελήφθησαν το πρωί της 28ης Νοεμβρίου 2017 σε τρία διαμερίσματα στην Καλλιθέα και στον Νέο Κόσμο. Η παρακολούθησή τους είχε ξεκινήσει τέσσερις ημέρες πριν, ωστόσο, λόγω της ανησυχίας που προκαλούσε η επικείμενη, τότε, επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, οι έφοδοι της Αντιτρομοκρατικής στα τρία διαμερίσματα επισπεύστηκαν.

[custom:google-ads]

Σήμερα, 15 μήνες μετά, δικάζονται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C. Στις έρευνες στα σπίτια των υπόπτων είχαν βρεθεί πρώτες ύλες και οδηγίες για κατασκευή βομβών, όχι όμως βαρύς οπλισμός και εκρηκτικές ύλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναβάθμιση της συλλογής Νομοθεσίας του Policenet.gr

Από το διαμέρισμα της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου στην Καλλιθέα, για παράδειγμα, οι αστυνομικοί είχαν κατάσχει πυροκροτητές, βραδύκαυστο φιτίλι, καλώδια, επιτραπέζια ρολόγια ακόμα και ένα «σκαμμένο» βιβλίο με μηχανισμό παγίδευσης, όμοιο με εκείνους που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή δεμάτων-βομβών. Ωστόσο, με εξαίρεση κάποιες ουσίες που διατίθενται ελεύθερα στο εμπόριο, όπως η μαγειρική σόδα, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής δεν εντόπισαν εκρηκτικά. «Είπαν ότι θέλαμε να σκοτώσουμε τον Ερντογάν, ωστόσο, δεν απάντησαν στο ερώτημα πώς και με τι θα το κάναμε» είπε την Τετάρτη ο Nτεμίρ, ανοίγοντας τον κύκλο των απολογιών.

Δεν απάντησε το ίδιο πειστικά στις ερωτήσεις των δικαστών για το περιεχόμενο των χειρόγραφων σημειώσεων και σχεδιαγραμμάτων που βρέθηκαν στα διαμερίσματα. Κάποια σκίτσα με οδηγίες χρήσης ενός αυτοσχέδιου εκτοξευτήρα είχε αποκαλύψει η «Κ» στο φύλλο της 12ης Φεβρουαρίου 2018. Στις σημειώσεις εκείνες διακρίνονταν οι λέξεις «emniyet» και «tetik» που σημαίνουν «ασφάλεια» και «σκανδάλη», καθώς και το σχέδιο ενός αυτοκινήτου με σημειωμένη δίπλα τη λέξη «akrep». Σημαίνει «σκορπιός» και παραπέμπει σε όχημα που χρησιμοποιεί η τουρκική αστυνομία κυρίως στις κουρδικές επαρχίες της χώρας, όπου διατηρεί θυλάκους η οργάνωση DHKP-C.

Το «σεμινάριο»

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει όμως και ένα «εγχειρίδιο» 20 συρραμμένων φύλλων Α4 που παραπέμπει σε πρόγραμμα εκπαίδευσης στον ένοπλο αγώνα, ένα εντατικό σεμινάριο στις τεχνικές του ανταρτοπολέμου. Το περιεχόμενο του εγχειριδίου φέρνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η «Κ».

[custom:google-ads]

Προέβλεπε καθημερινό ξύπνημα στις 6 το πρωί, σωματική άσκηση μέχρι τις 7 π.μ., καθαριότητα και ντύσιμο μέχρι τις 8.30 π.μ., φαγητό και παρακολούθηση μαθημάτων μέχρι τη 1.30 μ.μ. και κλιμακώνονταν με την εξάσκηση στα όπλα. Ενδιάμεσα ή μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, στους μαθητευόμενους αντάρτες δινόταν η δυνατότητα να διαβάζουν βιβλία, περιοδικά και να παρακολουθούν ταινίες.

Σε δεύτερο εγχειρίδιο περιγράφονται οι γνώσεις και αρετές που πρέπει να έχει ο πραγματικός πολεμιστής και ο διοικητής του μετώπου: «Πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και να γνωρίζει τα κατατόπια σαν τα δάχτυλα του χεριού του» αναφέρεται ενδεικτικά σε μία από τις 14 σελίδες του. Βρέθηκαν τέλος σημειώσεις με οδηγίες για την παρασκευή διαφόρων προσμείξεων με εύφλεκτα υλικά διαθέσιμα στο εμπόριο. Στο συγκεκριμένο χαρτί γραμμένες με κόκκινο στιλό διακρίνονται οι φράσεις «βενζίνη + μαζούτ + σαπούνι + διαλυτικό + αφρός (100 μονάδες)» και «βενζίνη + σαπούνι + αφρός (250 ml)». Οι εισαγγελείς, που κατά το στάδιο της ανάκρισης αξιολόγησαν τα ευρήματα, διατύπωσαν την άποψη ότι πρόθεση των 9 συλληφθέντων ήταν «να καταστρέψουν τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές της χώρας».

Ενώπιον του δικαστηρίου, ωστόσο, ο 41χρονος Ντεμίρ που περιγραφόταν από τους αστυνομικούς ως ο επιχειρησιακός αρχηγός της ομάδας των «9» ισχυρίστηκε ότι όλες οι σημειώσεις για τον ανταρτοπόλεμο υπάρχουν σε βιβλία που κυκλοφορούν νόμιμα στο εμπόριο, όπως είναι για παράδειγμα ο «τσελεμεντές του αναρχικού» που πωλείται στα βιβλιοπωλεία ήδη από το 1971.

Τα τέσσερα θαμμένα βαρέλια ήταν άδεια

H έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε το πρωί της 24ης Νοεμβρίου 2017, όταν στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής αναγνώρισε τον 41χρονο Τούρκο Χαλίλ Ντεμίρ να περπατάει στην Καλλιθέα. Εις βάρος του εκκρεμούσε από το 2014 ένταλμα σύλληψης για εμπλοκή στην υπόθεση μεταφοράς όπλων και πυρομαχικών από τη Χίο στην Τουρκία με φουσκωτό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε ταξιδέψει σε Κρήτη και Αλεξανδρούπολη για την προμήθεια του οπλισμού.

Μυστικοί αστυνομικοί τον έθεσαν υπό παρακολούθηση και κατέγραψαν τα σπίτια που επισκεπτόταν και τα άτομα που συναντούσε. Εντόπισαν τα διαμερίσματα σε Καλλιθέα και Νέο Κόσμο που, όπως αποδείχθηκε, είχε μισθώσει ο Ντεμίρ χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας. Δήλωνε μάγειρας που εργάζεται στην Κρήτη και σε μια περίπτωση είπε στον ιδιοκτήτη του σπιτιού ότι ήθελε να προχωρήσει στην ενοικίαση για λογαριασμό φίλου του, που εργάζεται ως δημοσιογράφος στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Στο διάστημα της παρακολούθησης προέκυψε ότι μαζί με ορισμένους συγκατηγορούμενούς του πήγαιναν καθημερινά σε ερημική τοποθεσία στο Κατσιμίδι στην Πάρνηθα, όπου ήταν αδύνατη η παρακολούθησή τους. Καθώς το 2013 στην ίδια περιοχή οι αστυνομικοί είχαν βρει θαμμένα μέσα σε βαρέλι όπλα της οργάνωσης DHKP-C, θεωρήθηκε πιθανό ο Ντεμίρ και τα άτομα που τον συνόδευαν να έκρυβαν στο δάσος όπλα και πυρομαχικά.

Μετά τις συλλήψεις τους, η Αντιτρομοκρατική πραγματοποίησε εντατικές ανασκαφές στην περιοχή χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Τέσσερις μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2018, οι αστυνομικοί επέστρεψαν στο σημείο και έπειτα από νέες, περισσότερο στοχευμένες έρευνες, σκάβοντας, εντόπισαν τέσσερα βαρέλια, χωρίς όμως περιεχόμενο. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τις συλλήψεις μέχρι την ανεύρεση των βαρελιών άγνωστοι απομάκρυναν τα όπλα και τα πυρομαχικά που ήταν κρυμμένα στα βαρέλια, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις τους.

Εκτός του Ντεμίρ, γνωστοί στις διωκτικές αρχές της Ε.Ε. και της Τουρκίας για συμμετοχή στην ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C ήταν τέσσερις ακόμα από τους συλληφθέντες. Ο Χασάν Μπιμπέρ είχε συλληφθεί και φυλακιστεί για την υπόθεση της Χίου, ενώ οι Μεχμέτ Ντογκάν και Ισμαήλ Ζατ διώκονταν με εντάλματα της Interpol Τουρκίας για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Τέλος, ένας ακόμα, ο Σαντί Νατσί είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έξι ετών στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας ως μέλος της DHKP-C.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Πηγή: kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis