Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:00 | 19/11/2016

Η μέρα που τα αυτοδηγούμενα οχήματα θα κυκλοφορούν ευρέως στους δρόμους, ανατρέποντας πολλά από αυτά που έχουμε ως δεδομένα γύρω από την αυτοκίνηση, πλησιάζει. Η σχετική τεχνολογία ωριμάζει και βελτιώνεται διαρκώς, καθώς σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων επενδύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως συμβαίνει συνήθως σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, αυτό που καθυστερεί είναι η προσαρμογή του θεσμικού - νομικού πλαισίου στα νέα δεδομένα, μια προσαρμογή που είναι απόρροια της ανάγκης. Η εξάπλωση των αυτοδηγούμενων οχημάτων προβλέπεται ότι θα οδηγήσει και στη μείωση των ατυχημάτων στους δρόμους, αφού είναι δεδομένο ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων η λάθος ανθρώπινη αντίδραση - συμπεριφορά είναι η γενεσιουργός αιτία τους. Το διάστημα συνύπαρξης συμβατικών και αυτοδηγούμενων οχημάτων θα είναι και το πιο δύσκολο.

Νέα μοντέλα χρήσης των αυτοκινήτων θα μπουν στη ζωή μας (όπως με τη διαφαινόμενη εξάπλωση του car sharing), μειώνοντας τον όγκο των απαιτούμενων ΙΧ και μαζί τους εκπεμπόμενους ρύπους, την κατανάλωση ενέργειας, την κίνηση στους δρόμους και τον (αστικό) θόρυβο.

Παράλληλα, μένει να απαντηθούν και κάποια σοβαρά ηθικά - νομικά ζητήματα, όπως το ποιον θα προσπαθεί να προστατεύσει κατά προτεραιότητα το αυτοκίνητο στην περίπτωση μιας αναπόφευκτης σύγκρουσης. Πρώτη η Mercedes-Benz έχει απαντήσει στο σχετικό, κρίσιμο ερώτημα, θέτοντας σε προτεραιότητα τον οδηγό και τους επιβαίνοντες.

Στο βίντεο που δημοσίευσε η Tesla -πρωτοπόρος στον τομέα των ηλεκτροκίνητων και αυτοδηγούμενων οχημάτων- μέσα από την καμπίνα ενός Model S, παρουσιάζεται το πως το αυτοκίνητο οδηγεί μόνο του, διαβάζοντας τον δρόμο και τη σήμανση, βλέποντας τα άλλα αυτοκίνητα και τους πεζούς και μειώνοντας ταχύτητα στα σημεία που πρέπει.

Όπως διευκρινίζεται στην αρχή, ο άνθρωπος βρίσκεται στη θέση του οδηγού για νομικούς λόγους, χωρίς να συμμετέχει. Στο τέλος δε, αφήνει το αυτοκίνητο, εκείνο εντοπίζει μόνο του μια ελεύθερη θέση στάθμευσης και παρκάρει!

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis