Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:40 | 03/04/2015

Κράτηση κατ’ οίκον για συγγενικά πρόσωπα υποδίκων και καταδίκων που έχουν –και αυτά– ποινικές εμπλοκές προβλέπει νέα ρύθμιση - τροπολογία που καταθέτει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, στο νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Η τροπολογία, που ανακοινώθηκε χθες, έχει άμεση εφαρμογή στην υπόθεση των συγγενικών προσώπων (μητέρα και σύντροφος) των αδελφών Τσάκαλου, που είναι κρατούμενες για εμπλοκή τους σε τρομοκρατική δράση, ενώ νομικοί και δικαστικοί δεν αποκλείουν η εν λόγω ρύθμιση να έχει εφαρμογή και στην περίπτωση της συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου, Βίκυς Σταμάτη, αλλά και σε άλλες υποθέσεις.

Η ρύθμιση, που προστέθηκε στο ν/σ του υπουργείου, με το οποίο επιχειρείται ευρείας κλίμακας αποφυλάκιση κρατουμένων, προκαλεί νέες αντιδράσεις σε δικαστικούς και εισαγγελικούς κύκλους, που επισημαίνουν ότι μπορεί να εκληφθεί –όπως στις περιπτώσεις των συγγενικών προσώπων των αδελφών Τσάκαλου– ως έμμεση αλλά σαφής παρέμβαση στο έργο των αρμόδιων δικαστικών αρχών.

Και τούτο, διότι, όπως σημειώνουν, η κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης έρχεται λίγες, μόλις, ημέρες μετά την απόφαση των δικαστικών αρχών να μην επιτρέψουν στη σύντροφο ενός εκ των αδελφών Τσάκαλου να αποφυλακιστεί με όρους, κάτι που αποφάσισαν για τη μητέρα τους, η οποία όμως αρνείται να αποφυλακιστεί. Η άρνησή της εδράζεται στο αίτημά της για ίση μεταχείριση και της συντρόφου του γιου της, η οποία δεν αποφυλακίστηκε.

Η τροπολογία για τους συγγενείς κρατουμένων, που έχουν και οι ίδιοι ποινικές εμπλοκές, αφορά συζύγους, συμβίες και συγγενικά πρόσωπα μέχρι δευτέρου βαθμού (παιδιά και γονείς), με το κριτήριο ότι «η αποδιδόμενη σε αυτούς πράξη οφείλεται σε σύγκρουση καθηκόντων εξαιτίας της συγγενικής τους σχέσης».

Ωστόσο, ενώ από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι στόχος της ρύθμισης είναι η αντιμετώπιση περιπτώσεων συγκατηγορουμένων, όπου εμφανίζεται «σύγκρουση καθηκόντων» που τους οδηγεί σε ποινικές εμπλοκές, εντούτοις δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί θεωρούν ότι μπορεί μια τέτοια ρύθμιση, εκτός των άλλων, να αποτελέσει ιδανικό «πλυντήριο» για πάσης φύσεως έκνομες δράσεις. «Αν οι σύζυγοι και οι συγγενείς, τόνιζαν, κρατούνται κατ’ οίκον και δεν προφυλακίζονται, τότε πολλοί θα επιλέγουν να τους μεταθέτουν δικές τους ποινικές ευθύνες, προσδοκώντας στην προστατευτική αυτή διάταξη».

Αποσυμφόρηση φυλακών

Οι προβληματισμοί και οι επιφυλάξεις για τη ρύθμιση με τους συγγενείς δεν είναι οι μόνοι, καθώς οι βασικότερες διατάξεις του ν/σ για την αποσυμφόρηση των φυλακών συγκεντρώνουν ήδη τα πυρά νομικών και δικαστών. Οι εισαγγελείς, για παράδειγμα, έχουν ασκήσει σκληρότατη κριτική σε σειρά διατάξεων για αποφυλακίσεις βαρυποινιτών χωρίς διάκριση, κάνοντας λόγο «για γενική ελευθέρωση κρατουμένων» και «ακύρωση δικαστικών αποφάσεων».

Πάντως, το εν λόγω ν/σ, παρά τις αντιδράσεις, πήρε χθες τον δρόμο για τη Βουλή, με βασικούς άξονες την κατάργηση της φυλακής υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό και τις διατάξεις για αποφυλακίσεις εκατοντάδων κρατουμένων με διάφορα κριτήρια, όπως αναπηρίες, προβλήματα υγείας σε συνάρτηση με κάποιο χρόνο έκτισης της ποινής τους, αδιακρίτως της βαρύτητας των διαπραχθέντων εγκλημάτων (τρομοκρατία, ληστείες και λοιπά).

http://www.kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis