Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:59 | 24/05/2017
«Ο τρόπος ανεύρεσης ή κατασκευής εκρηκτικών που χρησιμοποίησε ο 22χρονος «καμικάζι» Σαλμάν Αμπέντι που ανατινάχθηκε προ διημέρου σε συναυλία στο Μάντσεστερ με αποτέλεσμα τον θάνατο 22 ατόμων και τον τραυματισμό 59 είναι το μεγάλο ζητούμενο για τις βρετανικές, αλλά και τις υπόλοιπες αρχές ασφαλείας στην Ευρώπη. Οι Βρετανοί, σε συναντήσεις που είχαμε μετά κι από την επίθεση τον Μάρτιο - με τέσσερις νεκρούς - με το λεωφορείο που έπεσε πάνω σε πεζούς στο Λονδίνο, έλεγαν ότι οι ισλαμιστές προχωρούν σε αιματηρές επιθέσεις με αυτοκίνητα γιατί δεν μπορούν να βρουν εκρηκτικά ή πολλά πολεμικά όπλα. Οι Άγγλοι ανέφεραν ότι ύστερα από τις βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό και στο λεωφορείο το καλοκαίρι του 2005 είχαν δημιουργήσει , με εσωτερικούς ελέγχους και διεθνείς συνεργασίες δίκτυο πληροφόρησης για αγορές εκρηκτικών σε όλη την χώρα αλλά και για εισαγωγή τους από το εξωτερικό.
 
Επιπλέον υπήρχε προσπάθεια ελέγχου του τρόπου προμήθειας υλικών για τις επονομαζόμενες «χειροποίητες» βόμβες, ύστερα κι από την διαπίστωση ότι στις επιθέσεις στο Παρίσι και στο Βέλγιο (το Νοέμβριο του 2015 και τον Μάρτιο του 2016) είχαν χρησιμοποιήσει εκρηκτικά με νιτρικό αμμώνιο, ακετόνη κι άλλα προϊόντα. Κι ότι οι ένοπλοι θα αναλώνονται σε επιθέσεις με οχήματα ή με μικρά όπλα όπως στην Μ. Βρετανία, στην Γερμανία και στην Γαλλία. Όμως τώρα βλέπουμε ότι ο 22χρονος στο Μάντσεστερ βρήκε «τρύπα» στο δίκτυο ελέγχων και προμηθεύθηκε εκρηκτικά . Και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ίσως από τον ίδιο δίαυλο προμήθειας ή κατασκευής εκρηκτικών έχουν λάβει σημαντικές ποσότητες κι άλλοι συνεργοί του, εντός κι εκτός Αγγλίας. Το ζήτημα ακόμη με την επίθεση στο Μάντσεστερ είναι ότι παρά τα τεράστια μέτρα ασφαλείας που έλαβε η πιο οργανωμένη αστυνομία της Ευρώπης και το δίκτυο επιτήρησης φανατικών ισλαμιστών που διέθετε κτυπήθηκε από τον ISIS , κι ίσως όχι από «μοναχικό λύκο». Και δεν μπορεί ν αποκλεισθεί ότι μπορεί να υπάρχει συνέχεια…»

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε σημαντικός Έλληνας αξιωματούχος που παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές έρευνες για την εξάρθρωση του ISIS και την αποφυγή τρομοκρατικών επιθέσεων, μετά την αιματηρή επίθεση στο Μάντσεστερ . Οι Έλληνες επιτελείς βλέπουν ότι η φονική έκρηξη στην συναυλία στην αγγλική πόλη αποκαλύπτει νέες επιχειρησιακές δυνατότητες του ISIS, o οποίος μετά τις επιθέσεις στην Γαλλία και Βέλγιο από το δίκτυο του οργανωτή Χαμίντ Αμπαούντ επανέρχεται με κτυπήματα «μεγάλου βεληνεκούς».

Οι ίδιοι αξιωματούχοι υπενθύμιζαν ότι εργαστήριο κατασκευής εκρηκτικών του ISIS είχε βρεθεί προ τριμήνου στην Μασσαλία.
 
 
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis